01232018Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εκπαιδευτικά

Ανάγκη για νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια

Γράφει ο Μανόλης Ντουντουνάκης *

Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στο πανεπιστήμιο και όλοι όσοι είναι αντίθετοι στον σημερινό νόμο δεν είναι υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης. Ο νόμος 4009 άνοιξε το δρόμο για την ανοικτή πολιτική συναίνεση του τριδύμου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Είναι το μνημόνιο της παιδείας, γιατί παραδίδει την ανώτατη εκπαίδευση ως φιλέτο στις ορέξεις και τις τσέπες των οικονομικά ισχυρών και καταργεί το δικαίωμα στη μόρφωση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένα ΑΕΙ δεν έχει καταφέρει να κάνει εκλογές, για λόγους είτε οργανωτικούς είτε λόγω παρέμβασης του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος που αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα (διδάσκοντες - φοιτητές - εργαζόμενοι), με μαζικότητα, αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης, απέτρεψε την διεξαγωγή των εκλογών Συμβουλίων σε όλα τα Πανεπιστήμια. Είναι εντυπωσιακή η σθεναρή αντίσταση Συγκλήτων και Πρυτανικών Αρχών, που όλες χωρίς εξαίρεση έχουν προσφύγει για την αντισυνταγματικότητα του νόμου στο ΣτΕ. Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία δίνει στο θέμα πολιτικές διαστάσεις στρέφοντας τα «βέλη» της κατά των κομμάτων της αριστεράς. Το υπουργείο και οι υποστηρικτές τους παρουσιάζουν τη ματαίωση των εκλογών ως επιχείρηση «βίαιης επιβολής αντιδημοκρατικών πρακτικών» από «μειοψηφικές ομάδες». Οι υποστηρικτές του νέου νόμου εμφανίζονται άλλη μια φορά σαν  υπερασπιστές της «δημοκρατικής νομιμότητας». Είναι φανερό πλέον ότι η επιμονή του υπουργείου Παιδείας στην εφαρμογή του νόμου οδηγεί τα Πανεπιστήμια στο χάος. Ο νόμος θα κριθεί σε δικαστικό επίπεδο, καθώς συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των διοικήσεων όλων των πανεπιστημίων της που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα διατάξεων του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια.

Πριν τη κρίση των δικαστικών προσφυγών, η πανεπιστημιακή κοινότητα πέτυχε μια πρώτη μεγάλη νίκη στον αγώνα της για την υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα των Πανεπιστήμιων. Η κα Διαμαντοπούλου αντιμέτωπη με τα συντρίμμια της πολιτικής της και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων  για απουσία της από την επόμενη Βουλή αποχώρησε οικειοθελώς, «δραπέτευσε» λένε κάποιοι, από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι ενδιαφέρον ότι όλα τα πρόσωπα που προταθήκαν για τη θέση του Υπουργού ΠΔΒΜΘ ήταν στην κατεύθυνση κατευνασμού της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι επιλέχτηκε Πανεπιστημιακός και Πρώην Πρύτανης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμα και παρουσία της κ. Διαμαντοπούλου στο ΥΠΔΒΜΘ ο αναπληρωτής Υπουργός μιλούσε συχνά για ανάγκη αλλαγών στο νόμο (μετά τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη ΣΙ). Επίσης η κ. Διαμαντοπούλου στη τελετή παράδοσης αναγνώρισε ότι έχει κάνει σημαντικά λάθη ενώ ο νυν Υπουργός μίλησε για ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων στο ν. 4009. Είτε πρόκειται για ένα μεταβατικό υπουργό μέχρι τις εκλογές είτε για ένα πρόσωπο με παρουσία και στην επόμενη (μετεκλογική) κυβέρνηση η Πανεπιστημιακή κοινότητα δεν πρέπει να δεχτεί ημίμετρα. Έτσι:

  • Πρώτα αίτημα μας είναι η αναστολή εφαρμογής του Νόμου,
  • Το Υπουργείο πρέπει να κάνει διάλογο με τους Φορείς, που εδώ και καιρό έχουν καταθέσει προτάσεις, για την κατάρτιση ενός υγιούς νέου νόμου πλαισίου που τόσο ανάγκη έχουν τα Πανεπιστήμια διατηρώντας και βελτιώνοντας τα θετικά του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και διορθώνοντας αδυναμίες λάθη και ελλείψεις.
  • Επιπλέον πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο Υπουργείου – Εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαίρεση της Παιδείας από το μνημόνιο ως διέξοδο από την κρίση. Η «μνημονιακή» κα Διαμαντοπούλου μέσα σε μόλις δυο χρόνια διέλυσε κυριολεκτικά τη δημόσια Εκπαίδευση. Είναι επιτακτική ανάγκη της χώρας τώρα να αποδειχτεί έμπρακτα ότι η Παιδεία είναι επένδυση.

 

Όσον αφόρα το Φορέα ΕΕΔΙΠ, που εκπροσωπώ, διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική, αναβαθμισμένη εκπροσώπηση μας στα Όργανα Διοίκησης και στα εκλεκτορικά οργάνων διοίκησης των Πανεπιστήμιων,
  • Αναβάθμιση, θεσμική και οικονομική, του πλην ΔΕΠ διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστήμιων με διατήρηση του ενιαίου Φορέα.

Τα Πανεπιστήμια με την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η στήριξη του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί υπόθεση όλων.

 

* πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Συλλόγων Ειδικού και  Εργαστηριακού
Διδακτικού Προσωπικού Α.Ε.Ι.  (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.)