01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

ΜΜΕ

Φύλλο 115 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013

Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ

Πρωτοβουλία για το κρίσιμο θέμα της λειτουργίας των ΜΜΕ και της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, διευρύνει το πεδίο του στην υπεράσπιση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές, όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στην ενημέρωση. Κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ενημέρωση αποτελεί βασικό στοιχείο λειτουργίας της δημοκρατίας.

Ωστόσο, η βαθιά διαφθορά των κυβερνήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη ικανού ρυθμιστικού πλαισίου και ισχυρών θεσμών, δημιούργησε εν τη γενέσει τους μέσα επικοινωνίας ελεγχόμενα και εξαρτώμενα από το κράτος. Η πλειονότητα των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης δραστηριοποιείται και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, χρησιμοποιώντας τα μέσα ώστε να στηρίζει άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, σε βάρος της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας τους.

Η εξάρτηση από το κράτος και από παράπλευρες δραστηριότητες, αποτυπώθηκε την τελευταία περίοδο των μηνημονιακών πολιτικών, κατά την οποία λειτούργησαν ως στυλοβάτες της πολιτικής τής λιτότητας και των βίαιων αναδιαρθρώσεων της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ταύτιση των συμφερόντων των μέσων και των ιδιοκτητών τους με την εγχώρια ελίτ ήταν τόσο πρόδηλη, που οδήγησε στην ανυποληψία και στη διάρρηξη του δεσμού εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά είναι ζημιογόνα και εξαρτώμενα από τον τραπεζικό δανεισμό.

Πλέον της ημερίδας που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ -και με διεθνείς συμμετοχές- στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τις ενώσεις ιδιοκτητών με διευθυντές εφημερίδων, αλλά και με δημοσιογραφικά σωματεία, προκειμένου να συζητηθεί το καθεστώς λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης και να αναζητηθούν λύσεις για την εξυγίανση και τον εκδημοκρατισμό του, για τον πλουραλισμό, αλλά και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ από την πολιτική και οικονομική εξουσία και τα συμφέροντα. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης η ενίσχυση της δημόσιας τηλεόρασης και των θεσμών ελέγχου και εποπτείας αλλά και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος που πλήττεται από τις υφεσιακές πολιτικές.

Νταρζάνου Αγγέλα

http://www.avgi.gr

 

Δημοκρατία παντού!

 

Η δημοκρατία κακοποιείται στα χρόνια του Μνημονίου, το οποίο λειτουργεί ως παρασύνταγμα. Άλλωστε, μπορεί να μην υπάρχει σήμερα Παλάτι, αλλά η τρόικα λειτουργεί όπως τα Ανάκτορα. Χωρίς λαϊκό έλεγχο και δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς σεβασμό στο Σύνταγμα, αντιμετωπίζει τις κυβερνήσεις ως ανδρείκελα. Μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα τανκς για να βγουν στους δρόμους, αλλά είναι παρούσα η θηριώδης ισχύς των συμφερόντων των media.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Όταν καταστρέφεται η κοινωνία, δολοφονείται και η δημοκρατία. Για να συντελεστεί η κοινωνική καταστροφή, επιστρατεύεται η ιδεολογική και υλική βία εις βάρος των υποτελών τάξεων και των αδύναμων πολιτών.

Η έξοδος της κοινωνίας από την κρίση, η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, προϋποθέτουν τη ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, την αναγέννηση της δημοκρατικής πολιτικής, δηλαδή της πολιτικής ως διαδικασίας που οδηγεί σε δημοκρατική ανατροπή και σε συναινέσεις για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Η κοινωνική διάσταση της δημοκρατίας είναι απολύτως συνυφασμένη με την πολιτική διάστασή της.

Σε συνθήκες βαθιάς κρίσης αντιπροσώπευσης, που επιτείνεται από τα σκάνδαλα και την έλλειψη ηθικής της κυρίαρχης πολιτικής τάξης, το αίτημα για πραγματική δημοκρατία δονεί τις πλατείες του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου. Ειδικότερα για την Ελλάδα, που ζούμε τη χειρότερη νεοφιλελεύθερη επίθεση στην Ευρωζώνη, η δημοκρατία είναι η ασπίδα, η απαντοχή και η ελπίδα των κοινωνικών δυνάμεων που κατακρημνίζονται στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση, που σπρώχνονται βίαια εκτός πολιτικής διαδικασίας.

Χρόνια μετά, σε άλλες συνθήκες, και πάλι η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, είναι καθήκον για την αλλαγή της κοινωνίας.

Νταρζάνου Αγγέλα

http://www.avgi.gr

 

 

Επιμέλεια : Μ.Ανευλαβής