05272017Σαβ
ΕνημέρωσηΣαβ, 13 Μαϊ 2017 10am

Πυξίδα της Γεύσης

Φύλλο 109 - Μάρτιος 2012

Είναι το κρύο τσουχτερό και το πετρέλαιο απλησίαστο! Με αρκετή δυσκολία θα έλεγα ότι βιώνουμε τους πρώτους μήνες του νέου έτους  λίγο παγωμένοι, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Γράφει η Ευφροσύνη Κάτσουνα

Επειδή όμως πάνω απ όλα έχουμε ανάγκη να είμαστε μαζί ενωμένοι, ο ιδανικότερος τρόπος είναι φυσικά γύρω από ένα τραπέζι.

Παρατήρησα μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό είμαστε όλο και πιο πρόθυμοι να το κάνουμε  όλο αυτό και σιγά σιγά γυρίζουμε στα παλιά χρόνια που η συντροφικότητα δεν έλειπε ποτέ από την καθημερινότητά μας. Κρατάμε τα καλά λοιπόν όσο μπορούμε και φυσικά μπαίνουμε στις κουζίνες μας με δειλά βηματάκια αλλά με φαντασία έτοιμη να μεγαλουργήσει.

Γενικά μου αρέσει να ανακατεύω γεύσεις. Ίσως επειδή έχω μεγαλώσει με την Κρήτη, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο μέσα μου και φυσικά στη διατροφή μου. Άλλωστε η κουζίνα είναι ένας χώρος που ακόμη και τα πιο αταίριαστα δένουν και μάλιστα μας δίνουν υπέροχα αποτελέσματα. Η σημερινή συνταγή είναι ένα ταίριασμα της Κύπρου και της  Κρήτης με μερικές νότες μεσογειακές γενικότερα. Ελπίζω να τη δοκιμάσετε και να την απολαύσετε φυσικά με την καλύτερη παρέα.  Το σημαντικότερο συστατικό της συγκεκριμένου φαγητού.

 

Αρνί τσιγαριαστό με χαλούμι, μανιτάρια φρέσκα και κόκκινη πιπεριά

Υλικά

1 ½ κιλό αρνί πλευρά κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι μεγάλο χοντροκομμένο

½ κιλό μανιτάρια Portobello  μικρά κομμένα στη μέση

1 χαλούμι κομμένο σε μικρούς κύβους

3 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μέτριους κύβους

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

½ ποτήρι ελαιόλαδο

Αλάτι, θυμάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και θωρακίζουμε το κρέας. Το αφαιρούμε από το σκεύος μας και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το κρέας και σβήνουμε με το κρασί πάντα σε δυνατή φωτιά. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και αφήνουμε το αρνάκι να σιγοψηθεί. Προσθέτουμε τις πιπεριές λίγο πριν το κατεβάσουμε για να μείνουν λίγο τραγανές και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις το αρνάκι μας ψηθεί ρίχνουμε το χαλούμι ανακατεύουμε λίγο και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύεται με μια ελαφριά σαλάτα εποχής και κρασί κόκκινο.