11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Σε ένα Φανταστικό Σκακιστικό Κόσμο

«The Master Game…»

The Master Game

Η πρωτοποριακή σειρά του  BBC «The Master Game»  έμελλε να αλλάξει ριζικά τη σχέση σκακιού και τηλεόρασης, μένοντας στην ιστορία ως η πρώτη εκπομπή που χρησιμοποίησε πολυμέσα (multimedia) για  την παρουσίαση μιας παρτίδας. Και όλα αυτά στο μακρινό 1976 (ίσως όχι και τόσο μακρινό για πολλούς από εμάς) όπου οι υπολογιστές δεν είχαν αρχίσει να μπαίνουν στη ζωή μας.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ένας κριτικός τηλεόρασης της Daily Telegraph έπειτα από το ιστορικό ματς Φίσερ-Σπάσκι το 1972: « Ο τρόπος παρουσίασης των παρτίδων του ματς  στην τηλεόραση από ένα σκακιστή ο οποίος κουνάει με το χέρι τα κομμάτια σε μια μαγνητική σκακιέρα αποδυκνείει ότι η τηλεόραση δεν έχει κάνει καμία τεχνική πρόοδο για την προβολή του σκακιού τα τελευταία 20 χρόνια.»


Η τεχνική ομάδα της  τηλεοπτικής σειράς του BBC είχε μια εξαιρετική ιδέα! Πάνω σε ένα γυάλινο τραπέζι τοποθέτησαν μια γυάλινη σκακιέρα, έτσι ώστε μια κάμερα κάτω από το τραπέζι να μπορεί να τραβήξει πλάνα με αντίθετη λήψη. Έπειτα, τοποθέτησαν στη βάση των κομματιών αυτοκόλλητα με τις φιγούρες  των κομματιών, έτσι ώστε όταν κινείται ένα κομμάτι πάνω στη σκακιέρα, η κάμερα κάτω από το τραπέζι να εμφανίζει την κίνηση.

Το τελευταίο εμπόδιο που είχαν να ξεπεράσουν ήταν η απόκρυψη του χεριού που έπαιζε τις κινήσεις στη σκακιέρα. Στο μαύρο φόντο της λήψης, το μόνο που έμενε ήταν ένα μαύρο γάντι. Επίσης, με ένα ειδικό φωτισμό μπορούσαν να δώσουν έμφαση στα τετράγωνα που διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της παρτίδας.

Το αποτέλεσμα ήαν εξαιρετικά επιτυχημένο, και η σειρά «The Master Game» προβλήθηκε για επτά συνεχή έτη, από το 1976 ως το 1982.


Η εκπομπή καλούσε σκακιστές παγκοσμίου φήμης όπως ο Ανατόλι Κάρποβ και ο Τζον Ναν, να αναλύσουν παρτίδες που είχαν ήδη παίξει, σαν να παίζονταν εκείνη τη στιγμή. Έπειτα τους ζητούσαν να αναλύσουν τι σκεφτόντουσαν εκείνη τη στιγμή όταν παιζόταν η παρτίδα, κατέγραφαν τον ήχο, και συνέδεαν το αρχείο ήχου με τις κινήσεις στη σκακιέρα.

Πραγματικά αξίζει να ανατρέξει κάποιος στου youtube και να δει έστω ένα από τα επεισόδια που εμφανίστηκαν στον παγκόσμιο ιστό πρόσφατα, να ακούσει τη σκέψη του Κάρποβ, και να κρίνει αν για τα δεδομένα της εποχής το εγχείρημα ήταν επιτυχημένο ή όχι.


Προσωπικά θεωρώ ότι η προσπάθεια αυτή αποδυκνείει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή ιδέα και θέληση. Όλα τα υπόλοιπα εμπόδια μπορούν να υπερκεραστούν.

http://www.youtube.com/watch?v=VWH45Rzua0o&feature=player_embedded
Πηγή: wikipedia  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Master_Game