12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικά Νέα

Φύλλο 115 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013

astika

Μέσα σε βαρυχειμωνιά, κύλησε ο πρώτος μήνας του καινούριου χρόνου αν και έκανε κάποιες καλές μέρες. Βαρύς χειμώνας και στα μουσικά πράγματα, αφού πέραν των προσπαθειών που κάνουν τα πάσης φύσεως στέκια να διατηρήσουν την πελατεία τους και συνάμα να «βοηθήσουν» το κράτος με φόρους, δημοτικά τέλη, νοίκια, ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΔΕΗ, θέσεις εργασίας κλπ η πολιτιστική ευρύτερα και η μουσική ειδικά κίνηση από κρατικούς φορείς, είναι μηδαμινή.

Και ενώ ο ιδιωτικός τομέας το παλεύει και θαρρεί κανείς πως δεν υπάρχει καν η κρίση, στις εκδηλώσεις δημόσιων φορέων που μέχρι πρόσφατα υπήρχε χορηγία και οικονομική στήριξη, τα πράγματα είναι χειμέρια. Κρίση σου λέει και τελειώσαμε. Εργα πάσης φύσεως γίνονται, κονδύλια τρέχουν, πολιτιστικά δρώμενα όμως ελάχιστα ! Υπήρξαν  βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις το καλοκαίρι αλλά οι «τυχεροί» είναι λίγοι…

Εχουμε υπέροχους μουσικούς και σχήματα στα Χανιά και πολλούς ακόμα που είτε είναι περιστασιακοί πολίτες των Χανίων είτε άνθρωποι που θέλουν να κατοικήσουν εδώ είτε καλλιτέχνες που έρχονται για κάποιες εμφανίσεις και βλέπουμε ότι στον τομέα αυτό, το κυρίαρχο στον τόπο μας είναι ο μουσικός να εργάζεται χωρίς καμμία εξασφάλιση, χωρίς ασφάλιση, χωρίς την παραμικρή εργασιακή απαίτηση, πέραν από νόμους και κανόνες, με μόνο το στοιχείο της «αρπαχτής» και καθόλου σχεδόν αυτό της αξιολόγησης και του επαγγελματισμού. Επιπλέον ζούμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο πού όλο και πιο πολλοί θέλουν να εκμεταλλευτούν το όποιο ταλέντο τους και αυτό τους αναγκάζει να κάνουν υποχωρήσεις που αναγκαστικά τα πράγματα ωθούνται σε μία κατάσταση πρωτοφανή που θυμίζει εποχές ανέχειας που δεν φτάσαμε…   

Βλέπουμε απ’την άλλη (υπάρχει και η διαύγεια τώρα) ότι προκηρύσσονται θέσεις -παρ’ολη την υποτιθέμενη κρίση-  για όλες τις ειδικότητες και τις ασχολίες εκτος από τον πολιτισμό και δη τη μουσική. Οι Δήμοι, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου να χορηγούν εκδηλώσεις και περισσότερο μουσικές εκδηλώσεις και αν κάποια μεγαλύτερη εκδήλωση απαιτήσει μουσική γίνεται προσπάθεια είτε να γίνει δωρεάν είτε να μεσολαβήσει κάποιος παραδοσιακός ή άλλος σύλλογος γιά να μη στοιχίσει τίποτα.

Θα θέλαμε οι Δήμοι οι Καλλικρατικοί (πλέον), αν έχουν την ευγενή καλωσύνη να δημοσιοποιήσουν τους περσινούς τους απολογισμούς ώστε να δούμε τι ποσά πήγαν στον πολιτισμό και τι ποσά σε  μουσικές εκδηλώσεις. Και αν ακόμα έχουν δοθεί κάποιες εκδηλώσεις σε μεγάλα ονόματα, που λογικό είναι να γίνει κι αυτό, γιατί να αποκλείονται τα μουσικά σχήματα των Χανίων ; Αν σήμερα «βγούν» δύο, αύριο θα γίνουν δέκα και μεθαύριο είκοσι και η μουσική υπάρχει περίπτωση να γίνει όντως δημιουργία και μέθεξη εκτος από ντεκόρ ή μπούγιο για να «δέσει» μία μούλτι εκδήλωση μεταξύ ξεροτήγανου και τσικουδιάς…

Στο πλαίσιο αυτου του σκεπτικισμού -που δεν συνηθίζουμε από εδώ- να αναφέρουμε την καλή προσπάθεια του Δήμου Χανίων με τα βίντεο που διαφημίζουν το Νομό (περιφερειακή ενότητα) Χανίων σε σκηνοθεσία Θ.Παπαδουλάκη, τα οποία ναι μεν παρα-ήταν επαγγελματικά αλλά δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι και εδώ η μουσική ήταν «έτοιμη» και ενώ αξιοποιήθηκε ένας χανιώτης σκηνοθέτης και το συνεργείο του, αντίθετα στο μουσικό κομμάτι δεν αξιοποιήθηκε κανένας χανιώτης δημιουργός…

 Η παρουσίαση των πέντε, 4λεπτων σπότ(ς) έγινε στο ΚΑΜ στις 30 Γενάρη με την πρέπουσα εθιμοτυπία και σχετικούς πανηγυρισμούς στα ΜΜΕ. Πλην όμως την ώρα που παρουσιάζεται ένας ειδυλλιακός τουριστικός προορισμός, ο Νομός και ο Δήμος έχουν βαθειά προβλήματα και ελλείψεις, όταν γύρω στους 5.000 πολίτες σιτίζονται από τα συσσίτια και δεκάδες ζητιανεύουν σε δρόμους και φανάρια και δεν βλέπουμε οι άρχοντες να κινητοποιούνται τόσο για να ελλατωθούν αυτά που μας ταλανίζουν, όσο και να αξιοποιηθούν αυτά τα καϋμένα χρήματα του ΕΣΠΑ και τα χρήματα του κρατικού κορβανά, από τα ούτως ή άλλως ακριβά δημοτικά τέλη. Τα ήδη εξαγγελθέντα έργα στην πόλη και το νομό είναι πολλά, ας μην τα αναφέρουμε και από εδώ και η συνεχής αναφορά των αρχόντων στη μη ύπαρξη χρημάτων γίνεται πάντα μετά τις εκλογές, αφού έχουν πέσει τα «κουκιά»…  

Η μουσική κίνηση το Γενάρη στα Χανιά και στα πέριξ είχε αρκετά ενδιαφέροντα μουσικά δρώμενα. Στην Κίσαμο στο Καστέλλι δραστηριοποιούνται οι Flush Royal, ένα ροκ συγκρότημα, που έπαιξαν στο «Camelot» στις 2/1.

 Ένα ακόμα ενδιαφέρον συγκρότημα από την Κίσαμο είναι οι «Νοστωδία», με ρεπερτόριο ροκ, έντεχνο και παραδοσιακό, που παίζουν κάθε Πέμπτη στα «Χάλκινα» στο παλιό λιμάνι.

Ο νέος λυράρης Γιώργος Τριανταφύλλου ήταν στις 10/1 στο μεζεδάδικο «Ρακοπινελιές». 

Η νέα αξιόλογη χανιώτισα καλλιτέχνι, η Εύα Γιαννοπούλου, μαζί με τον πιανίστα Ευριπίδη Σταματίου και το σαξοφωνίστα και κλαρινετίστα Κυριάκο Σουρλαντζή, εμφανίστηκαν στην αίθουσα Μάνος Κατράκης στη Χρυσή Ακτή, στις 12/1.

Στην «Κοινωνική κουζίνα» που οργανώνουν χανιώτες στα πλαίσια της (μη κρατικής) αλληλεγγύης για τους έχοντες ανάγκη, έγινε ένα όμορφο μουσικό δρώμενο με ρεμπέτικα, από το Γιάννη Γιαννακάκη με την παρέα του. Ήταν μία ακόμα πρωτότυπη δράση από το φίλο Γιάννη, μετά το flash-mob που οργάνωσε με τους μαθητές του στη «Δημοτική Αγορά» το Δεκέμβρη και έκανε πανελλήνια αίσθηση στο you tube!

Ο πολύ καλός μαντολινάρης, επίσης φίλος, Νίκος Συνολάκης εμφανίστηκε στις «Ρακοπινελιές» στις 16 Γενάρη.

Στο καινούριο στέκι του Στέλιου Βαρουξάκη (Mylos), στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη, το «11» (Eleven), εμφανίστηκε ο Χρήστος Δαμιανάκης, μαζί με τον Αντώνη Φυλλαδιτάκη.

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός ένας απο τους κορυφαίους μουσικούς της Κρήτης, ήταν στις 18/1 στα «Ταμπακαριά».

Στις 19/1 οι «Χαϊνηδες» εμφανίστηκαν στην «Οκτάβα». Οι χανιώτες τίμησαν δεόντως το live αυτό και ο Γιάννης ο Ψαρουδάκης μάλλον πρέπει να τους ξαναφέρει σύντομα…

Στις 26/1 η Γεωργία Νταγάκη εμφανίστηκε με το συγκρότημα της, στο «Πνευματικό Κέντρο» σε μια συναυλία με φιλανθρωπικό χαρακτήρα που οργάνωσε το ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη». Η είσοδος ήταν τρόφιμα μακράς διάρκειας!

Στις 28/1 ένας ακόμα πολύ καλός μαντολινάρης και τραγουδιστής ο Γιώργης Βρέντζος, ή Κάτης, από τα Ανώγεια, έκανε μία εμφάνιση στα «Χάλκινα». Να υπενθυμίσω επ’ευκαιρίας, τις άψογες δισκογραφικές δουλειές του Γιώργη από το 1996 που ξεκίνησε, με τη συμμετοχή του Ψαρογιώργη.

  ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Αστικά τραγούδια, Ρεθυμνίων και Μικρασιατών του Μεσοπολέμου

Με τη χορωδία και την ορχήστρα του Συλλόγου. Επιμέλεια, διεύθυνση, καταγραφή σε Βυζαντινή σημειογραφία : Ανδρέας Γιακουμάκης

Τελευταία υπάρχει ένας αναβρασμός πάνω στα παλιά αστικά τραγούδια της Κρήτης. Παράλληλα σχεδόν με την έκδοση του Σ.&Λ.Λαϊνάκη «Ταμπαχανιώτικα» κυκλοφόρησε πέρισυ το βιβλίο-cd αυτό από το Σύλλογο Μικρασιατών Ρεθύμνου. Χαρακτηριστική η φωτογραφία στο εξώφυλλο από τα 1928 με τον μπουλγαρίστα Νικ.Πολογιωργάκη από το Ατσιπόπουλο, ο οποίος όταν υπηρέτησε στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, τον περιέθαλψε στο σπίτι του ένας μικρασιάτης. Αργότερα ο μικρασιάτης αυτός, πρόσφυγας πλέον στο Ρέθυμνο, τον συνάντησε τυχαία στο δρόμο και έτσι συνεχίστηκε η φιλία τους.

Ο Ανδρέας Γιακουμάκης είναι ένας δραστήριος μουσικός και δάσκαλος που μπορεί να έχει έδρα το Ηράκλειο αλλά ταυτόχρονα διευθήνει την πολύ οργανωμένη χορωδία Μικρασιατών Ρεθύμνου εδώ και χρόνια. Πρώτη φορά άκουσα την ορχήστρα και τη χορωδία στο αφιέρωμα στο Φουσταλιέρη το Μάρτη του 2008, στο Ωδείο Ρεθύμνου, όπου εκτος από τα κρητικά αστικά, ερμηνεύουν  πολλά μικρασιάτικα τραγούδια και είναι πραγματικά αξιόλογοι. Στη δισκογραφική αυτή δουλειά παρατίθενται πλούσια στοιχεία για την ιστορία της παραδοσιακής κρητικής μουσικής, όπως και των πρώτων καταγραφών που έγιναν, από τον Βλαστό στα τέλη του 190υ αιώνα και πρωτύτερα. Πάνω στις συλλογές του Βλαστού ο Γιακουμάκης συνεχίζει να ασχολείται αυτό το διάστημα. 

Τα τραγούδια είναι όλα γνωστά από τις εκτελέσεις των Φουσταλιέρη και Μπαξεβάνη στην επίσημη δισκογραφία ενώ εδώ έχουμε επιπλέον την καταγραφή τους στη Βυζαντινή σημειογραφία. Τα κείμενα των Γ.Νικολακάκη (καθ/τη Παν/μίου Ρεθύμνου) και Ανδρέα Γιακουμάκη είναι πλήρη και διαφωτιστικά όπως και τα σχόλια. Οι μουσικοί που συνοδεύουν είναι γνώστες των παραδοσιακών οργάνων,  η χορωδία άψογη και γενικά πρόκειται για μια πολύ καλή έκδοση.
Διατίθεται από τα Σύλλογο Μικρασιατών Ρεθύνου.

Με μουσικούς χαιρετισμούς