05272017Σαβ
ΕνημέρωσηΣαβ, 13 Μαϊ 2017 10am

Πυξίδα της Γεύσης

Φύλλο 119 Οκτώβριος - Νοέμβριος 2013

Γράφει η Φρύνη Κάτσουνα

Καλησπέρα σε όλους και καλό χειμώνα! Φυσικά ο καιρός μόνο χειμωνιάτικος δεν είναι (τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω τη συνταγή για την αγαπημένη Πυξίδα) πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα!

Σε αυτό το τεύχος θα μιλήσουμε για κάτι πολύ απλό, θρεπτικό και μοναδικά νόστιμο. Θα μιλήσουμε για αυτές τις μικρούλες μπαλίτσες ζύμης αρωματισμένες με διάφορα υλικά, ειδικά εδώ στην Ελλάδα με κανέλα, μαστίχα, κρασί και πολλά άλλα, που τις ψήνουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά και μοσχοβολάει το σπίτι. Θα μιλήσουμε για τα μπισκότα, τη λιχουδιά που μαγεύτει μικρούς και μεγάλους!

H παράδοση θέλει την πρώτη μορφή μπισκότου να εμφανίζεται περίπου πριν 10.000 χρόνια στην Kίνα, όπου παρασκευάζονταν ξηρές πίτες από ρύζι, σουσάμι και φρούτα… Άλλες παλιές ιστορίες αναφέρουν πως οι Aσσύριοι παρασκεύαζαν ένα λεπτό παξιμάδι από ζύμη κριθαριού και σιταριού, που το τοποθετούσαν σε πήλινα βάζα και το ζέσταιναν στη θράκα. Στους αρχαίους χρόνους συναντάμε στην ελληνική κουζίνα παρασκευάσματα με συστατικά το αλεύρι, το λάδι, το γάλα και το μέλι. Tην ίδια διατροφική συνήθεια συναντάμε και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

H ονομασία μπισκότο για όλα αυτά τα παρασκευάσματα καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δυο φορές.

Βασικά συστατικά για τα φτιάξετε κουλουράκια είναι το αλεύρι, η ζάχαρη, το μπέικιν, το υγρό στοιχείο που μπορεί να είναι λάδι, βούτυρο λιωμένο σε συνδυασμό με νερό ή κρασί, ή χυμό. Από κει και πέρα βάζουμε τη φαντασία μας να μεγαλουργήσει και προσθέτουμε οτιδήποτε ταιριάζει στις γεύσεις και τις προτιμήσεις μας!

 

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

 

3 ποτήρια λάδι

2 ποτήρια κρασί λευκό

2 1/2 ποτήρια ζάχαρη

1 1/2 ποτήρι σουσάμι καβουρντισμένο

1 μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά σούπας σόδα

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

1 γαρύφαλλο κοπανισμένο

2 κιλά αλεύρι

 

 

Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι, το κρασί και τη σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και με τη μηχανή κάνουμε κουλουράκια. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.