11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικές Προτάσεις

Φύλλο 115 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013

ROCK OF MY SOUL
louloudi sti fotia111132

“Rock of my soul”

Παναγιώτης Μάργαρης

POLYMUSIC


Μετά την πετυχημένη σειρά “Café de l art” και το πρόσφατο “Duende” σε συνεργασία με την Ελένη Πέτα (και τη συμμετοχή του διάσημου κιθαρίστα της Jazz Al Di Meola), ο Παναγιώτης Μάργαρης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία POLYMUSIC και επανέρχεται με ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ, στο οποίο διασκευάζει και ερμηνεύει στην κιθάρα κλασικά και αγαπημένα Rock τραγούδια.


Rolling Stones, Beatles, Metallica, Queen, Supertramp, Doors, Aerosmith, είναι μερικά από τα ‘θρυλικά’ συγκροτήματα των οποίων κομμάτια διασκευάζονται στο “Rock of my soul”.

Η δημιουργία ενός τέτοιου άλμπουμ υπήρξε για το δημοφιλή κιθαρίστα μια επιθυμία πολλών ετών
και είναι η πρώτη φορά όπου παρουσιάζεται στην Ελληνική δισκογραφία κάτι αντίστοιχο.

Στο “Rock of my soul” συμμετέχουν πέντε σπουδαίοι ερμηνευτές. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ερμηνεύει το ‘Maybe I Maybe You’ των Scorpions σε Ελληνικούς στίχους του Γιάννη Μαύρου, η Φωτεινή Δάρρα το ‘Nothing Else Matters’ των Metallica, η Ελένη Πέτα το ‘Let It Be’ των Beatles και η Μελίνα Κανά ντουέτο με το Διονύση Τσακνή το ‘Where the Wild Roses Grow’ του Nick Cave, σε ελληνικούς στίχους του Διονύση Τσακνή.

 

 

“Λουλούδι στη φωτιά’’
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί Νίκο Γκάτσο
Ερμηνεύει η Φωτεινή Δάρρα

 Universal Music.


Ο μυθικός Νίκος Γκάτσος υπογράφει τους στίχους, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί και η Φωτεινή Δάρρα ερμηνεύει τα τραγούδια στο νέο δίσκο με τίτλο: "Λουλούδι στη φωτιά".
 
Ο αλληγορικός τίτλος δεν είναι διόλου τυχαίος. Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου σταχυολόγησε τους στίχους αυτούς με άξονα την ένωση δύο εντυπωσιακών χαρακτηριστικών: την προφητική ματιά του μεγάλου στιχουργού σε απόλυτα σημερινά κοινωνικά θέματα από τη μια και την, αιτούμενη ξανά στις μέρες μας, στιβαρή δομή ενός κλασσικού και γνήσιου λαϊκού ελληνικού τραγουδιού που να τραγουδάει τη ζωή και τον έρωτα, με ποίηση και αλήθεια.
 
Η Φωτεινή Δάρρα, κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της νεώτερης γενιάς,  συναντιέται στο υλικό αυτό με την πρόκληση να εκφράσει μεγάλο μέρος της καυτής σημερινής κοινωνικής θεματολογίας και προβληματισμού, προσφέροντας στο κύρος και τη σοφία των στίχων, την δύναμη μιας ορμητικής, αθώας και σύγχρονης νεανικής ερμηνείας. Η Φωτεινή είναι σαφώς πιο ώριμη ερμηνευτικά και μεταφέρει σε ήχο στα αυτιά μας, τον λόγο και τη μουσική μιας αιώνιας  ξεχασμένης αλήθειας.
 
Πάντα στον κόσμο θά’ ρχεται
Παρασκευή Μεγάλη
Και κάποιος θα σταυρώνεται
γιά να σωθούν οι άλλοι
Ελα της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα
Το φοβερό σκουπιδαριό
να διώξεις απ’ τη χώρα.
 
Επειδή έχει σημασία, όταν πρέπει, να λες με θάρρος τα σωστά, να έχεις ηθικά κίνητρα εσύ που τα λες, και,  τέλος, η όλη σου πράξη της ζωής να είναι συνεπής προς αυτά που καταγγέλλεις με τα λόγια, δεν θα υπήρχε ορθότερη πηγή έρευνας από τον σοφό της σύγχρονης Ελλάδας, τον Νίκο Γκάτσο. Ο Νίκος Γκάτσος φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τους στίχους του σε αυτό το δίσκο πόσο προηγείται της εποχής του, πόσο μπροστά βλέπει. Μερικά από τα τραγούδια αυτά μοιάζουν να είναι μια μεταφυσική επικοινωνία μαζί του όπου ο σύγχρονος Ελληνας τον ερωτά.