05272017Σαβ
ΕνημέρωσηΣαβ, 13 Μαϊ 2017 10am

Πυξίδα της Γεύσης

Φύλλο 112 Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2012

Καλησπέρα και καλό φθινόπωρο να έχουμε. Σιγά σιγά μπαίνουμε στη μεταβατική αυτή περίοδο με αρκετές δυσκολίες θα έλεγα σαν χώρα, ίσως και με μια ανησυχία για το πώς θα είναι αυτός ο χειμώνας.

Η αλήθεια είναι πως από δω και πέρα θα βιώσουμε τα αποτελέσματα των νέων μέτρων που η πολύ έξυπνα η κυβέρνηση ανήγγειλε όσο οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν σε διακοπές και δε δώσαμε την απαραίτητη σημασία, δικαιολογημένα φυσικά!

Τα πολιτικά μαγειρέματα όμως παρόλο που μας αφορούν δεν μας αρέσουν, γι αυτό και σε αυτή τη στήλη μαγειρεύουμε κανονικά, με γεύσεις από τον τόπο μας και όχι μόνο.

Οι χοχλιοί είναι αρκετά διαδεδομένοι στην Κρήτη. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας μας και φυσικά ο καλύτερος μεζές κατά τη ταπεινή μου άποψη (άλλωστε γούστα είναι αυτά) είναι οι χοχλιοί οι μπουμπουριστοί. Λίγο αλεύρι, ελαιόλαδο, φρέσκο δεντρολίβανο και μπόλικο ξύδι.

Μόνο αυτά τα τέσσερα αυτά υλικά δημιουργούν ένα πιάτο μοναδικό. Φυσικά το σημαντικότερο συστατικό είναι η τέχνη κάτι που πιστέψτε με δεν είναι και τόσο απλό! Εμείς όμως θα τους μαγειρέψουμε λίγο διαφορετικά έτσι για να ξεφεύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα. Καλή σας όρεξη και να είστε καλά!

Χοχλιοί με φρέσκα κουκιά και άγριο μάραθο

Υλικά

1 κιλό χοχλιούς

1 μάτσο άγρια μάραθα χοντροκομμένα

½ κιλό φρέσκα κουκιά καθαρισμένα

1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 ποτήρια ζωμό λαχανικών

Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

1 κ. σ. αλεύρι

2 φύλλα δάφνη

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξεβράζουμε τους χοχλιούς αφού τους καθαρίσουμε δυο τρείς φορές να φύγουν οι ακαθαρσίες τους. Στη τελευταία βράση προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και λίγο αλάτι. Τους αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κουκιά και μετά από λίγο τους χοχλιούς. Ρίχνουμε το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Σιγοψήνουμε και 10 λεπτά πριν τα σαλιγκάρια μας ψηθούν προσθέτουμε τα μάραθα και αλατοπιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα με το λεμόνι που θα δέσει το φαγητό μας χτυπώντας το λεμόνι με το αλεύρι, ζωμό από το φαγητό και περιχύνουμε ανακατεύοντας την κατσαρόλα ελαφρά κουνώντας την με τα χέρια μας.