01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Διάφορα

Περιβάλλον Αμφισβήτησης

Γράφει ο Γιάννης Ξ.

Περιβάλλον αμφισβήτης. Το ηχοσύστημα ή το ράδιο έπαιζε κλασσική μουσική γιατί σας είπαν ότι κάνει καλό στο έμβρυο. Γεννήθηκαν.

Τα νανουρίσατε με Θεοδωράκη. Ρεπορτάζ οδοιπορικά για το Ξυλούρη, την παράδοση, το rock και το punk αν ήσαστε πιο ελεύθερα πνεύματα στα νιάτα σας. Πηνελόπη Δέλτα παίρνατε στα γενέθλια τους. Γεμίσατε τις βιβλιοθήκες τους με λογοτεχνία. Αίσωπος και παραμύθια εικονογραφημένα-παραλογές για τον αγαστό Χριστιανισμό, τον καλό, τον γεμάτο αρχές και λόγια λακωνικά για το δικαίως και ευ ζην. Μεγάλωσαν τα μωρά. Γίναν παιδιά.

Γεμίσατε τα ράφια στο δωμάτιο τους με μυθολογία, άτλαντες, βενιαμίν εγκυκλοπαίδειες και βιβλία ψηλά, λεπτά, να πάρουν την πρώτη γεύση από επιστήμη, τέχνη, γεμάτα χρώματα. Οι γέφυρες του κόσμου, πώς κινούνται οι πλανήτες. Τους είπατε για την πατρίδα. Τα πήγατε στο χωριό να δεθούν με τη γη, να αγαπήσουν τη φύση.

Γίνανε έφηβοι. Μάθανε τον έρωτα, τη σάτιρα, τον αθλητισμό, τη μπάλα στο προαύλιο. Πιάσανε όργανα, φτιάξανε μπάντες να ξεδίνουν κι εσείς επικροτούσατε ή ευχαριστιόσασταν σιωπηρά, γιατί σας είπαν ότι η μουσική είναι δημιουργική απασχόληση. Ιδρώσανε πάνω στα θρανία, να μάθουν γράμματα, να γίνουν άξιοι, να μπουν στο πανεπιστήμια. Κι όσοι δεν τα κατάφεραν πιάσανε δουλειά, να μάθουν τη βιοπάλη.

Το δεχτήκατε, γιατί η δουλειά είναι προκοπή και βίωμα αξεπέραστο, κι ας βάλατε χέρι σε αυτούς που δούλεψαν γιατί δεν σπούδασαν και σε αυτούς που σπούδασαν γιατί δε δούλεψαν. Μπήκαν στο πανεπιστήμιο, στην αγορά εργασίας. Ενηλικιώθηκαν πριν το καταλάβετε. Αυτά όμως το καταλάβανε. Γιατί όταν εσείς βλέπατε το εύθρυπτο χρόνο σας να τρέχει και να χάνεται μες τη ρουτίνα των ρόλων σας (γονείς, εργαζόμενοι με σκοτούρες)  δίχως να τον προλαβαίνετε, αυτά τον ρουφούσανε καρέ καρέ.

Παρατηρούσαν. Καθισμένα σε μια καρέκλα –ακόμη «αυτά»- άκουγαν τις κουβέντες σας στις κοσμικές εκδηλώσεις, τα τηλεφωνήματα σας βλέποντας καρτούν. Να αναλύετε τα προβήματα σας, να παραπονιέστε, να σιχτιρίζετε τη ζωή που σας χρεώσανε, τη φαύλη πολιτική πραγματικότητα, την κίβδηλη κοινωνία, τις επιφανειακές σας σχέσεις.

Τα μετρούσανε ένα ένα τα «αχ» και τα «γιατί» σας. Και περίμεναν. Κι όταν έσπασαν τη σιωπή τους, «αυτές» και «αυτοί» πια, τους κρίνατε. Κρίνατε τα όνειρα τους, κρίνατε τις φιλοδοξίες τους, τις σκέψεις, τις επιλογές, τις αποφάσεις τους, τις ψήφους τους. Μα αλήθεια.

Τι περιμένατε; Ανθρώπους φιλόμουσους, φιλάθλους, πνευματώσεις, προβληματισμένους δε θέλατε; Αιθεροβάμονες σε μια φανταστική –με όλες τις έννοιες- πραγματικότητα που πιστεύουν και ναι, καταρχήν η απειρία τους, αλλά τα μάλα ο άσβεστος πόθος τους για  το καλύτερο δεν τους επιτρέπουν να εγκαταλείψουν.

Αυτοί οι άνθρωποι θα μηρικάσουν τα δεινά της κενότατης κενότητας που βαφτίζετε ζωή του μεσήλικα; Αυτοί θα τρέξουν φυσικά και λογικά να σας κατακρημνίσουν, αυτοί θα διαλέξουν το άλλο, το όποιο άλλο. Όχι όσο πάει η γούνα τους. Όσο τους κόβει. Δίψα για ρήξη με την κακότητα του παρελθόντος που τους γνωρίσατε. Μέσα από εσάς το ζήσανε και μάθανε να αναγνωρίζουν τα ψεγάδια του.

Δε φταίει το χάσμα των γενεών. Είναι απλά η εκ των ένδον θέληση για εξέλιξη. Απόλυτα και αφοριστικά ορθολογική. Δεν μπορούν με ακρίβεια να προβλέψουν τι ξημερώνει, αλλά θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφέρει το επόμενο ξημέρωμα από το προηγούμενο, το σίγουρα λάθος.

Μη θορυβείτε, λοιπόν. Μόνο πάρτε μαζί σας νερό, γιατί δίπλα στον Αίσωπο διάβαζαν και Spider man, γιατί τα καρτούν που έβλεπαν ήταν γιαπωνέζικα με αιματοχυσίες, γιατί μαζί με το καλό χριστιανισμό τους μάθατε και τον δογματισμό, όταν σας ρωτούσαν γιατί φιλάμε την εικόνα και λέγατε γιατί έτσι πρέπει, γιατί από το πολύ χωριό μερικοί γίνανε υπερβολικά πατριώτες και γνώρισαν τον εθνικισμό, γιατί σε μερικών το νου δε ξεχωρίσατε τις έννοιες από τα σύμβολα, την πατρίδα από τη σημαία, και κατέληξαν να αγαπάνε πιο πολύ τη σημαία από τη πατρίδα,  γιατί εκτός από τη μπάλα έμαθαν και τον οπαδισμό, γιατί εκτός από τη σάτιρα έμαθαν και το Λαζόπουλο και τις κίτρινες φυλάδες, γιατί εκτός από όργανα άκουγαν και σκυλάδικα στην παραλιακή, γιατί κάποιοι μαζί με τον έρωτα έμαθαν και τα μπουρδέλα, γιατί πολλοί δεν ίδρωσαν στα θρανία για να μάθουν αλλά για να απομνημονεύσουν τις προπαγάνδες σας, γιατί πλάι στην ιδανική προσωπικότητα που τους ζωγραφίζατε βίωναν τις κακοτεχνίες του κόσμου που δεν μπορέσατε να αλλάξατε, αυτού που σιχτιρίζατε μπροστά τους.

Πάρτε, λοιπόν, μαζί σας νερό. Γιατί το μέλλον έχει πολλή ξηρασία και αν αυτοί φταίνε μια φορά, εσείς φταίτε συν άπειρο.