11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Επί της Γραμμής

Εκλογές ...

Εκλογές λοιπόν. Όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για τις πλέον ιστορικές των τελευταίων χρόνων. Όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούν να κάνουν καμία πρόβλεψη.

Όλοι συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.

Ο διαχρονικός όμως ορισμός της κάθε εκλογικής αναμέτρησης νομίζω πως είναι το κύριο : να δοθεί το μήνυμα από το Λαό. Προς κάθε κατεύθυνση : στα οικονομικά κέντρα εξουσίας του εξωτερικού και του εσωτερικού της χώρας. Και το μήνυμα πρέπει να είναι ένα.

Αποστροφή σε όσους προσπαθούν να κάνουν πολιτική εξευτελίζοντας, εξαθλιώνοντας και φοβίζοντας το λαό της χώρας τους. Τρία χρόνια τώρα, με αφορμή όσα είπε και έκανε η πολιτική ηγεσία της χώρας, όλη η υφήλιος μας λέει τεμπέληδες, κλέφτες, ψεύτες και χαραμοφάηδες.

Τρία χρόνια τώρα, με αιτία τις πολιτικές που επέλεξε η πολιτική ηγεσία της χώρας, ζούμε κάθε βράδυ με την αγωνία για το τι θα μας ξημερώσει. Κάθε μέρα που περνά οι μισθοί μας μειώνονται, οι τιμές αυξάνουν και νέοι φόροι όλο και μεγαλύτεροι έρχονται να προστεθούν σε όσα πληρώνουμε.

Ώρα να δώσουμε το μήνυμα. Σε όλους όσους σχεδιάζουν τέτοιου είδους πολιτικές. Και το μήνυμα πρέπει να λέει : Όσοι εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές χάνονται από το χάρτη.

Όλο και πιο έντονα νιώθω αυτό το συναίσθημα. Φίλοι, με ρωτάνε για την πρόβλεψή μου σε ποσοστά. Το συνηθισμένο προεκλογικό παιχνίδι στις παρέες. Όμως δεν νιώθω να έχω καμία αγωνία για το αποτέλεσμα όπως σε προηγούμενες εκλογές.

Η μόνη αγωνία εστιάζει στο μήνυμα. Και στις εκλογές της Γαλλίας. Την ίδια μέρα με τις Ελληνικές Βουλευτικές εκλογές, οι Γάλλοι ψηφίζουν τον δεύτερο γύρο των δικών τους προεδρικών.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών ίσως να σημάνει μια αλλαγή στην πολιτική των Ευρωπαίων που θα τους φέρει πιο κοντά στις βασικές αρχές και στις ιδρυτικές διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίσως, μιας και οι αγορές συνεχίζουν την επίθεση χωρίς σταμάτημα.

Σήμερα 21/4 διαβάζω στις εφημερίδες ότι οι Ισπανοί, την εβδομάδα που πέρασε, μπήκαν στον κύκλο των απαγορευτικών προς δανεισμό επιτοκίων. Διαβάζω πως υπάρχει η απειλή προς τους Γάλλους για υποβιβασμό της οικονομίας τους αν δεν εκλέξουν τον επιθυμητό στις αγορές πρόεδρο.

Κι άλλοι λαοί εκτός από τους Έλληνες δέχονται επίθεση. Οι Έλληνες πρέπει να δώσουν το μήνυμα της τιμωρίας.

«Καλά τα λες αλλά τι θα κάνουμε ακυβέρνητοι;»  μου είπε ένας φίλος. Το έργο της ακυβερνησίας το είδαμε ξανά και πρόσφατα. Όταν το Νοέμβριο για δέκα μέρες ψάχνανε πρωθυπουργό που να εγκρίνει η τρόικα, δεν άκουσα κανένα από εκείνους που τώρα φοβούνται την ακυβερνησία– που στο κάτω κάτω είναι και προβλεπόμενη θεσμικά – να διαμαρτύρεται.

Πέρα από το μήνυμα που θα δοθεί με τις εκλογές, νιώθω πως οι Έλληνες είναι σε θέση να δώσουν ένα ακόμα πιο αισιόδοξο μήνυμα. Μετά την υπέρμετρη ιδιώτευση που έφερε η όποια (πραγματική ή πλασματική) ευημερία των προηγούμενων χρόνων, παρατηρώ τώρα τη συσπείρωση σιγά σιγά ομάδων προς επίτευξή κοινών και δημόσιων σκοπών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα έγινε με θαυμαστό αποτέλεσμα αυτές τις μέρες στην πόλη μας. Η διοργάνωση των 14ων Βενιζέλειων αγώνων κολύμβησης στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό και στην εθελοντική εργασία των γονέων των αθλητών που αθλούνται στο κολυμβητήριο.

Προσοχή! Όχι μόνο όσων συμμετείχαν στους αγώνες αλλά και εκείνων που τα παιδιά τους δε συμμετείχαν λόγω ηλικίας ή είναι στο πόλο και άλλα αθλήματα του ομίλου. Όλοι μαζί εργάσθηκαν πάνω από δέκα μέρες έτσι ώστε μαζί με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς να μπορέσουν να παρουσιάσουν μια άρτια διοργάνωση. Και το κατάφεραν.

Και είναι, νομίζω, ένα μεγάλο αισιόδοξο και δημοκρατικό μήνυμα και αυτό.