01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Βιβλιόραμα

Φύλλο 115 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013

pos graftike i proti epistoli
fantasmata-dekemvri

Πως γράφτηκε η πρώτη επιστολή

Rudyard Kipling

Εκδόσεις ΑΡΑΔΑ

 

«…για το βράδυ υπήρχαν ιστορίες που προορίζονταν για να βάλουν την Τζόζεφιν για ύπνο,

και δεν σου επιτρεπόταν να τους αλλάξεις ούτε μια τόσο δα μικρούλα λέξη.

 Έπρεπε να ειπωθούν ακριβώς έτσι.

Αλλιώς η Τζόζεφιν ξυπνούσε για να ξαναβάλει

τη λέξη που έλειπε στη θέση της... »

 

Rudyard Kipling

 

 

 

Ο Rudyard Kipling (1865-1936) συνήθιζε να διηγείται ιστορίες τα βράδια στη μικρή του κόρη Τζόζεφιν για να κοιμηθεί. Μία από αυτές τις ιστορίες –γεμάτες αγάπη και τρυφερότητα– που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1902 με τον τίτλο Ιστορίες ακριβώς έτσι (Just so stories), είναι το: Πώς γράφτηκε η πρώτη επιστολή.

 

Πριν από πολλά πολλά χρόνια, στην εποχή των σπηλαίων, ένα πολύ πολύ ξεχωριστό παιδί η Ταφιμάι Μεταλουμάι που σημαίνει «νεαρή-χωρίς-καθόλου-τρόπους-που-πρέπει-να-τις-φάει» ή αλλιώς Τάφι, αποφασίζει να βοηθήσει τον ξεχασιάρη μπαμπά της. Και τότε ένας ευγενικός Ξένος μπαίνει σε μπελάδες, έξι κυρίες των σπηλαίων ξεχνούν τους καλούς τους τρόπους και μια ολόκληρη φυλή αναστατώνεται… Κι όμως! Ένα φύλλο σημύδας τα εξηγούσε όλα!

 

Η ιστορία γραμμένη με χιούμορ και φαντασία ζωντανεύει μέσα από τις μοναδικές ζωγραφιές του Νικόλα Ανδρικόπουλου και μαθαίνει στα παιδιά τη σπουδαιότητα της γραφής και την αξία της επικοινωνίας.

 

 

 

Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη

Λεύτερης Γιαννακουδάκης

Εκδ. Μεταίχμιο

 Αθήνα, Δεκέμβρης 2008. Ο Αλεξάγγελος Ελεφάντης, απόμαχος πυγμάχος και αμετανόητος ροκάς, κλασικός τύπος σαραντάρη που έμεινε καθηλωμένος στη νεότητά του, ζει με τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Η ζωή του ανατρέπεται όταν αιφνιδιαστικά κληρονομεί από τον πανεπιστημιακό Σωκράτη Παπαηλιόπουλο ένα σημαντικό ποσό, έναν σκύλο και μια κόρη, τη Θάλεια. Τις ίδιες μέρες η δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου μαθητή από αστυνομικό πυροδοτεί την κοινωνική έκρηξη και η πόλη αναφλέγεται. Η Θάλεια μπλέκεται στα επεισόδια, κι ο Αλεξάγγελος αναγκάζεται να την ακολουθήσει. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν οι νεκροί γύρω πληθαίνουν και όλα τα στοιχεία θυμίζουν έναν Δεκέμβρη δεκαέξι χρόνια πριν. Τα φαντάσματά του ξυπνούν, ζητώντας δικαίωση. 

Με σκηνικό τη φλεγόμενη Αθήνα του 2008 και σάουντρακ έντονη ροκ μουσική, μέσα από συγκρούσεις, φόνους και ανατροπές αποκαλύπτονται τρομακτικά μυστικά του παρελθόντος. Το πρώτο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ο Μέγας Αλέξανδρος, οι στωικοί φιλόσοφοι, το Μπουένος Άιρες και ο Ηλίας Πετρόπουλος συνθέτουν μια ιστορία συνωμοσίας, όπου ο σαραντάχρονος πυγμάχος παλεύει για τη ζωή του και τη ζωή των αγαπημένων του.

 

Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης γεννήθηκε το 1972. Βιβλία του που έχουν κυκλοφορήσει: Τρέξε, μύγα, χτύπα το τζάμι (2000), Απολεσθέντα αντικείμενα (2006), Η δημιουργική γραφή στο δημοτικό σχολείο (με την Ασπασία Βασιλάκη - 2009). Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Σπύρου Βρυώνη Ο μηχανισμός της καταστροφής (Βιβλιοπωλείο της Εστίας), ενώ διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Ζει στο Ηράκλειο όπου διδάσκει βιολογία και δημιουργική γραφή στο καλλιτεχνικό εργαστήρι LaCulturela (www.laculturela.gr).