11222017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ρεμπέτης

Φύλλο 111 - Ιούνιος - Ιούλιος 2012

ΜΑΡΙΝΟΣ  ΓΑΒΡΙΗΛ ή ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής.

Πειραιάς 1919—Καλλιθέα 19-11-1977

…Δούλεψα μ` όλους τους σχεδόν τους παλιούς. Όλοι τους άλφα-άλφα κι ας λένε οι εχθροί μας ότι τους κατέβει. Όμως η συνεργασία μου με δυο ήταν άλλο πράγμα. Ο ένας ήταν ο μακαρίτης ο Φώτης Μιχαλόπουλος,ο άλλος ο Ηλίας Ποτοσίδης.

Και με τους δυο πέρασα κι άσπρες και μαύρες μέρες. Αντάμα χορτάσαμε αλλά και πεινάσαμε. Ο Φώτης ήταν μεγάλος, πολύ μεγάλος τραγουδιστής, δεν πρόφτασε να δείξει την αξία του. Πέθανε νέος, το 1967 στα 48 χρόνια του. Ο Ηλίας ξενιτεύθηκε στην Αμερική, εκεί χαλάει κόσμο. Στις κακιές στιγμές δεν σταυρώσαμε τα χέρια.

Φτάνει να σου πω, πως όταν χρειάστηκε ο Ηλίας έκανε και τον λούστρο. Το λέω με καμάρι για το φίλο μου αυτό γιατί δεν έπεσε στην ανομία αλλά  στάθηκε  παλικάρι και στην άσχημη του ώρα. Έτσι είμαστε μεις  οι ρεμπέτες. Άλλο ρεμπέτης και άλλο παλιάνθρωπος. Ρεμπέτης με σηκωμένα χέρια δεν υπάρχει. Και με του δυο βγήκα πολλές φορές στο «σφουγγάρι».

Σε κάθε δύσκολη εποχή γυρνάγαμε από ταβέρνα σε ταβέρνα, παίζαμε και τραγουδούσαμε κι ύστερα βγάζαμε πιατάκι, το λεγόμενο σφουγγάρι. Δεν κλέψαμε δεν αδικήσαμε δεν μπήκαμε στη δούλεψη της ρουφιανιάς.

Όχι εμείς οι τρεις αλλά κι όλοι οι άλλοι. Ο Μάρκος, ο Γενίτσαρης ,ο Κηρομύτης, ο Μπαγιαντέρας, ο Ρούκουνας, ο Χατζηχρήστος κι άλλοι πολλοί…Σφουγγάρι-σφουγγάρι άλλα το κούτελο καθαρό και το κεφάλι ψηλά. Κι οι Μικρασιάτες το ίδιο. Ένας κι ένας κι αυτοί. Λεβεντόπαιδα…

Αυτά λέει στη Ρεμπέτικη ανθολογία του   Τάσου  Σχορέλη ,ένας αφανής αλλά σπουδαίος δημιουργός του λαϊκού μας τραγουδιού. Ένας Δερβίσης του Ρεμπέτικου που η Τσιτσανολατρεία των διαφόρων ρεμπετολόγων φρόντισε να διαγραφεί από την μνήμη (όπως κι άλλοι) των Ελλήνων.

Συνεχίζεται.

ΜΑΗΣ 2012                                                                     ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΔΕΛΑΣ

ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στίχοι μουσική τραγούδι Μαρίνος Γαβριήλ

Ρεμπέτικη κυβέρνηση θα φτιάξω στην Ελλάδα

Και μες στα υπουργεία μου ρεμπέτες θα`χω αράδα

Μες στην Εθνοσυνέλευση διαταγή θα δίνω

Και όλα τα προβλήματα ατάκα θα τα λύνω.

ρεφρέν

Γάλλοι, Εγγλέζοι, Γερμανοί και σεις Αμερικάνοι

Αφήστε την Ελλάδα μας τον πόνο της να γειάνει.

--------

Θα διώξω και τις βάσεις τους, θα φύγω κι απ`το Ν.Α.Τ.Ο.

Για νά`μαστε από πάνω εμείς κι αυτοί να`ν` από κάτω.