12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εικόνες

"πώς πιστεύεις ότι θα ήταν ο κόσμος χωρίς εσένα;"

1237168 201597043347297 525709925 n

Γράφει η Μπέττυ Σεμακούλα

Τυχαία προχθές βρήκα κάποιες παλιές σημειώσεις μου από μια εισήγηση μου στο πλαίσιο του life coaching σε μια ομάδα μεσήλικων. Μια φράση ξεπήδησε από το κείμενο και δεκαπέντε χρόνια μετά, πάλι μου τράβηξε την προσοχή: "πώς πιστεύεις ότι θα ήταν ο κόσμος χωρίς εσένα;"

Ζούμε σε μέρες άγριες που η λέξη "ακεραιότητα" έχει χάσει τη σημασία της. Δίνουμε τον λόγο μας δίχως πολλή σκέψη, αθετούμε υποσχέσεις,  φερόμαστε με ανειλικρίνεια στις σχέσεις, στις συναλλαγές ακόμη και στις πιο απλές επαφές μας, ψάχνουμε τρόπο να επιβιώσουμε πατώντας πολλές φορές επί πτωμάτων και δυστυχώς φτάσαμε στην εποχή του "ο θάνατος σου, η ζωή μου".

 

Συχνά με απασχολεί ο αντίκτυπος που έχουν τα λόγια, η συμπεριφορά μας ακόμη και οι επιλογές μας στη ζωή των συνανθρώπων μας καθώς και η επιρροή που ασκούμε ή δεν ασκούμε σε αυτούς. Ζούμε σε μέρες που κάθε τέτοια σκέψη και κάθε αναφορά σε παρόμοια θέματα, θεωρείται ηθικοπλασία. Να όμως που δεν είναι! Στην πραγματικότητα μιλάμε για εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο ποιοτική, τις σχέσεις μας πιο απολαυστικές και τις νέες γενιές πιο αποφασιστικές για διεκδίκηση σωστών και σταθερών σχέσεων.


Παρατηρώντας την κατηφόρα που έχει πάρει το κράτος, το κίβδηλο που έχει αντικαταστήσει το γνήσιο, την ευκολία με την οποία παίρνονται αποφάσεις για το μέλλον των Ελλήνων αλλά και τον σύγχρονο Έλληνα να ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος και η κοινωνία αν εμείς είχαμε σταθεί με ακεραιότητα.

 

Κι ακόμη πώς θα ήταν τα πράγματα αν ο καθένας από μας είχε δει πιο σοβαρά τον ρόλο του ως ενεργού πολίτη.  Η πιο εύκολη απάντηση  στην ερώτηση "πώς θα ήταν καλύτερος ο κόσμος ή το μέλλον αυτής της χώρας"  είναι "χωρίς πολιτικούς". Όμως καλύτερο είναι να σκεφτούμε τον τρόπο να γίνουμε λαός ακέραιος, πολίτες σοβαροί και αποφασιστικοί, άνθρωποι επιρροής και αλληλέγγυοι.  

 

Μπορεί το σύνταγμα αυτής της χώρας, οι νομοθετικές ρυθμίσεις, η άρση πλειστηριασμών και τα μέτρα της Τρόικα να μην εξαρτώνται απο σένα, αυτό όμως το οποίο μπορείς να αλλάξεις, είναι η ποιότητα στις σχέσεις, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, η επιδίωξη του κοινού καλού έναντι του προσωπικού συμφέροντος και η καλυτέρευση της ζωής όχι μόνο της δικής σου αλλά και των γύρω σου. Ίσως τότε να έχει περισσότερο νόημα η ερώτηση "τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς εσένα".

 

Προσωπικά θα ήθελα το στίγμα μου στον κόσμο να είναι μοναδικό, ο τρόπος που θα επηρεάσω τη ζωή άλλων ακόμη πιο ιδιαίτερος και η καθημερινή μου πορεία σημαντική.