11222017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ρεμπέτης

Φύλλο 119 Οκτώβριος - Νοέμβριος 2013

                                           ΘΟΔΩΡΟΣ  ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ  5

                           ΖΑΓΟΡΑ ΒΟΛΟΥ 20 – 1-1922  -  ΑΘΗΝΑ 5 -12 -2004

                               ΣΥΝΘΕΤΗΣ- ΜΑΕΣΤΡΟΣ- ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΗΣ

 

Το λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του 1950, αποτελεί χρονικό πολιτικής ιστορίας  ονομάστηκε μετεμφυλιακό και πέρασε στη δισκογραφία όπως λέει ο Θ.Δ. γιατί το ήθελε και το προώθησε ο δ/ντής της Κολούμπια  Νίκανδρος  Μηλιόπουλος .

Ο Θ.Δ. από τη αρχή της συνθετικής του καριέρας γίνεται εκ των πραγμάτων και εκ πεποιθήσεως ο πρωτοπόρος ,ο κύριος εκφραστής του μετεμφυλιακού τραγουδιού. Δίπλα του ο Γεράσιμος Κλουβάτος, ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Απόστολος Καλδάρας κ.α. Ντύνει μουσικά με βυζαντινούς ήχους ή ανατολίτικα μακάμια(είχαν απαγορευτεί από τη δικτατορία του Μεταξά)στίχους έξυπνα καμουφλαρισμένους για να περάσουν από τη Μεταξική λογοκρισία. Βασικοί συνεργάτες του ο εξαίρετος στιχουργός Χρήστος Κολοκοτρώνης κυρίως και ο τεράστιος Στέλιος Καζαντζίδης. Συνθέτει τραγούδια που δηλώνουν ακριβώς την κοινωνική κατάσταση της εποχής, τις

 φυλακίσεις ,τις εξορίες, το κυνηγητό που υπέστησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, από το κράτος της δεξιάς. Ακόμα  Θ.Β έγραψε τραγούδια που αναφερόταν  στους αγώνες, του Κυπριακού λαού ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, σε συνεργασία με τους παραπάνω λαϊκούς δημιουργούς.  Το 1965 ο Θ.Β. αναλαμβάνει τη θέση του μαέστρου στην Κολούμπια και από τη θέση αυτή εκτός των άλλων, ανάδειξε πολλούς νέους τραγουδιστές/στρίες. Μανόλης Αγγελόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Αννούλα Βασιλείου και πολλούς άλλους στην πορεία. Παράλληλα δουλεύει σε διάφορα λαϊκά κέντρα και πότε με δικά του συγκροτήματα ή με άλλων συμμετέχει στα λαϊκά πανηγύρια, στις μεγάλες γιορτές τις Ρωμιοσύνης. Τα μεγάλα μεροκάματα που επέβαλαν οι τραγουδιστές στα κέντρα, είχε σαν συνέπεια το μεροκάματο των συνθετών να είναι δυσανάλογα μικρό και ο Θ. Δ όπως και άλλοι συνθέτες αντιδρά και δεν ξαναβγαίνει σε πάλκο.

 

                           ΚΙ  ΑΠΟΨΕ  ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΣ  1955

 

Μουσική Θ Δερβενιώτης-Στίχοι Χ. Κολοκοτρώνης-Τραγούδι Σ. Καζαντζίδης.

 

Κι απόψε μελλοθάνατος, στης φυλακής το βάθος,                                            τραγούδια λέω θλιβερά, όλο καημό και πάθος, στης φυλακής το βάθος.

Στης φυλακής τα σίδερα μ’ έχουνε μελλοθάνατο

Κι ώρα την ώρα καρτερώ ή λευτεριά ή θάνατο.

Αναστενάζει η φυλακή και τα κελιά βουϊζουν

Για μένα κλαίει ο ντουνιάς και οι καρδιές ραϊζουν και τα κελιά βουϊζουν.

 Κατηγορώ, κατηγορώ τον άνθρωπο τον άδικο

Που μ’ έριξε στη φυλακή και μ’ έχουνε κατάδικο.

Κι αν θα χαθώ μια χαραυγή, κανείς να μη δακρύσει

κι όποιος μπορεί, τη μάνα μου ας την παρηγορήσει, κανείς να μη δακρύσει.

Στης φυλακής τα σίδερα μ’ έχουνε μελλοθάνατο

κι ώρα την ώρα καρτερώ ή λευτεριά ή θάνατο.

 

ΔΗΜΟΣ   ΚΕΡΔΕΛΑΣ