11222017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ρεμπέτης

Φύλλο 110 - Απρίλιος - Μαίος 2012

ΣΤΕΛΙΟΣ

ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΛΑΪΝΑΚΗΣ

ΤΑΜΠΑΧΑΝΙΩΤΙΚΑ

Αστικά τραγούδια της Δυτικής Κρήτης

…Έτσι τιτλοφορείται η εξαιρετική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Λαϊνάκη και των παιδιών του Λεωνίδα και Χαράς.

Πρωτομάστορας του λαούτου και του μπουλγαριού, ο Στέλιος, για σαράντα χρόνια ακούραστος εργάτης, μελετητής και ερευνητής της Χανιώτικης και Κρητικής μουσικής παράδοσης.

Καταθέτει τη ψυχή του, δισκογραφεί Ταμπαχανιώτικα και μας πηγαίνει σεργιάνι στο αστικό λαϊκό τραγούδι της Κρήτης. Μία σπουδαία δουλειά που αναδεικνύει τα Ταμπαχανιώτικα , τα επαναφέρει στην επιφάνεια και μας τα παρουσιάζει αυθεντικά κατά πως τους πρέπει.

Ο ψηφιακός δίσκος περιέχει 15 τραγούδια και ένα οργανικό, άψογα εκτελεσμένα και τραγουδισμένα . Πέντε από τα τραγούδια του δίσκου παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά. Στην αρτιότητα του δίσκου συνέβαλλε ο Γιώργης Ε.Παπαδάκης, σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και μουσικολαογράφος με βραβεία και περγαμηνές στο ενεργητικό του, που έκανε την ενορχήστρωση και παίζει πιάνο και κρουστά . Επίσης συνέβαλλε ο Λεωνίδας, δεξιοτέχνης στο λαούτο, το μπουλγαρί και όχι μόνο, και η Χαρά με την μελωδική φωνή της.

Σημαντική συμβολή είχαν οι εξαίρετοι κιθαρίστες Νίκος Παπακαστρίτσιος, συνεργάτης του Λεωνίδα, Δημήτρης και Νίκος Κουκουλιτάκης και ο πολύ ωραίος τραγουδιστής Ζαχαρίας Καρούνης. Ο ψηφιακός δίσκος συνυπάρχει με ένα καλαίσθητο βιβλίο 90 σελίδων σε ασπρόμαυρο φόντο, με πλούσιο φωτογραφικό, πληροφοριακό και ιστορικό υλικό, μεταφρασμένο και στα Αγγλικά. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με μαρτυρίες παλιών μουσικών και τραγουδιστών καθώς και με τους στίχους των τραγουδιών και τα βιογραφικά  των Λαϊνάκηδων, του Γ.Ε.Παπαδάκη και του Ζ.Καρούνη. Το δίσκο προλογίζουν από καρδιάς οι επιφανείς ,πανεπιστημιακοί δάσκαλοι  Λάμπρος Λιάβας, Μ.Ζ. Κοπιδάκης και Ερατοσθένης Γ. Καψωμενος.

Εν κατακλείδι οι Λαϊνάκηδες είναι άξιοι συγχαρητηρίων γιατί από ψυχής μας παραδίδουν, μία ανοιξιάτικη ανθοδέσμη μελωδικών ήχων και φωνών, γλυκό κρασί στα δύσκολα που βιώνουμε.  Μας αφήνουν παρακαταθήκη ένα δίσκο που πρέπει να υπάρχει στη δισκοθήκη κάθε Χανιώτη, κάθε Κρητικού, κάθε Έλληνα όπου γης. Ένα δίσκο που με την κατάλληλη προώθηση μπορεί να έχει παγκόσμια απήχηση, όπως ο στενός συγγενής των Ταμπαχανιώτικων, το ρεμπέτικο.

Τελειώνοντας να πούμε ότι στην προσπάθεια της οικογένειας συμβάλει η σύζυγος και μάνα Έφη Κουλοβάτου. Ακόμα να ευχηθούμε στον Γιώργη Παπαδάκη να ξεπεράσει γρήγορα το πρόβλημα της υγείας του γιάντα η παράδοση τον χρειάζεται, τον έχει ανάγκη.

 

Δήμος Κερδέλας