11222017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικά Νέα

Φύλλο 113 / Οκτώβριος - Νοέμβριος 2012

Τέλειωσε το καλοκαίρι, μια σαιζόν που πηγε αρκετά καλά –δεν βάζουμε υπερθετικά για να μην παίρνουμε και αέρα…- και μια σαιζόν που επισφραγίστηκε το Σεπτέμβρη με γεγονότα και χάππεννιγκ πολύ θετικά για τον τόπο μας, όπως το γύρισμα χολυγουντιανής ταινίας στα Χανιά. Από τη μια τα μνημόνια, οι απολύσεις και το αβέβαιο μέλλον κι απο το την άλλη γκλάμουρ και παγκόσμια προβολή !

Ωστόσο οι καμπάνες του πολέμου έχουν ηχήσει στην ανατολική μεσόγειο και «χρειάζεται» μια σπίθα για να γίνει το μπαμ. Ολοι είναι έτοιμοι για πόλεμο λες και είχαμε λίγα βάσανα, λες και δεν έχουν όλοι αυτοι οι λαοί «χορτάσει» πόλεμο και συμφορές. Δεδομένης της γενικότερης ανακατωσούρας, ο κίνδυνος να μεταφερθεί και στα δικά μας τα μέρη είναι ορατός και ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική και η περίσκεψη.

Γεμάτος λοιπόν και ο Σεπτέμβρης ενδιαφέροντα μουσικά και άλλα χάππενινγκ. Στις 11 Σεπτέμβρη διοργανώθηκε μία εντελώς νέα εκδήλωση στον πεζόδρομο της Χατζημιχάλη Νταλιάνη από τους καταστηματάρχες, με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας. Τρείς μουσικές σκηνές στήθηκαν στο μήκος του δρόμου όπου έπαιξαν τα σχήματα των Γιάννη Μελαμπιανάκη, Δημήτρη Κολιακουδάκη και Γιώργου Λιμάκη, με τη συμμετοχή πολλών ακόμα μουσικών. Τα έσοδα προσφέρθηκαν σε ιδρύματα των Χανίων.

Το φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έγινε φέτος στο Πάρκο ειρήνης και φιλίας στις 7 και 8 Σεπτέμβρη και ήταν από όλες τις απόψεις πολύ καλά οργανωμένο και με μεγάλη συμμετοχή του χανιώτικου κοινού. Δύο ήταν οι σκηνές όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της νεολαίας, κρητική μουσική με το Μιχάλη Λουφαρδάκη, το μουσικό σχήμα «Εντέχνως λαϊκοί», ο Μάνος Μαλαξιανάκης και τα μαθητικά συγκροτήματα “Core” και “Zip code”.

Η ετήσια γιορτή για τη διεκδίκηση του Πάρκου στη θέση του Στρατόπεδου Μαρκόπουλου, έγινε φέτος στις 15 Σεπτέμβρη, λόγω των εκλογών που συνέπεσαν τον Ιούνη. Μεγάλη και φέτος η συμμετοχή και μεγάλος ο παλμός του κόσμου, λόγω και της γενικότερης συγκυρίας και της αγανάκτησης ενώ είναι φανερός ο κίνδυνος να χαθούν όλα με μία υπογραφή στα πλαίσια του φαστ-τράκ και να χαρισθεί το ακίνητο αυτό στον οποιοδήποτε δανειστή ή εκπρόσωπο του. Από μουσικής πλευράς τη γιορτή πλαισίωσαν οι «Εντέχνως λαϊκοί» με έντεχνα και λαϊκά και ο Λεωνίδας Λαϊνάκης με το συγκρότημα του, σε παραδοσιακά και ταμπαχανιώτικα.

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή ήταν το κορυφαίο γεγονός του μήνα ασφαλώς και οι Μικρασιάτες των Χανίων, με την πρόεδρο του συλλόγου Στέλλα Γκοζάνη-Χαριτάκη, οργάνωσαν υποδειγματικά μία σειρά εκδηλώσεων αντάξια στη μνήμη των δικών τους προσώπων που χάθηκαν και του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες που άφησαν βίαια για να έρθουν πρόσφυγες εδώ, εκδηλώσεις που διήρκεσαν σχεδόν όλο το μήνα. Ομιλίες, εκθέσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα που όλοι λίγο ως πολύ συμμετείχαμε με διάφορους τρόπους, είναι βιωματικές περισσότερο καταστάσεις που μένουν στο μυαλό και την ψυχή ! Η έκθεση φωτογραφίας και κειμηλίων στην Πινακοθήκη ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός και πιστεύω θα πρέπει να υπάρξει μία μόνιμη στέγη για κάτι παρόμοιο ενώ η συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας με τραγούδια της Ερυθραίας και η βράβευση των μικρασιατών που γεννήθηκαν στη γενέτειρα γη, στο Πνευματικό Κέντρο, ήταν από τις συγκινητικότερες στιγμές. Για πρώτη φορά, αν θυμάμαι καλά, έγιναν εκδηλώσεις και στην Κίσαμο όπου συμμετείχε η εκεί χορωδία υπό τον χοράρχη Γιώργο Χαχλάκη. Μπράβο και πάλι στους διοργανωτές και ίσως είναι καιρός να αποκτηθεί ένας χώρος στην πόλη μας αφιερωμένος στις χαμένες πατρίδες του ελληνισμού και στους ανθρώπους που έφυγαν από τις εστίες τους και ρίζωσαν εδώ.

Στις 9 Σεπτέμβρη στην Κρύα Βρύση του Δήμου Πλατανιά έγινε μια ωραία πολιτιστική παρέμβαση με ανακαίνιση του παλιού ελαιοτριβείου σαν χώρος πολιτιστικών χρήσεων ενώ ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα και γλέντι, με τη συμμετοχή του σχήματος «Εντέχνως λαϊκοί». Ο Μαθιός Φραντζεσκάκης και οι δραστήριοι χωριανοί Κρύας Βρύσης και Πανέθημου, οριοθετούν θετικά το μέλλον, βασιζόμενοι στις παραδοσιακές αξίες και τις χαρές της απλής ζωής, κόντρα στην εκποίηση των πάντων, στη δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε.

Η γιορτή της σαρδέλας και φέτος διοργανώθηκε στην παραλία της Νέας Χώρας από τους καταστηματάρχες, την ενορία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και το Δήμο Χανίων, στις 10 του μήνα. Δωρεάν, νόστιμη και πολλή η σαρδέλα, πολύς και ο κόσμος όπως κάθε χρονιά ενώ τη μουσική της βραδυάς ανέλαβαν ο Λεωνίδας Λαϊνάκης με το Μιχάλη Λουφαρδάκη.

Η Λιζέτα Καλημέρη ήρθε στις 22 Σεπτέμβρη στον «Τζίτζικα» στους Αρμένους για μία ζωντανή εμφάνιση. Αν και το κοινό δεν ήταν το αναμενόμενο αριθμητικά, η βραδυά εξελίχτηκε σε μια πανδαισία από ήχους όμορφους και σπάνιους. Ηταν η τελευταία από τις καλοκαιρινές της εμφανίσεις όπως μας είπε και ερχόταν από μία πολύ κουραστική βραδυά από τη εμφάνιση της στο Ρέθυμνο, την προηγούμενη, στον «Κήπο του Αλη Βαφή» αφου το κοινό απαίτησε πολλά ανκόρ.
Με ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, με τραγούδια από Περίδη και Δερμιτάσογλου μέχρι Παπάζογλου και Ακη Πάνου και με τη συμμετοχή δύο πολύ καλών μουσικών, του Δημήτρη Λάππα και του Γιώργου Βασιλάκη, απέδειξαν όλοι τους ότι δίκαια βρίσκονται σε σημεία υψηλής αναγνώρισης στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι! Το περιβάλλον του «Τζίτζικα» φιλικό και οικείο συνέβαλε πολύ στην ωραία βραδυά ενώ στον ιδιοκτήτη Μαθιό προτείνουμε σύντομα μία από τα ίδια…

Στην «Κούρτσα» στο όμορφο αυτό στέκι στο Βαφέ, έγινε στις 30 του Σεπτέμβρη το «7ο μερακλίδικο συναπάντημα», που διοργανώνουν κάθε χρόνο ο Βασίλης Τζαγκαράκης ιδοκτήτης της ταβέρνας, ο Νίκος Τζαγκαράκης στιχουργός και ο Νίκος Τζιρτζιλάκης ραδιοφωνικός παραγωγός, με καλεσμένους ανθρώπους της παράδοσης από όλους τους χώρους και ειδικά από το χώρο της μαντινάδας και της ποίησης, εξίσου όμως μουσικούς, χορευτές και πάσης φύσεως μερακλήδες. Οι συγκυρίες ήταν καλές ώστε να γίνει ένα ωραίο γλέντι στον εξωτερικό χώρο με ένα υπέροχο καιρό ! Ξεκίνησε στις 1 το μεσημέρι της Κυριακής και τελείωσε σχεδόν το μεσημέρι της επόμενης, κοντά μία μέρα δηλαδή. Μαντιναδολόγοι και μουσικοί από όλη την Κρήτη έδωσαν το παρόν, ενδεικτικά αναφέρω, Δέσποινα Ξερουδάκη, Γιώργης Τσαμαντάκης, Γιώργης Σαρρής, Βούλα Χανιωτάκη, Ανθή Χρονάκη, Μάρω Γεωργιλαδάκη, Σπύρος Πανηγυράκης, Νεκτάριος Λεουνάκης, Ελευθερία Μπερτάκη, Μαρία Μυντιλάκη, Βάσω Λαγουδάκη, Γιώργος Πρωτοπαπαδάκης, Μανώλης Κακλής, Γιώργης Μανωλιούδης, Αντώνης Σαλούστρος, Κυριάκος Σταυριανουδάκης, Μιχάλης Μπακατσάκης, Μανώλης Χαμογιωργάκης, Κώστας Κορδατζάκης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Δημήτρης Βασιλάκης, Γιώργος Βρανάς, Γιώργος Αντωνογιωργάκης, Γιάννης Μαρτσάκης, Αλέξανδρος Αγγελάκης, Γιώργος Χαιρέτης, Ανδρέας Μαυρομουστακάκης, Γιάννης Μιχάλας, Στέλιος Μυλωνάκης, Ανδρέας Μανωλαράκης, Κωνσταντίνος Σκουλούδης και Μανώλης Μπομπολάκης, ας με συγχωρέσουν όσους παρέλειψα, όλοι μερακλήδες και εκλεκτοί.

Πραγματικά για όσους δεν είχαν ξαναβρεθεί σε κάποια προηγούμενη χρονιά, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Είναι μία συλλογική και αυθόρμητη διοργάνωση που ξεκινάει απ’το μεράκι και την καλή διάθεση και με την καλή παρέα, το καλό φαγητό και το κρασί, με μουσική, μαντινάδες και χορό καταλήγει σε ένα όμορφο παρεϊστικο γλέντι! Να έχουμε τη υγειά μας να είμαστε και του χρόνου στο «8ο μερακλίδικο σναπάντημα» και πολλά μπράβο στους διοργανωτές, τους χορηγούς, σε όσους βοήθησαν και όσους παρευρέθηκαν.    

Με μουσικούς χαιρετισμούς