01212018Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στην Αρχή του Τραγουδιού

Φύλλο 120 - Δεκέμβριος 2013

Νότης Μαυρουδής

CARTE POSTALE

Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης

 

            Ακόμα έναν αγαπημένο δίσκο του Ν. Μαυρουδή, πιο πρόσφατο αυτή τη φορά, επιλέξαμε για αυτόν τον μήνα.  Πρόκειται για το «Carte Postale», από το 2006, ένα τρυφερό αφιέρωμα σε πρόσωπα που σημάδεψαν τη συλλογική μας μνήμη και βέβαια την ζωή των δημιουργών του, του στιχουργού Ηλία Κατσούλη και του συνθέτη Νότη Μαυρουδή.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνθέτης: «Τα τραγούδια στο δίσκο «καρτ ποστάλ» είναι κομμάτια πάνω σε ιδιαίτερες και σημαντικές προσωπικότητες, κοινής αποδοχής, στον κοινό μας βίο. Είναι μνήμες που καταγράφηκαν στη συνείδηση και μεταμορφώθηκαν σε μουσική και διάφανη ύλη. Είναι αισθήματα που δεν μπόρεσα να πω με δικά μου λόγια, αλλά χρειάστηκα τους στίχους του Ηλία Κατσούλη για να «μιλήσω» με τη μουσική μου, για πρόσωπα που χάραξαν δρόμους στη ζωή τη δική μου, αλλά και των συνοδοιπόρων μου. Όλα τα πρόσωπα σε αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, αποτελούν σελίδες της κοινής ιστορίας μας, που θέλησα να πλησιάσω με μία μουσική, ίσως πολύ προσωπική. Εκ βαθέων… »1

Οι προσωπικότητες – κυρίως μουσικές- που τιμώνται στο δίσκο είναι: οι σπουδαίες γυναικείες φωνές,  η Ρόζα Εσκενάζυ, η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλλου, η Στέλλα Χασκήλ, η Σοφία Βέμπο,  η Σαπφώ Νοταρά και η Φλέρυ Νταντωνάκη, δύο (μόνο) άντρες  του ελληνικού τραγουδιού, ο Αττίκ και  ο  Γρηγόρης Μπιθικώτσης, δύο λογοτέχνες, ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Γεώργιος Βιζυηνός και τρεις κορυφαίες φωνές από το εξωτερικό, η Edith Piaf  από τη Γαλλία,  η Amalia Rodriguez από την Πορτογαλία και  ο Carlos Gardel από την Αργεντινή.  «Η καθεμιά «καρτ-ποστάλ» ξεκινά με ένα μικρό απόσπασμα από το έργο της προσωπικότητας που τιμά. Είναι τραγούδια όπου ποίηση και μουσική συνεργάζονται για να αποκαλύψουν τα  πορτρέτα εκείνων και να αποτελέσουν ολοκληρωμένους φόρους τιμής. Από άποψη μουσικής και στίχων, πρόκειται για ένα πραγματικό “concept album”, που φέρει έντονη την προσωπική σφραγίδα των δημιουργών του (στίχοι και μουσική δένουν πολύ καλά μεταξύ τους, “δουλεύοντας” προς την ίδια κατεύθυνση) όσο και της τιμώμενης προσωπικότητας σε κάθε τραγούδι, σε μια θαυμαστή ισορροπία. Με άλλα λόγια, ενώ το ύφος των τραγουδιών είναι ομοιογενές, σε καθένα από αυτά βρίσκουμε “αναφορές” στο πρόσωπο της “καρτ-ποστάλ”: λαϊκούς δρόμους και μπουζούκι στα τραγούδια για τη Σωτηρία Μπέλλου και τη Στέλλα Χασκήλ, ρυθμούς tango στον “Λατίνο εραστή” (Carlos Gardel), πινελιές παλιού ελαφρού τραγουδιού στο κομμάτι της Σοφίας Βέμπο κτλ.».2   

 

Αντίστοιχα πολλές είναι και οι συμμετοχές των τραγουδιστών που ερμηνεύουν τα τραγούδια του δίσκου. «Αποφάσισα πως και πάλι έπρεπε να δράσω πολυσυμμετοχικά, επιλέγοντας ερμηνευτές που η φωνή τους, το ηχόχρωμα και η παρουσία τους συγγενεύουν και αποκαλύπτουν την ατμόσφαιρα και τις αισθήσεις που συνδέονται με τα επιλεγμένα πρόσωπα και τις εποχές τους».1 Οι τραγουδιστές, λοιπόν,  καταθέτουν κι αυτοί κομμάτια από τις αναμνήσεις τους χαρίζουν μοναδικές ερμηνευτικές στιγμές πολλές φορές κόντρα στην καλλιτεχνική τους εικόνα. Πιο συγκεκριμένα τραγουδούν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Μαρία Φαραντούρη, η Σόνια Θεοδωρίδου, η Μαριώ, ο Νίκος Δημητράτος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Διονύσης Τσακνής, η Δήμητρα Παπίου, η Καλλιόπη Βέττα και  η Μόρφω Τσαϊρέλη. Στο "Tango Latino" , παίζει ακορντεόν η Ζωή Τηγανούρια. Το ύφος του Νότη Μαυρουδή απέδωσε εξαιρετικά με την ενορχήστρωση ο Γιάννης Ιωάννου.

Τα τραγούδια του δίσκου (με τις αντίστοιχες αφιερώσεις) είναι τα εξής:

01. Λατίνος εραστής (στον Carlos Gardel) ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
02. Η Ρόζα, η Μαρίκα και η Φλέρυ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ
03. Ποιος θυμάται τη Στέλλα Χασκήλ; ΜΑΡΙΩ
04. Μια μέρα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
05. Αυτοπροσωπογραφία (Σωτηρίας Μπέλλου) ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΙΟΥ
06. Άρωμα από δάφνη - Ερωτικό (Στη Σοφία Βέμπο) ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ
07. Tango Latino (ορχηστρικό ακορντεόν) ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ
08. Amalia Rodriguez ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ & ΧΟΡΩΔΙΑ
09. Στης μοναξιάς το άβατο (στη Σαπφώ Νοταρά) ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
10. Σπουργιτάκι των δρόμων (Edith Piaf) ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ & ΧΟΡΩΔΙΑ
11. Σημαία μιας πορείας (στον Γρηγόρη Μπιθικώτση) ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ
12. Τον έλεγαν Αττίκ ΜΟΡΦΩ ΤΣΑΪΡΕΛΗ
13. Η μάνα του Γεωργίου Βιζυηνού ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
14. Παλιά φωτογραφία (ορχηστρικό)
15. Carte Postale ραδιοφώνου

 

            Ο δίσκος «Carte Postale» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2006 από την εταιρεία CORIFEO-EROSMUSIC. Στο πολυσέλιδο ένθετο βιβλιαράκι του δίσκου θα βρείτε προσωπογραφίες των καλλιτεχνών από το Νότη Μαυρουδή, αποσπάσματα από κείμενα που έχουν γραφτεί σε εφημερίδες, βιβλία, λογοτεχνικά περιοδικά που επέλεξε ο Ηλίας Κατσούλης, πολλές φωτογραφίες και τους στίχους των τραγουδιών.

 ____________________________________________________________________

1.     Νότης Μαυρουδής: από το ένθετο του δίσκου «Carte postale», 7/11/06

2.     Γεράσιμος Τριανταφύλλου, http://www.tar.gr/content/content/print.php?id=566