11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Πυξίδα της Γεύσης

Φύλλο 110 - Απρίλιος - Μαίος 2012

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά στη ζωή και την καρδιά μας οπότε σκέφτηκα να τη βάλουμε και στην κουζίνα μας με ένα αρκετά ιδιαίτερο, παραδοσιακό πιάτο. Έχω πολλά να σας πω για τα χόρτα τα τσιγαριαστά.

Καταρχάς έχουμε φροντίσει κάθε εποχή του χρόνου να χρησιμοποιούμε τα δώρα της φύσης και να φτιάχνουμε αυτό το υπέροχο έδεσμα! Το χειμώνα βάζουμε κυρίως αγριόχορτα όπως τα κουρνοπόδια, λαγουδόχορτα σε συνδυασμό με σπανάκι, αγριόπρασα, μυρωδικά και φυσικά αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Γενικά καλό θα ήταν όλοι να πάμε μια βόλτα με κάποιον που τα γνωρίζει για να τα μάθουμε και φυσικά να τα μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Είναι ο μοναδικός τρόπος να κρατήσουμε τις διατροφικές μας παραδόσεις οι οποίες είναι πολύτιμες.

Το καλοκαιράκι κόβουμε τις ντοματοκορφές με βλήτα, κολοκυθανθούς, πατατούλα, μικρά κολοκυθάκια, τοματίνια και φυσικά πάντα μυρωδικά και ελαιόλαδο. Μπορείτε να προσθέσετε και φρέσκα κουκιά, αγκινάρα ή οτιδήποτε άλλο τραβάει η όρεξή σας. Ακόμη και μπακαλιάρο!

Το μαγείρεμα των τσιγαριαστών θα παρατηρήσετε ότι είναι σαν μια ιεροτελεστία. Ακολουθούμε συγκεκριμένα βήματα έτσι ώστε να μαραθούν τα χόρτα μας στην κατσαρόλα σωστά έχοντας ανακατέψει όπως πρέπει τα μυρωδικά με το χυμό ντομάτας. Μερακλήδικο φαγητό όμως το αποτέλεσμα θα σας συναρπάσει.

Χόρτα τσιγαριαστά

Υλικά

1 κιλό άγρια χόρτα. Σε κάθε τόπο εχουν διαφορετική ονομασία. Εμείς εδώ στα Χανιά έχουμε τα (Κουρνοπόδια, Χατζίκοι , Λαγουδόχορτα, Αγριόπρασα,Πετροκαρές)

Μισό κιλό φρέσκα κουκιά καθαρισμένα

1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο

2 μεγάλες ντομάτες περασμένες από το τρίφτη

Κρεμμυδάκι φρέσκο

2 Πράσα

4 σκελίδες Σκόρδο

1 μεγάλο Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Άνηθο

Δυόσμο

Μάραθο άγριο κατά προτίμηση

Φρέσκια μαντζουράνα, φρέσκια ρίγανη

Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Σε μια κατσαρόλα  σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε λίγο Ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ,λίγο απ όλα τα παραπάνω μυρωδικά και ρίχνουμε μια στρώση χόρτα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι λίγη ντομάτα  και μετά αναποδογυρίζουμε τα χόρτα για να βγουν  πάνω τα μυρωδικά. Μια δεύτερη στρώση από χόρτα, μυρωδικά, λίγο ακόμη λάδι, ντομάτα και αλατοπίπερο. Κάνουμε  το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα χόρτα μας και μόλις κατεβάσουν τα δικά τους υγρά  χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο λεμονάτη γεύση στο φαγητό μας παίρνουμε

2 μικρά λεμόνια, 1 κουταλιά αλεύρι

Ανακατεύουμε το Λεμόνι με σάλτσα από το φαγητό, προσθέτουμε το αλεύρι και περιχύνουμε το φαγητό μας. Ανακατεύουμε με τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς κουτάλα αλλα κουνώντας τη κατσαρόλα με τα δυο μας χέρια.