12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικά Νέα

Φύλλο 108 - Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012

skitso 1-2
CIMG1444
xa

Μπήκαμε λοιπόν στο 2012, έτος που κατα μία προφητεία της φυλής των Μάγια, θα έρθει το τέλος του κόσμου… ενώ το τέλος της Ελλάδας μάλλον έχει έρθει με τους Γερμανούς οικονομικούς εισβολείς.

Χωρίς να το καταλάβουμε η χώρα ξεπουλήθηκε με τα μνημόνια και σχεδόν ούτε μύτη δεν άνοιξε… σου λέει καλλιά με τσι Γερμανούς, φτάνει νάχω το μισθό μου, τη μεζονέτα μου, την πισίνα μου κλπ Είναι και η άλλη άποψη που λέει «άσε τσι Γερμανούς να διορθώσουνε την κατάσταση, να ξαναβγάλει ο κόσμος λεφτά, να τους τα δώσουμε πάλι…» όλα παίζουνε!!


Με όλη αυτή την (παλιο)κατάσταση που όρεξη για μουσική ;; Και όμως.. ιδίως οι μικρές ηλικίες πραγματικά ξεσαλώνουν, όσοι φρόντισαν να έχουν «μπακ-απ» και του δίνουνε και καταλαβαίνει!! Στις μέρες των γιορτών ο κόσμος διασκέδασε και ειδικά η νεολαία δε φάνηκε να την προβληματίζει τόσο ο Παπαδήμος, όσο το PSI και ο Ράϊχενμπαχ…


Λίγο πριν τις γιορτές ένα ακόμα μεζεδοπωλείο με ζωντανή μουσική άνοιξε στο παλιό λιμάνι, το «Αλατσάδικο» και ένα νέο κλάμπ το “Yes NightLife” που μάθαμε ότι στις γιορτές έγινε χαμός. Οι  περισσότερες ταβέρνες είχαν τις γιορτινές μέρες ζωντανή μουσική ενώ αρκετά καφε-μεζεδάδικα στο Κουμ Καπί έχουν πλέον κάποιες μέρες ζωντανή μουσική. Τα μεγάλα ονόματα από την Αθήνα φέτος δεν ήταν πολλά, στα μεγάλα κέντρα των Χανίων. Στο «Ευτυχία Palace» ήταν η Κατερίνα Κούκα με τη Λένα Αλκαίου και πήγαν πολύ καλά όπως μάθαμε ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που ήταν να έρθει ο Θέμης Αδαμαντίδης στον «Εσπερο», τελικά ματαιώθηκε λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να γίνει το αδιαχώρητο στις «Μούσες live» στο Ρέθυμνο, όπου εμφανίζονταν η Μαρία Ιακώβου.


Στις 19 Δεκέμβρη, έγινε η εκδήλωση της φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην Αγορά, όπου δόθηκε συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα. Ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός και έτσι ο πάρα πολύς κόσμος που γέμισε την πλατεία, απόλαυσε μια πολυ ωραία βραδυά ! Συμμετείχαν τα αδέρφια Γιώργος και Σταύρος Μυλωναδάκης και η Ασπασία Θεοφίλου ενώ την ευθύνη της ορχήστρας είχε ο Δημήτρης Μαργιολάς. Το στήσιμο όλο πολυ καλα οργανωμένο, από ήχο, φωτισμό κλπ και το πρόγραμμα πλούσιο ενώ να τονίσουμε ότι η εκδήλωση είχε πολλούς χορηγούς, επιχειρήσεις της πόλης.


Μια πολύ ωραία Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση οργάνωσε η Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων στο θέατρο Βλησίδη στις 21 Δεκέμβρη. Στην αρχή έγινε προβολή ταινίας, κατόπιν ένα θεατρικό δρώμενο και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν κάλαντα απο περιοχές της Μικράς Ασίας, της Κρήτης και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου με τη χορωδία Μικρασιατών και την ορχήστρα «Υάκινθος». Επιμελημένο το πρόγραμμα και άρτια εκτελεσμένα τα κάλαντα ενώ πολύ ωραία ήταν η όλη σκηνοθεσία και σκηνογραφία, παρ’όλο που ήταν ερασιτεχνική προσπάθεια. Στη συνέχεια στο φουαγιέ προσφέρθηκαν εδέσματα και ρακή ενώ διατίθετο και το ημερολόγιο του 2012, της αδελφότητας. Το θέατρο Βλησίδη γέμισε, όμως κρίμα που η εκδήλωση ήταν χαμηλών τόνων ενώ θα’πρεπε να διαφημισθεί περισσότερο, ίσως να γίνει και σε μεγαλύτερο χώρο αφου ήταν τόσο αξιόλογη, σε μια εποχή που σπανίζουν τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις.


Την ίδια μέρα στο Mega Place, έγινε Χριστουγεννιάτικη αποσπερίδα για την ενίσχυση του Συλλόγου εθελοντικής προσφορά ς «Ορίζοντας», οργανωμένη από τον Λαογραφικό Όμιλο Χανίων και το Δήμο Χανίων. Πολλά τα δρώμενα, θεατρικά, μουσική και χορός, όπου τη γενική επιμέλεια είχε η Στέλλα Αγιασμενάκη ενω στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο μεγάλος Ρεθυμνιώτης καλλιτέχνης Μανώλης Κακλής. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι το συγκινητικό και να προσθέσουμε ότι η αίθουσα προσφέρθηκε δωρεάν από τον κο Χιωτάκη.


Το συγκρότημα «Νοστωδία» έπαιξε στο Νεώριο Moro, στις 20 Δεκέμβρη, στη λήξη του πρωτότυπου δρόμου Santa Run που έγινε στην πολη των Χανίων και είχε ανέλπιστη επιτυχία. Επίσης έπαιξαν και στην πλατεία της Αγοράς στην αλλαγή του χρόνου.


Εν τω μεταξύ πάρα πολλά ήταν τα live σε μικρούς και μεγάλους χώρους στα Χανιά και στα πέριξ την περίοδο των γιορτών και μέχρι τις πρώτες μέρες του καινούριου χρόνου. Αρκετά τα καινούρια σχήματα που έχουν δημιουργηθεί και οι διάφορες συνεργασίες που γίνονται.  Ένα όμορφο ρεμπέτικο σχήμα έχουν φτιάξει οι : Γιώργος Τσέρτος (μπουζούκι, τραγούδι), Αλεξία Κατσανεβάκη (τραγούδι), Κώστας Αποστολάτος (μπουζούκι, τραγούδι), και Κώστας Κουρκουνάκης (κιθάρα, τραγούδι). Παίζουν σε στέκια όπως τα «Χάλκινα», το «Αλατσάδικο» και αλλού ενώ στο ρεπερτόριο τους έχουν επιλεγμένα ρεμπέτικα και λαϊκά. Ο Γιώργος Χαιρέτης έφτιαξε νέο σχήμα με το νέο και πολύ καλο λυράρη Κωνσταντίνο Σκουλούδη. Ο Στέλιος Μπικάκης έχει πλέον λαγουτιέρη του, το Γιάννη Σεισάκη. Ένα ακόμα σχήμα με ρεμπέτικο, λαϊκό και έντεχνο έχει δημιουργηθεί απο τους Παναγιώτη Καρνέζη, Μαρίνα Κωνσταντινίδου κόρη της γνωστής μας Μαριώς και Κώστα-Εντμοντ Αλέξι ενώ ο Κώστας συμμετέχει επίσης και στο σχήμα “Duo Nocturne” μαζι με τον Στέλιο Σαρόγλου στο πιάνο.


Ο Κωστής Αβυσσινός που αν και Ηρακλειώτης έρχεται συχνά στα Χανιά, συνεργάζεται με τον πολυ γνωστό Δημήτρη Ζαχαριουδάκη απο τους Χαϊνηδες και παράλληλα με τους εξαίρετους μουσικούς Κάρολο Κουκλάκη (μπουλγαρί, λαούτο, τραγούδι) και Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, λάφτα, μπουλγαρί, φιαμπόλι)


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


ΚΡΗΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ : Μανόλης Χανιωτάκης, Γεώργιος Μαραυγάκης-Δροσερός


Δύο πολύ ωραία cd κυκλοφόρησαν το Σεπτέμβρη του 2011 από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, Ηρακλείου και αφορούν δύο ντόπιους βιολάτορες, τον Μανώλη Χανιωτάκη από το Θραψανό και το Γιώργη Μαραυγάκη ή Δροσερό από το Μουχτάρω ή Ευαγγελισμό. Είναι μιά συλλεκτική δουλειά που επιμελήθηκε μια παρέα Ηρακλειωτών και όχι μόνο, που με το μεράκι και την αγάπης τους στην παράδοση, έχουν ξεκινήσει μιά προσπάθεια να μη χαθεί ο πλούτος της παράδοσης μας μέσα σ’αυτο τον κυκεώνα της αλλοπρόσαλλης εξέλιξης και της ισοπέδωσης των πολιτισμικών χαρακτηριστικών, όχι μόνο των κρητικών, αλλά και κάθε λαού, που έχει τη δική του ξεχωριστή και ανεπανάληπτη ταυτότητα.


Ο Μανόλης Χανιωτάκης (1906-2006) έζησε στο Θραψανό και για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε αγαπημένο διασκεδαστή της περιοχής, που βάδισε πάνω στα μουσικά χνάρια του λυράρη Καψιλίδη –Γεωρ.Μηλιαράκη-  από τις Αρχάνες και του βιολάτορα Πτολεμαίου Δαϊλάκη από το Καστέλλι, κορυφαίων μουσικών της εποχής. Πολύ επιμελημένο και το ένθετο με φωτογραφίες, σχόλια, αναλύσεις κ.α.


Ο Γεώργιος Μαραυγάκης ή Δροσερός (1933) ζει στο Μουχτάρω, είναι και αυτός ένας από τους ξεχωριστούς μουσικούς της Πεδιάδας. Η συλλογή περιλαμβάνει ένα cd με ηχογραφήσεις από τρεις διαφορετικές περιόδους από τη δεκαετία 1960 έως σήμερα και ένα dvd με βίντεο από τη δεκαετία 1980. Και εδώ τα κείμενα τα σχόλια και όλο το υλικό είναι εξαιρετικά επιμελημένα.


Οι δύο αυτές συλλογές κυκλοφόρησαν σε λίγα σχετικά αντίτυπα και μοιράστηκαν αρχικά, όμως έχει δρομολογηθεί η ευρύτερη κυκλοφορία τους από κρητική δισκογραφική εταιρεία.


Με μουσικούς χαιρετισμούς – Καλή χρονιά!!