10182017Τετ
ΕνημέρωσηΣαβ, 13 Μαϊ 2017 10am

Πυξίδα της Γεύσης

Φύλλο 108 - Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012

fasolada

Λίγες ημέρες μετά την άφιξη του νέου έτους θα ήθελα να ξεκινήσω  το κείμενο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή με μία ευχή: Χρόνια καλά σε όλους  με υγεία, αγάπη και επιτέλους επικοινωνία…

Ας ελπίσουμε ότι η φετινή χρονιά θα μας φέρει πιο κοντά, με πιο δυνατές και αξιόλογες σχέσεις και επαφές, με άλλα λόγια να γίνουμε πιο ανθρώπινοι και πιο ταπεινοί. Διότι τελικά μάθαμε ότι η ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα και κυρίως στην μοναδική ικανότητα μας να γινόμαστε ένα μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση.


Για να έρθουμε τώρα στο θέμα μας!

Είμαι σίγουρη ότι τις προηγούμενες ημέρες βάλαμε όλοι τα δυνατά μας  ώστε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των γιορτών που μας καλούν (χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση) να γευτούμε από γαλοπούλα γεμιστή και χοιρινό με σέλινο μέχρι μελομακάρονα, κουραμπιέδες και λουκουμάδες.

Οι γιορτές όμως πέρασαν και κάθε κατεργάρης στο πάγκο του. Καιρός να γυρίσουμε στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες και να φάμε και κανένα όσπριο για να ισορροπήσουμε τον ευχάριστα καταπονημένο  μας οργανισμό.


Άλλωστε και ο καιρός είναι πολύ καλός σύμμαχος και κίνητρο επίσης για να φτιάξετε μια φασολάδα με μπόλικο μπούκοβο και φρυγανισμένο απάκι έτσι για να δείτε πως άμα θέλουμε με απλούς τρόπους μπορούμε να μετατρέψουμε ένα απλοϊκό (εννοείται όμως νόστιμο) πιάτο σε ένα γευστικό αριστούργημα.


Φασολάδα με φρυγανισμένο απάκι


Υλικά για 5-6 άτομα
150 γρ απάκι περασμένο από το χοντρό μέρος ενός τρίφτη
500 γρ φασόλια μέτρια
4 καρότα μεγάλα
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 μάτσο σέλινο
2 μεγάλες φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μερικές κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε καλά το απάκι μέχρι να φρυγανιστεί. Το βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε σε μια άκρη
Ξεβράζουμε τα φασόλια μια φορά. Προσθέτουμε το μισο λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα φασόλια, το σέλινο, τα καρότα και νερό. Αφήνουμε το φαγητό μας 30-40 λεπτά να μισοψηθεί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Περιμένουμε καρτερικά μέχρι να χυλώσει η φασολάδα μας και την αφαιρούμε απο τη φωτιά. Σερβίρεται ζεστή με λίγο απάκι από πάνω. Συνοδεύεται με μπόλικο κρασί και ένα σπαστό κρεμμύδι. Το ψωμί μη ξεχάσετε!