12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικά Νέα

Φύλλο 114 Δεκέμβριος 2012 - Ιανουάριος 2013

Βαδίζουμε πλέον «περήφανα» το δρόμο του μνημονίου και φτάνοντας στο τέλος της χρονιάς, όλοι εύχονται τα άσχημα και τα δύσκολα αυτής της χρονιάς να μην ξανάρθουν. Το μνημόνιο και όλα τα συμπαρομαρτούντα τα έχει αναλάβει προσωπικά (μεταφορικά και κυριολεκτικά) ο Στουρνάρας και σε λίγους μήνες θα δούμε τα αποτελέσματα. Με το παραπλανητικό σύνθημα «μαζί τα φάγαμε», τιμωρούν με χαράτσια, απολύσεις, καταργήσεις επιδομάτων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και νομοσχέδια ντροπής το λαό, κατ’εξακολούθηση και χωρίς έλεος.

Και ενώ όπως είπαν σε μία πολύ σπουδαία ομιλία στο πολυτεχνείο τον Οκτώβρη για την «Ελληνική ΑΟΖ», ο καθηγητής Αντ.Φώσκολος και ο αναλυτής Ν.Λυγερός, έχουμε τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων, δεν μπορούμε λόγω κρατικής ολιγωρίας να τις αξιοποιήσουμε. Επρεπε να έρθει η καγκελάριος της Γερμανίας να μας το θυμήσει, επιζητώντας να καρπωθεί το μερτικό της, φέρνοντας μας ανατριχιαστικά θύμησες ναζιστικής επιβολής.

Παρ’ολη τη δύσκολη αυτή κατάσταση οι περισσότεροι Ελληνες έχουν βρει τρόπο να ξεφεύγουν, ακολουθώντας το λαϊκό στίχο «πίνω, για να ξεχνω τον πόνο…» άλλος ρακί, άλλος κρασί κι άλλος καφε που είναι και φτηνότερος (τώρα με την κρίση). Πολλά τα μαγαζιά με ζωντανή μουσική που ξεκίνησαν στη νέα χειμερινή σαιζόν στην πόλη και αρκετά τα καινούρια που αψηφούν την κρίση. Η καινούρια τάση είναι τα «μεζεδάδικα» και έτσι βλέπουμε να δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες στον τομέα αυτό. Και μαζί με το μεζέ ασφαλώς οι θαμώνες απολαμβάνουν μπουζουκάκι, λύρα, βιολί και τραγούδι, γιατί αν μας πάρει από κάτω χαθήκαμε…

Στα Κουνουπιδιανά ξεκίνησε το μεζεδοπωλείο «Αρόδου», όπου παίζουν διάφορα σχήματα από Τετάρτη έως Κυριακή. Το πρώην «Cozmo» στο παλιό λιμάνι έγινε «Μεράκι» και εκτός από τους μεζέδες έχει περιστασιακά ζωντανή μουσική, λαϊκά ή κρητικά. Στην πλατεία Δικαστηρίων το νέο μεζεδοπωλείο «Μικρό Εφετείο» έχει ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι. Η «Μικρή σκηνή» έχει αλλάξει και τώρα λειτουργεί σαν καφε-μεζεδοπωλείο και μπαρ, με ζωντανή μουσική από Πέμπτη έως Σάββατο. Επίσης ο «Άσωτος» στο Κουμ Καπί έχει κάθε Παρασκευή και Σάββατο ντουέτο με ρεμπέτικα και λαϊκά. Ζωντανή μουσική υπάρχει επίσης στους «Μεθυστάνες», στα «Χάλκινα», στις «Ρακοπινελιές», στο «Σούξου μούξου», στο «Αλατσάδικο», στον «Οιωνό», στο «Benetto Moro» και στο «Μαχαλά».

Οι ταβέρνες που έχουν ζωντανή μουσική στην πόλη και στα πέριξ είναι επίσης αρκετές. Οι περισσότερες έχουν μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο και κάποιες και την Κυριακή. Ο «Κάβουρας», το «Μοναστήρι», ο «Βολόσυρος», το «Γαλατιανό Πέρασμα», το «Ουζύθοινο», και η «Σύναξις» έχουν και φέτος ζωντανή μουσική ενώ για πρώτη φορά έβαλαν ζωντανή μουσική η «Ξυλοκαμάρα», το «Στέκι της Ελπίδας» στα Παχιανά, το «Αρμί Αρμί» στη Μαλάξα και το «Φαράγγι» στο Στύλο.

Οι μεγάλες αίθουσες με ορχήστρα είναι το «Κονάκι» στην οδό Ακρωτηρίου και το «Αλκυών» στο Μάλεμε.

Οι μουσικές σκηνές της πόλης είναι γνωστές, τα «Ταμπακαριά» και η «Οκτάβα». Από την «Οκτάβα» φέτος αποχώρησαν ο λυράρης Σταύρος Ψαρουδάκης και η Λία Ντερμανάκη. Στη λύρα είναι τώρα ο Γιώργος Αναστασάκης.

Οι λαϊκές πίστες και φέτος όπως και την περσυνή σαιζόν, είναι τα «Μαύρα μεσάνυχτα» και τα «Astra», με ανανεωμένα σχήματα. Το καινούριο club «Shisha» φιλοξενεί κρητικά σχήματα κάθε Κυριακή βράδυ.

Στο Ωδείο Χανίων στις 14 Νοέμβρη δόθηκε συναυλία από τις «Φωνές του Νότου», το ρεθυμνιώτικο μουσικό και φωνητικό σύνολο, σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο Νίκο Ξυλούρη, με τίτλο «Ητανε μια φορά κι έμεινε για πάντα». Η αίθουσα του Ωδείου πλέον λόγω του ΔΗΠΕΘΕΚ είναι αρκετά φροντισμένη και φιλόξενη και δεν έμενε παρά να είναι και η παράσταση καλή αφου και το εισιτήριο ήταν προσιτό (10 ε). Η αίθουσα τελικά αποδείχτηκε μικρή γιά τον κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει τη συναυλία αφού ήταν κατάμεστη και πολλοί ήταν όρθιοι. Η ρεθυμνιώτικη ομάδα –με τη συμμετοχή του χανιώτη Γιάννη Γιαννακάκη- μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε ένα μουσικό κολλάζ από τραγούδια του μεγάλου κρητικού τραγουδιστή, ενορχηστρωμένα και ερμηνευμένα άψογα, με θεατρικότητα, φαντασία και πλοκή. Η μπάντα άψογη, ο ήχος και ο φωτισμός τέλειοι και πάνω απ’όλα το πάθος των ερμηνευτών συνεπήραν το κοινό που συμμετείχε καταλυτικά με το ζεστό χειροκρότημα και τη γενικότερη αποδοχή έως αποθέωση στο τέλος. Πολλά μπράβο σε όλους !

Στα «Χάλκινα» ήταν στις 27 & 28Νοέμβρη για δύο παραστάσεις ο αρμένης ουτίστας, συνθέτης και περφόρμερ Χάϊκ Γιατζιτζιάν, μαζί με τους Μανώλη Κανακάκη (πιάνο, κανονάκι), Μαρία Φασουλάκη (τραγούδι, κρουστά) και Γιάννη Παπατζανή (κρουστά). Οι κρητικοί μουσικοί στάθηκαν αντάξιοι δίπλα σ’αυτόν το μεγάλο μουσικό και έτσι όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν μία απίστευτα όμορφη μουσική συγκυρία, που κινήθηκε ευέλικτα και χωρίς αναστολές, από τις «δύσκολες» τζαζ αρμονίες έως τα μονόφωνα ανατολίτικα μακάμ, κάνοντας το κοινό να συμμετέχει και να διαμορφώνει το όλο δρώμενο. Στιγμές σπάνιας μουσικής ευφορίας που αξίζουν σε πληγέντες του μνημονίου, δε νομίζετε;

Να συμπληρώσω εδώ τα ονόματα των φίλων καλλιτεχνών που παρευρέθηκαν στο 7ο μερακλίδικο συναπάντημα στην Κούρτσα στο Βαφέ και παρέλειψα στο προηγούμενο τεύχος, που ήταν ο Ανδρέας Λιλικάκης και οι νέοι και πολλά υποσχόμενοι Αλέξης Κουντουράκης (λαούτο, λύρα) και Γιώργος Δουλγεράκης (λύρα).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Κρήτες παραδοσιακοί μουσικοί 4 & 5 : «Γιάννης Φραγκουλιδάκης ή Σκαρπαθιώτης», «Μουσική και καθημερινότητα στο Αλάγνι του 20ου αιώνα»

Δύο πολύ επιμελημένες εκδόσεις από το Ηράκλειο, για μουσικούς της περιοχής Πεδιάδος κυκλοφόρησαν φέτος το καλοκαίρι. Είναι καρπός μιάς συλλογικής προσπάθειας, μιάς παρέας φίλων, που ερευνούν και συγκεντρώνουν στοιχεία, αφιλοκερδώς, με μόνο κίνητρο την αγάπη για τον τόπο και την παράδοση.
Η Πεδιάδα, Ηρακλείου είναι μια περιοχή που ενώ είχε πολλούς και καλούς μουσικούς και ομοίως γλεντιστάδες, δεν ευτύχησε να έχει αποτυπώσει στη δισκογραφία παρα ελάχιστα δείγματα. Ίσως και γι’αυτό σήμερα έχει παραγκωνιστεί ενδεχομένως η καλλιτεχνική οντότητα και προσφορά της ενώ οι νέοι μουσικοί εντάσσονται πλέον στο παγκρήτιο μουσικό άκουσμα, που χαρακτηρίζει τις μουσικές κατευθύνσεις στο νησί σχεδόν καθ’ολοκληρία, μετα το 1970-‘80.
Οι μεγάλοι βιολάτορες και λυράρηδες του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα στην ευρύτερη περιοχή της Πεδιάδας ήταν ο Κοντόχας από τις Αρχάνες, ο Καψιλίδης από την Καλλονή, ο Πτολεμαίος από το Καστέλι και ο Σταματάκης (πατέρας του γνωστού ακκορντεονίστα) από την Έμπαρο. Μαζί με το Μηνά Τζωρτζάκη και τον Στρατή Καλογερίδη στην πόλη του Ηρακλείου, αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της παραδοσιακής μουσικής του μεγαλύτερου τμήματος του νομού Ηρακλείου.  

Στα χνάρια τους συνέχισε η επόμενη γενιά, ο Ηρακλής Σταυρουλάκης, ο Δροσερός, ο Αλαγνιανός, ο Ψαρός, ο Σκαρπαθιώτης, ο Αβησσυνός, οι Γ. και Κ.Βασιλάκης και άλλοι. Σε προηγούμενες εκδόσεις της ίδιας σειράς παρουσιάστηκαν οι : Ηρακλής Σταυρουλάκης, Γιώργος Μαραυγάκης (Δροσερός) και Μανώλης Χανιωτάκης. Εδώ παρουσιάζονται, στο πρώτο cd ο βιολάτορας από το Καστέλι, Γιάννης Φραγκουλιδάκης ή Σκαρπαθιώτης και στο δεύτερο, τα αδέρφια λυράρηδες Μανώλης Μαθιανάκης ή Αλαγνιανός και Γιώργος Μαθιανάκης ή Ψαρός από το Αλάγνι. Μαζί με αυτούς και άλλοι αλαγνιώτες μουσικοί. Στα πολύ εμπεριστατωμένα ένθετα που περιέχουν πολλές φωτογραφίες εποχής, γράφουν με γνώσεις, ουσία και προσωπικά ενθυμήματα, οι Γιάννης Ζαϊμάκης (καθηγητής παν/μίου Κρήτης), Μαρία Χναράκη (διευθύντρια ελλ.σπουδών στο παν/μιο Ντρέξελ ΗΠΑ), Κώστας Παπαδάκης –φιλόλογος, Κωστής Ατσαλάκης (λογοτέχνης) και Ανδρέας Γιακουμάκης (καθηγητής μουσικής Εκκλ.Ακαδημίας Κρήτης)

Τα μουσικά κομμάτια είναι ιδιωτικές ηχογραφήσεις από διάφορες περιόδους μεταξύ 1970-2000, επεξεργασμένες ψηφιακά και παρ’όλο που υπολείπονται σε υψηλή πιστότητα ήχου, περισσεύει σε αυτά η αξία της τεκμηρίωσης της αυθεντικής έκφρασης των παραδοσιακών μουσικών και των εθίμων άλλων εποχών, που όσο πάει χάνονται, ξεχνιούνται ή αλλοιώνονται.

Διατίθενται, το πρώτο στο Δήμο Μινώα, Πεδιάδος και το δεύτερο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγνίου, ως επίσης και στο δισκοπωλείο Αεράκη, στη Δαιδάλου στο Ηράκλειο.

Με πολλές μουσικές ευχές!!