11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Επί της Γραμμής

Φύλλο 109 - Μάρτιος 2012

fotovoltaika-csp

Χθες παραλίγο να «μείνω» με το αυτοκίνητο από βενζίνη. Το λαμπάκι άναψε αλλά σε κάθε βενζινάδικο που έβρισκα στο δρόμο η τιμή άγγιζε τα 2 ευρώ!

Από τη μια θυμήθηκα το mail που μου έστειλε μια φίλη μου και που παρακινούσε να βάζουμε βενζίνη σε πρατήρια μικρών εταιριών, από την άλλη ήταν αυτό που έλεγα στα παιδιά μου, να προτιμούν πάντα να αγοράζουν από τον πιο φθηνό γιατί έτσι τον επιβραβεύουν αλλά παρακινούν και τους άλλους να φθηνύνουν. Πήρα λοιπόν την απόφαση να οδηγήσω μέχρι το πιο φθηνό πρατήριο των Χανίων.

Σε όλη τη διαδρομή το μυαλό, για να προσπεράσει ίσως την αγωνία «θα μείνω; ή θα καταφέρω να προφτάσω;»  έφερνε μπροστά ειδήσεις και πληροφορίες που ξεκινούσαν από την μεγάλη απορία : «Πω! ρε φίλε που έφτασε η τιμή της βενζίνης;»

Πρώτα απ’ όλα μου ήρθε η φρέσκια είδηση : «Στον πρέσβη της Ελλάδας στο Ιράν ανακοινώθηκε ότι αν και το Ιράν σταματά να πουλά πετρέλαιο, στην Ελλάδα και πέντε ακόμα χώρας θα συνεχίσει για ανθρωπιστικούς και μόνο λόγους» Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ξεφτύλα; Χρόνια τώρα ακούμε ότι το πετρέλαιο τελειώνει, που θα πάει ρε μπαγάσιδες; θα σας τελειώσει και να δούμε τότε πως θα κάνετε μαγκιές. Και σεις κι όποιοι άλλοι μας περιπαίζουν τον καιρό ετούτο. Οι Γερμανοί; Οι Γερμανοί! Μόλις έγινε ο σεισμός στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν μια ντουζίνα πυρηνικά εργοστάσια. Πυρηνικά δε θα ‘χουν, πετρέλαιο δε θα ‘χουν, να δω πως θα κάνουν μαγκιές όταν δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τη βιομηχανία τους. Ευτυχώς πάντως που δεν πέρασε τότε του Σουφλία να φτιάξει πυρηνικό εργοστάσιο στην Πίνδο. Πότε ήταν; Θαρρώ το 2007. Δυο χρόνια πριν την κατρακύλα. Θα μπαίναμε σε τόσο μεγάλο κίνδυνο και θα μας το παίρνανε για ένα κομμάτι ψωμί. Για όσο θα πάρουν τώρα τους λιγνίτες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Κι αν δεν τους το δίναμε θα το ακυρώνανε, όπως ακυρώσανε τον αγωγό φυσικού αερίου του Καραμανλή. Δε συμμετέχω στο project «αγιοποίηση» του μουγκού πρώην πρωθυπουργού, αλλά δε χωνεύεται εύκολα η ιστορία του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Τώρα βέβαια έχουμε άλλα… φωτοβολταϊκά – πετρέλαια απ’ όλα τα καλά.

Θυμήθηκα ένα πολύ ενδιαφέρον πινγκ πονγκ άρθρων – επιστολών στα «Χανιώτικα Νέα» για το πρόγραμμα « Helios». Ο πρώτος αρθρογράφος παρουσίασε την Κρήτη σαν τον παράδεισο συλλογής ηλιακής ενέργειας, που θα βοηθήσει τους Γερμανούς να βγουν από το τέλμα της έλλειψης ενέργειας – οι επόμενοι τον κατακεραύνωσαν. Μίλησαν για το φυσικό πλούτο και ομορφιά του τόπου αλλά και για τα κέρδη μας που δε θα διαφέρουν από τα καθρεφτάκια των ιθαγενών. Μου άρεσαν οι επόμενοι. Μια χαρά τα λέγανε. Έτσι κι αλλιώς μου έμεναν τα πετρέλαια της Γαύδου για να αποκτήσω κι εγώ την πολυπόθητη άσπρη κελεμπία. (Μπορεί να αγοράσω και τον Παναθηναϊκό τότε ποιος ξέρει… )

Όμως φίλε … για σκέψου … εκεί που έχει πάει τα τελευταία χρόνια η τιμή του πετρελαίου μάλλον για τις βιομηχανικές χώρες είναι ασύμφορο μέχρι εκεί που δεν παίρνει… Αυτό είναι ίσως που τις κάνει να ξεμπροστιάζονται τόσο πολύ. Αν δεν έχεις τεράστιο πρόβλημα δεν επεμβαίνεις με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο στα εσωτερικά μιας Δημοκρατίας. Και μάλιστα στα εσωτερικά της μητέρας της Δημοκρατίας. Κι όχι δε θα κάνετε δημοψήφισμα… κι όχι αυτόν πρωθυπουργό… θέλουμε τον άλλο… κι όχι θέλουμε εγγυήσεις και κόντρα εγγυήσεις και όχι εκλογές τώρα αλλά αργότερα… Κάτσε ρε μεγάλε! Καλά όλους τους άλλους δεν τους λογαριάζεις, εκείνο το μαγκούφη τον Ιστορικό του μέλλοντος δεν τον φοβάσαι; Μα την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές! Το ξανάπες αυτό αλλά γέμισες το Μάλεμε μνήματα!

Πρόφτασα! 1,76! άξιζε η πορεία. Φούλαρετο Αλέξη, γιατί πήρε φόρα κι ανεβαίνει η τιμή. Θα περάσει τα 2 ευρώ σε λίγο! Που θα σταματήσει ρε συ;

-         Εδώ που καταντήσαμε, ας παρακαλάμε να έχουμε βενζίνη κι ας φτάσει και 3 ευρώ, μου απάντησε ο Αλέξης και φούλαρε βενζίνη το αμάξι.

 

ΥΓ.  Μόλις γύρισα σπίτι έψαξα στο Wikipedia : “Price of petroleum”. Τα νούμερα που αντίκρισα θελαν να συνεχίσω τις σκέψεις…