01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στην Αρχή του Τραγουδιού

Φύλλο 110 - Απρίλιος - Μαίος 2012

Kalimeri Lizeta Pnoi tou anemou a

Γιώργου Καζαντζή

Πνοή του ανέμου

με τη Λιζέτα Καλημέρη

Πρόκειται για το δίσκο με τον οποίο έκανε, το 1994,  την πρώτη δισκογραφική εμφάνιση της μια πολύ αξιόλογη τραγουδίστρια, η Λιζέτα Καλημέρη (αδελφή της Μελίνας Κανά για όσους δεν το γνωρίζουν - Λιζέτα Κανατά είναι  το πραγματικό όνομά της).

Μια ερμηνεύτρια που σε όλη την πορεία της στο ελληνικό τραγούδι έχει κρατήσει μια συνεπή στάση ως προς το  υλικό που επιλέγει να τραγουδήσει και έχει διατηρήσει χαμηλούς τόνους παρά τις επιλεγμένες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο Γιώργος Καζαντζής είχε ήδη εκδώσει τρεις δίσκους οι οποίοι ακούστηκαν κυρίως από το κοινό της Θεσσαλονίκης, της πόλης του συνθέτη. Είναι οι δίσκοι: «Ήτανε μια στιγμή» (1986) και «Ταξίδια με τον ίδιο χάρτη» (1989) με ερμηνευτή τον Κώστα Πρατσινάκη και ο πολύ καλός οργανικός δίσκος «Εποχές» (1993). Στους δίσκους αυτούς είναι σαφείς  οι επιρροές του από το Μάνο Χατζιδάκι  αλλά και από τη jazz και κλασσική μουσική.

Με την «Πνοή του ανέμου» ο Γ. Καζαντζής δοκιμάζεται σε έναν διαφορετικό ήχο με περισσότερα λαϊκά στοιχεία. Θα λέγαμε ότι ο δίσκος συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τη δεκαετία του ’90 διαμόρφωσαν και καθιέρωσαν το λεγόμενο «έντεχνο» τραγούδι. Λαϊκά ή λαϊκότροπα τραγούδια χωρίς να υπάρχει καθόλου ή σίγουρα χωρίς να κυριαρχεί ο ήχος του μπουζουκιού, μπαλάντες με συχνά αφαιρετικό στίχο, πλούσιες ενορχηστρώσεις και ωραίες ερμηνείες που βασίζονται όχι μόνο στη γνώση των κανόνων του τραγουδιού αλλά κυρίως στο συναίσθημα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των μουσικών της περιόδου προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη, όπως συμβαίνει και στο συγκεκριμένο δίσκο.

Άλλωστε τη γνωριμία του συνθέτη με τον παραγωγό Δ. Χατζόπουλο και την εταιρεία Lyra την έκανε ο Σωκράτης Μάλαμας. Γράφει χαρακτηριστικά ο παραγωγός του δίσκου: «Τα τραγούδια του Γιώργου Καζαντζή τα γνώρισα από το Σωκράτη. Τη Λιζέτα από το Γιώργο. Είναι τραγούδια που περιέχουν πολλά μυστικά. Μυστικά στη μελωδία και στην ατμόσφαιρά τους. Η Λιζέτα τα τραγούδησε ακριβώς όπως έπρεπε και κράτησε τα μυστικά εφτασφράγιστα».  Οι στίχοι των τραγουδιών ήταν κυρίως της Λιλύς Βαρίνου.

Τα τραγούδια του δίσκου ακούστηκαν πολύ από το ραδιόφωνο, έγιναν γνωστά τα περισσότερα και  αγαπήθηκαν πολύ. Για να τα θυμηθούμε:


1)Πνοή του ανέμου (στίχοι Λίλυ Βαρίνου)
2)Χρόνοι της απουσίας σου (Λίλυ Βαρίνου)
3)Σεντόνια δίχτυα (Θόδωρος Μπεμπέκης)  -  Τραγουδά ο Δημήτρης Ζερβουδάκης
4)Ερωτικός χορός (Λίλυ Βαρίνου)
5)Φωτιά κι αρμύρα (Λίλυ Βαρίνου)
6)Ότι γεννιέται (Σοφία Κατζούρη)
7)Νύχτα της χαλιμάς (Λίλυ Βαρίνου)
8)Χώμα κι έρωτες (Λίλυ Βαρίνου)
9)Κάρμα και ντάρμα (Λίλυ Βαρίνου)
10)Έρωτα (Μανώλης Ρασούλης)
11)Σαν καταιγίδα (Γιώργος Καζαντζής)

 

Από τα τραγούδια αυτά, το τελευταίο το «Σαν καταιγίδα» είχε ακουστεί από την Ελένη Μιχαλοπούλου και το Μανώλη Χατζημανώλη στους πρώτους αγώνες ελληνικού τραγουδιού της Καλαμάτας το 1991. Στο ύφος της μπαλάντας και το «Σεντόνια δίχτυα», το μοναδικό που ερμηνεύει άλλος τραγουδιστής, ο Δ. Ζερβουδάκης σε μια εξαιρετική στιγμή του. Καλύτερες στιγμές του δίσκου δύο  ζεϊμπέκικα, το «Χρόνοι της απουσίας σου» (λειψό ζειμπέκικο σε 8/8) και το «Φωτιά κι αρμύρα». Το λαϊκό ύφος συνθέτουν επίσης  δύο τσιφτετέλια, ο «Ερωτικός χορός» και το εξαιρετικό αργό τσιφτετέλι που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο, το «Πνοή του ανέμου». Απόλυτα ταιριαστή με το σύνολο του δίσκου ακόμα και μια bossanova, η «Νύχτα της Χαλιμάς».

Η  φρέσκια, δροσερή και άφθαρτη φωνή της Λιζέτας Καλημέρη συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του τραγουδιών του δίσκου. Δεν είναι τυχαίο πάντως – και σαφώς συμβάλλει στο τελικό αποτέλεσμα – το γεγονός ότι στο δίσκο συμμετέχει και μια πλειάδα εξαιρετικών μουσικών, όπως ο Αλέξης Μπουλγουρτζής στα κρουστά, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος στην ακουστική κιθάρα, ο Κώστας Θεοδώρου στο κοντραμπάσσο και το  νέι, ο Δημήτρης Ψαράς στο μπουζούκι, λαούτο και τζουρά, ο Στέργιος Γαργάλας στο βιολί και ο ίδιος ο Γιώργος Καζαντζής στο πιάνο.
Η ενορχήστρωση είναι του Γιώργου Καζαντζή και του Στέργιου Γαργάλα σε τρία τραγούδια. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο στούντιο "Αγροτικόν " του Νίκου Παπάζογλου. Η «Πνοή του ανέμου» κυκλοφόρησε το Μάρτη του 1994 από τη Lyra.