01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Σημειωματάριο

Αριάδνη vs Κοινωνία της Πληροφορίας

Όπως συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία, Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) είναι η σύγχρονη κοινωνία, μια κοινωνία που οργανώνεται γύρω από την πληροφορία μέσω της τεχνολογίας και χωρίς χωροχρονικούς περιορισμούς, λειτουργεί ως οικονομικός πόρος για γνώση και για κάθε δραστηριότητα μας στην κοινωνία συμβάλλοντας στην εξέλιξη.

Ο όρος άρχισε να κάνει την εμφάνιση του γύρω στο 1960. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αποτελεί μια νέα μορφή κοινωνίας, ωστόσο οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι αποτελεί μια νέα μορφή Καπιταλιστικής κοινωνίας. Ωστόσο, πλήρης ορισμός της ΚτΠ είναι πολύ δύσκολο να δοθεί. Έτσι, ενώ ο όρος χρησιμοποιείται κατά κόρον τόσο στον πολιτικό λόγο όσο και στα επιστημονικά κείμενα, σπάνιες έως ανύπαρκτες είναι οι προσπάθειες ορισμού και οριοθέτησης του.

Υποστηρίζεται ακόμη, ότι η κοινωνία της πληροφορίας αποτελεί μια νέα έκφραση της μεταβιομηχανικής κοινωνίας. Σε μια μεταβιομηχανική κοινωνία κινητήριες δυνάμεις είναι αυτές της γνώσης και της πληροφορίας, καθώς η παραγωγή της γνώσης και η επεξεργασία της πληροφορίας συμβάλλουν στο να αναπτυχθεί η οικονομία της κοινωνίας. 

Η προσπάθεια για την προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Ελλάδα µε τρόπο συνεκτικό και ολοκληρωμένο, εντάχθηκε στο πλαίσιο του 3ου ΚΠΣ σε ένα ξεχωριστό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το Ε.Π. "ΚτΠ", την περίοδο 2000 - 2006.
Βασικός στόχος, να δημιουργηθούν νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευημερία και ποιότητα ζωής. Η ΚτΠ στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (Information and Communication Technologies, ICTs) και είναι μια κοινωνία «δικτυωμένη», στην οποία κεντρική θέση κατέχει η πληροφορία. Οι τεχνολογίες αυτές αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για ανοιχτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση καθώς και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Δημιουργούν νέες μεθόδους εργασίας, νέες δεξιότητες και την ανάγκη για συνεχή μάθηση και προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος. Συμβάλλουν στη καλυτέρευση της ποιότητας ζωής με την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο του Ε.Π. δαπανήθηκαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης.

Στις μέρες μας, έξι περίπου χρόνια μετά το Ε.Π. της ΚτΠ, την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επιχειρείται να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα Αριάδνη, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Βάσει του προγράμματος αυτού, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με σχετικό νομοσχέδιο και θα εφαρμοστεί από 01.01.2013, η άδεια γάμου, όπως και η άδεια ταφής καθώς και κάθε οικογενειακή μεταβολή που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δηλώνεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο Θησέας έφτασε στην Κρήτη, γνώρισε την κόρη του Μίνωα και την ερωτεύτηκε, το ίδιο και η Αριάδνη. Του έδωσε λοιπόν ένα κουβάρι κλωστή (ο περίφημος και ως έκφραση της νεοελληνικής γλώσσας «Μίτος της Αριάδνης»), ώστε όταν θα έμπαινε στον Λαβύρινθο να το ξετυλίγει για να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει το Μινώταυρο, να βρει την έξοδο.

Ο Θησέας πράγματι σκότωσε το τέρας και χρησιμοποιώντας το Μίτο της Αριάδνης κατάφερε να βγει νικητής μέσα από τους πολλαπλούς δρόμους του λαβυρίνθου.

Το μίτο χρησιμοποιούμε συχνά και στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να διδάξουμε βιωματικά τη σύνδεση και τη μεταφορά πακέτων στα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παράλληλα, το κουβάρι των οπτικών ινών ξετυλίγεται όλο και περισσότερο στις περιφέρειες των χώρας, χωρίς ωστόσο την ουσιαστική αξιοποίηση της ταχύτητας και των υπηρεσιών από τον πολίτη τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά.

Προσπαθώντας όμως να ξετυλίξουμε το μίτο της Αριάδνης για την οργάνωση και αξιοποίηση της πληροφορίας στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι ούτε δικτυωμένη είναι, ούτε κεντρική επεξεργασία υπάρχει, με αποτέλεσμα την ελλειμματική παραγωγή της γνώσης και να την αδυναμία στη λήψη αποφάσεων.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να έχουμε μια βιώσιμη δομή της κοινωνίας της γνώσης.