11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Σε ένα Φανταστικό Σκακιστικό Κόσμο

«Αδιάβαστος…»

chessgames

Μια σημαντική παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει ένας σκακιστής πριν ακόμα καλά καλά ξεκινήσει η παρτίδα, είναι να εμπιστευτεί τις αναλύσεις, τις ιδέες και τις σκέψεις κάποιου άλλου χωρίς ο ίδιος να αφιερώσει χρόνο ώστε να τις κατανοήσει σε βάθος.

Συνήθως οι ιδέες ενός γκρανμαιτρ αποτελούν «κράχτη» για τους υπόλοιπους παίκτες, οι οποίοι σπεύδουν να τις ιυοθετήσουν πιστεύοντας ότι έτσι προσδίδουν κύρος στον τρόπο παιχνιδιού τους.

Η στρατηγική αυτή αποτελεί φυσικά δίκοπο μαχαίρι. Εάν αντιμετωπίζεις κατώτερο αντίπαλο ή κάποιον που δεν ασχολείται συστηματικά με το σκάκι, μπορεί να αποδώσει καρπούς. Εάν όμως τολμήσεις να την εφαρμόσεις απέναντι σε κάποιον που γνωρίζει καλύτερα από σένα τα μυστικά της θέσης  γιατί έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο μελετώντας τις λεπτομέρειες, τότε θα βρεθείς εκτεθειμένος και εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση που δεν έχεις εκτιμήσει σωστά.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις σκακιστικών βιβλίων γνωστών γκρανμαίτρ που περιλαμβάνουν λάθος εκτιμήσεις. Με την πάροδο του χρόνου και με μεθοδική μελέτη, πολλές αναλύσεις των βιβλίων έχουν πια περάσει στην ιστορία καθώς έχουν βρεθεί τρόποι αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης τους. Για το λόγο αυτό, όσοι ασχολούνται συστηματικά πρέπει να μάθουν να «αμφισβητούν» ότι εμφανίζεται μπροστά τους ως δεδομένο. Η κριτική ικανότητα αποκτάται με κόπο και σε βάθος χρόνου, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε την αποχαύνωση και τις αδιέξοδες καταστάσεις σε ένα πλαίσιο που δεν έχουμε επιλέξει εμείς αλλά κάποιοι άλλοι.

Όσοι δεν έχουν χρόνο να συμβαδίσουν με τις σκακιστικές εξελίξεις, είτε γιατί διαβάζουν το  μνημόνιο είτε γιατί απλούστατα έχουν άλλες υποχρεώσεις, καλό θα ήταν να αποφεύγουν επίκίνδυνα μονοπάτια για τα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί. Όχι ότι έχουν να χάσουν και πολλά βέβαια. Το πολύ πολύ να υποστούν μια υποτιμητική προσωπική ήττα. Δεν ασκούν δα και πολιτική, ώστε να παρασύρουν με τη στάση τους μια ολόκληρη χώρα…