01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

ΜΜΕ

ΕΣΡ: Ηλεκτρονική παραλαβή των στοιχείων πολιτικής πολυφωνίας

Ηλεκτρονικά θα παραλαμβάνει πλέον τα στοιχεία για την μέτρηση του χρόνου που αποδόθηκε στα κόμματα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το ΕΣΡ

Το Συμβούλιο εν όψει και της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου, εξέδωσε Οδηγία βάσει της οποίας οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας θα πρέπει να αποστέλλουν ηλεκτρονικά και με συγκεκριμένη φόρμα (που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη διεύθυνση: http://www.esr.gr/arxeion-xml/pages/esr/esrSite/get-index ) τα στοιχεία που αφορούν τον τηλεοπτικό χρόνο που δόθηκε σε κάθε κόμμα ή πολιτικό σχηματισμό.

Kατά την προεκλογική περίοδο υποχρέωση αποστολής στοιχείων θα έχουν όλοι οι σταθμοί που διαχειρίζονται ενημερωτικό περιεχόμενο ανά την Ελλάδα και θα πρέπει να αποστέλλουν την σχετική φόρμα ενημέρωσης του Συμβουλίου, κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα. Στη μη προεκλογική περίοδο, την υποχρέωση αυτή έχουν μόνο οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας κάθε τέλος εκάστου μηνός.

ΕΡΤ: Ερώτηση στη Βουλή για το κόστος εσωτερικών παραγωγών

Ερώτηση για το κόστος των «εσωτερικών» παραγωγών της ΕΡΤ κατέθεσε προς τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ εμφανίζονται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ από 600 έως 12.000 ευρώ ανά επεισόδιο, παρ' ότι «εσωτερικές» - παραγωγές δηλ. που καλύπτονται από τις τεχνικές υποδομές της ΕΡΤ (στούντιο, συνεργεία, μοντάζ κ.λπ.) και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, μόνιμους ή συμβασιούχους.

Χαρακτηριστικό είναι, επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, ότι επτά μόνο «εσωτερικές» παραγωγές κοστίζουν στην ΕΡΤ πάνω από 700.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ υπάρχει εβδομαδιαία «εσωτερική» παραγωγή σε στούντιο της ΕΡΤ, με δημοσιογράφους της ΕΡΤ, που κοστίζει από 9.700 ευρώ τον μήνα ως και 17.300 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το βουλευή, ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται αυτές οι δαπάνες δεν αποτυπώνεται πουθενά. Στο δημοσίευμα που επικαλείται αναφέρεται ότι στη «Διαύγεια» εμφανίζεται το συνολικό κόστος της κάθε εσωτερικής παραγωγής, όχι όμως και το αναλυτικό κοστολόγιο με βάση συγκεκριμένα παραστατικά, ώστε να γίνεται εμφανές σε τι είδους δραστηριότητες διοχετεύονται τα χρήματα.

Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς αν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι δεν γίνεται διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μέσω της αύξησης του κόστους των παραγωγών της ΕΡΤ. Επίσης ρωτά, πόσες είναι οι εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ για το 2012, για πόσες από αυτές υπάρχει επιπλέον κόστος, πώς επιμερίζεται και πώς δικαιολογεί το ΔΣ της ΕΡΤ που εγκρίνει τα κονδύλια των δαπανών την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα χωρίς παραστατικά για κάποιες εκπομπές.

Επιμέλεια : Μ. Ανευλαβής

Πηγή: ΑΠΕ, Ναυτεμπορική