11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Σε ένα Φανταστικό Σκακιστικό Κόσμο

«Εμπορικά δικαιώματα..»

Η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σκακιού βρίσκεται πλέον σε ιδιωτικά χέρια. Η Ανώνυμη εταιρεία Agon (ελληνιστί «Αγών») του Αμερικανού επιχειρηματία Andrew Paulson ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των media και του διαδικτύου, απέκτησε από την FIDE (την παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού) τα δικαιώματα για την εμπορική εκμετάλλευση όλων των πανίσχυρων τουρνουά τα οποία οδηγούν στην ανάδειξη του Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματικά έπαθλα για τους παίκτες αξίας 5,4 εκ. ευρώ από τα οποία το 20% θα καταλήξει στην FIDE, συν ποσοστό επί των κερδών.

Το ποσό της αρχικής επένδυσης υπολογίζεται περίπου στα 10-12 εκ. ευρώ, όμως ο Αμερικανός επιχειρηματίας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το σχέδιο του θα αποφέρει κέρδος. Στόχος του Paulson είναι η δυνατότητα αναμετάδοσης των τουρνουά στο διαδίκτυο και μέσω έξυπνων τηλεφώνων ώστε να δημιουργήσει ένα τεράστιο κοινό για  διαφημιστική εκμετάλλευση. Παράλληλα σχεδιάζει συνεργασίες με παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα, και προτείνει τη διεξαγωγή των τουρνουά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη όπου υπάρχει μεγάλο κοινό σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος διεξαγωγή των αγώνων από τη FIDE σε μικρές πόλεις της Ρωσίας. Θεωρεί επίσης σημαντικό την διοργάνωση των αγώνων σε όλες τις ηπείρους του κόσμου, και τη μείωση του χρόνου διεκδίκησης του παγκόσμιου τίτλου στα 2 χρόνια.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «το κύριο περιουσιακό μας στοιχείο είναι το ίδιο το άθλημα του σκακιού. Το σκάκι είναι συνδεδεμένο με την ευφυΐα και τη στρατηγική περισσότερο από κάθε άλλο άθλημα». Μένει να δούμε εάν το επιχειρηματικό πνεύμα του Paulson θα υπερισχύσει  της άποψης ότι το σκάκι δεν είναι εκ φύσεως εμπορικό άθλημα και ότι τα περιθώρια προώθησης είναι περιορισμένα, αρχής γενομένης το Μάρτιο του 2013 όπου θα ξεκινήσει η διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου υπό τη νέα μορφή.

 

Πηγή: www.chessbase.com