07212017Παρ
ΕνημέρωσηΣαβ, 13 Μαϊ 2017 10am

Πυξίδα της Γεύσης

Φύλλο 111 - Ιούνιος - Ιούλιος 2012

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι κάτι το μοναδικό. Στην πόλη μας το ζούμε καθημερινά ακόμη και με μια γρήγορη βόλτα στα στενά της παλιάς πόλης.

Συχνά σκέφτομαι πόσο πραγματικά τυχεροί είμαστε, καθώς και πόσοι άνθρωποι που ζουν  στα σύγχρονα «κουτιά» των μεγαλουπόλεων, ζηλεύουν  τον τρόπο ζωής μας. Οι νέοι πεζόδρομοι ολοκληρώνονται και περιμένουν να τους εξερευνήσουμε. Όσο για τα καλλιτεχνικά δρώμενα είναι ανεξάντλητα αφού σε κάθε γωνιά της πόλης όλο και κάτι διαδραματίζεται.

Όμως ας περάσουμε στα δικά μας εφόσον τα διατροφικά δώρα του καλοκαιριού είναι τόσο νόστιμα και ποικίλα που πιστέψτε με κάθε μέρα μπορούμε να μαγειρεύουμε κάτι διαφορετικό. Το καλοκαίρι μάλιστα συνδυάζουμε το μπάνιο στη παραλία, με μεζέδες που μοσχοβολάνε θάλασσα όπως η συνταγή που θα διαβάσετε παρακάτω. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το χταπόδι φτιαγμένο με ένα λίγο πιο ιδιαίτερο τρόπο από εκείνους που έχουμε συνηθίσει, έτσι για να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις που και που. Καλή σας όρεξη!

 

Σαλάτα με χταπόδι, κάππαρη και πολύχρωμες ψητές πιπεριές

1 χταπόδι περίπου 1,5 κιλό

1 πιπεριά πράσινη

1 πιπεριά κόκκινη

1 πιπεριά κίτρινη

1 πιπεριά πορτοκαλί

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

3 κουταλιές σποράκια κάππαρης (ξαλμυρίζουμε σε νερό με λίγο γάλα)

2 φύλλα δάφνης, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

6 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

Λίγο χοντρό αλάτι

 

Σερβίρουμε με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί με ελαιόλαδο και τριμμένο σκορδάκι

Ετοιμάζουμε το χταπόδι βάζοντάς το σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί με τα 2 φύλλα δάφνης και το πιπέρι. Δε βάζουμε καθόλου νερό αφήνουμε το χταπόδι να ψηθεί με τους χυμούς του. Το ίδιο και με τις γαρίδες. Γι αυτό θέλει να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο και να το αφήσετε να σιγομαγειρευτεί για να γίνει όπως πρέπει να δέσουν οι γεύσεις και οι μυρωδιές. Μόλις ψηθεί το χταπόδι μας το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν όχι να λιώσουν. Θέλουμε να είναι λίγο τραγανές. Τις αποφλοιώνουμε και τις κόβουμε σε μπαστουνάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας το λάδι με το ξύδι και μισό ποτηράκι ζωμό  περασμένο από λεπτό σουρωτήρι. Κόβουμε το χταπόδι σε μπουκίτσες και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χταπόδι με λίγο ντρέσινγκ, το αφήνουμε 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε την κάππαρη , τις πιπεριές, το κρεμμυδάκι και το υπόλοιπο ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ωρίτσα να παγώσει.  Συνοδεύεται άριστα με πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο ή φάβα.