12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικές Προτάσεις

Φύλλο 120 - Δεκέμβριος 2013

Γιώργος Σταυρακάκης – Unplugged
Μετρονόμος

Ο τραγουδοποιός Γιώργος Σταυρακάκης επιστρέφει με την έκτη προσωπική δισκογραφική του δουλειά, που έχει τίτλο «Unplugged». Σταθερή αξία ο ίδιος, μουσικός και ποιητής, σε μια δεκαεξάχρονη πορεία στην ελληνική δισκογραφία.

Τα δέκα τραγούδια που μας παρουσιάζει έχουν ηχογραφηθεί στο εξωτερικό, σε παραγωγή του Ελβετού τραγουδοποιού και συνθέτη Marco Zappa. Με απλότητα και στοχασμό ο Γιώργος Σταυρακάκης τραγουδάει ψιθυριστά, ό,τι ίσως θα θέλαμε όλοι να κραυγάσουμε. Ενορχηστρώσεις που αναδεικνύουν τους στίχους, μελωδικές εναλλαγές της ακουστικής κιθάρας με μαντολίνο, σαξόφωνο, φυσαρμόνικα, φλάουτο, βιολί, τσέλο, κλαρινέτο, χωρίς να λείπει το ελληνικό στοιχείο, με την διακριτική όμως παρουσία του τζουρά. Στο cd υπάρχει ένα πολύ όμορφο ένθετο με τους στίχους (μην μου πείτε ότι δεν χρειάζεται να διαβάζουμε τους στίχους) και φωτογραφίες από τους πρωταγωνιστές. Ξεκινάμε την ακρόαση με το πρώτο τραγούδι «Στιγμές», διαπιστώνοντας περίτρανα ότι δύο μουσικοί, όπως είναι ο Γιώργος Σταυρακάκης και ο Marco Zappa   φθάνουν για να καλύψουν όλο το φάσμα των μουσικών οργάνων που χρειάζεται κατά την ηχογράφηση. Δεν λείπουν όμως και οι απαραίτητες συμμετοχές,  όπου χρειάζεται. Προσωπικά, θέλω να πω για τον τραγουδοποιό, ότι είναι ένας Έλληνας Bob Dylan, καταφέρνει να περάσει με τα τραγούδια του μηνύματα ηχηρά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φαμφάρες, τραγούδια όπως η «Πρωτομαγιά του ‘89», «Ο χρόνος κι ο ληστής», «Ένα σπουργίτη στο τζάμι», «Κρυμμένη ζωή», «Σειρήνες», « Ωδή στον μέσα μας ποιητή», «Παραμύθι απ’την ανάποδη». Έτσι φθάνουμε ακούγοντας το cd μέχρι το όγδοο κομμάτι « Η Στέλλα της πλατείας» με την παρουσία του τζουρά να μας δίνει νότες γνώριμες και άρωμα ελληνικό.


1.Στιγμές
2.Πρωτομαγιά του 89’
3. Ο χρόνος κι ο ληστής
4. Ένα σπουργίτη στο τζάμι
5. Κρυμμένη ζωή
6. Σειρήνες
7. Ωδή στον μέσα μας ποιητή
8. Παραμύθι απ’την ανάποδη
9. Η Στέλλα της πλατείας
10. Canzon da la luna


Αλήθεια, όμως, σε κάθε ιστορία υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος, εδώ έχουμε το καλύτερο φινάλε με το «Canzon da la luna» και την συμμετοχή του Marco Zappa, τόσο στην ερμηνεία, αλλά και στον στίχο, ένα τραγούδι που μοιράζεται με τον καλό του φίλο Γ. Σταυρακάκη,  ως επιστέγασμα της συνεργασίας τους. Στο σύνολό του λοιπόν αξίζει το «Unplugged» και μπορείτε να το προμηθευτείτε σε όλα τα δισκοπωλεία της χώρας.

 

Prima Vista (Balkan Quintet)

Γράφει ο Σάκης Ιντζεβίδης


Οι PRIMA VISTA είναι ένα βαλκανικό κουιντέτο, που εστιάζει στην παραδοσιακή μουσική της Μακεδονίας, αλλά και του υπόλοιπου ελληνικού χώρου, με επιρροές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Από τα μέσα του 2011 το μουσικό σχήμα απέκτησε την τελική του μορφή με τους Αλιώπη Περικλή (τρομπέτα), Μητρία Βασίλη(ντραμς), Μίχο Χρήστο(κλαρίνο), Ροδοβίτη Μάκη(πλήκτρα), και Τζαβέλλα Μάκη(ηλεκτρική κιθάρα) να συμμετέχουν σε αυτό.
Με την παρθενική τους εμφάνιση δισκογραφικά οι PRIMA VISTA έχουν ως πρώτο μέλημα να πειραματισθούν πάνω στην παραδοσιακή μουσική της Μακεδονίας, ώστε να την εξελίξουν μέσα από τις επιρροές που έχει δεχθεί κυρίως από τα Βαλκάνια στο πέρασμα των χρόνων. Η εμπειρία των μουσικών που αποτελούν τους PRIMA VISTA, στα  παραδοσιακά ήδη μουσικής, τους δίνει το πλεονέκτημα. Γνωρίζουν καλά το αντικείμενο και αυτό αποτυπώνεται στον τελικό ήχο του πρώτου τους ομότιτλου άλμπουμ. Βέβαια, τα αγαθά κόποις κτώνται, γι’ αυτό πιστεύω ότι η τελική μορφή των έντεκα οργανικών κομματιών του cd(τα περισσότερα είναι γνωστοί χορευτικοί ρυθμοί) είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, με πολλές πρόβες.


Εξάλλου - όπως αναφέρουν και οι ίδιοι - σκοπός των PRIMA VISTA είναι να εκφραστούν οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των συντελεστών και να προσφέρουν στους ακροατές έναν αυθεντικό και γνήσιο τρόπο διασκέδασης κατά τα ελληνικά πρότυπα.
Κυκλοφορεί από την POLYPHONON-ΠΟΛΥΦΩΝΟΝ copyright 2013 και διανέμεται σε επιλεγμένα δισκοπωλεία και χώρους πολιτισμού από την ΕΜΣΕ.

 

 

 

Γράφει ο : Σάκης Ιντζεβίδης

Συνεργασία : http://www.e-orfeas.gr