05272017Σαβ
ΕνημέρωσηΣαβ, 13 Μαϊ 2017 10am

Πυξίδα της Γεύσης

Φύλλο 120 - Δεκέμβριος 2013

Εκτιμώ ότι θα είμαστε ήδη στο 2014 όταν εσείς θα διαβάσετε αυτό το άρθρο οπότε ας ξεκινήσουμε με τις καλύτερες ευχές για το νέο έτος με σημαντικότερη κατά τη γνώμη μου την αγάπη και την αλληλεγγύη.

Εύχομαι λοιπόν φέτος, ο καθένας από εμάς να έρθει έστω και ένα βήμα πιο κοντά στη συνειδητοποίηση ότι πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να αγαπάμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με τον οποιοδήποτε τρόπο. Καλή χρονιά λοιπόν αγαπημένοι μας αναγνώστες με υγεία και χαμόγελα! Καθώς λοιπόν εκτιμώ ότι το κρύο θα είναι ακόμη τσουχτερό την πόλη μας, σε αυτό το τεύχος σκέφτηκα να φτιάξουμε μια σούπα με άρωμα Κρήτης. Οι σούπες είναι μια κατηγορία εδεσμάτων που η φαντασία μας μπορεί να καλπάσει άφοβα εφόσον οι συνδυασμοί είναι ανεξάντλητοι.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε υλικό θέλουμε αρκεί να το συνδυάσουμε ανάλογα με τα διατροφικά μας γούστα και επιλογές.  Τώρα τον Χειμώνα οι επιλογές των λαχανικών είναι απεριόριστες και γι αυτό και εμείς θα φτιάξουμε μια σούπα λαχανικών με τραγανό απάκι και φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί. Καλή μας όρεξη!

 

Χορτόσουπα με τραγανό  απάκι και φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί

Υλικα:

1 μεγάλη πατάτα

2 καρότα

3 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)

1 κόκκινη πιπεριά

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 φέτες σελινόριζα

1 μεγάλη ντομάτα

1 μαραθόριζα (φοινόκιο)

Ελαιόλαδο

Αρκετό απάκι ψιλοκομμένο

4 φέτες χθεσινό χωριάτικο ψωμί

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Τι κάνουμε:

Κόβουμε όλα τα λαχανικό σε μικρούς κύβους. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, τη πιπεριά και σταδιακά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Μόλις μαραθούν και κατεβάσουν όλους τους χυμούς τους, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει και τρία δάκτυλα πιο πάνω (όπως έλεγε και η γιαγιά μου). Σκεπάζουμε και μόλις πάρει η σούπα μας μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να βράσει αργά μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά μας. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το απάκι μέχρι να γίνει τραγανό. Το απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με το ελαιόλαδο που έχει μείνει και σε αυτό φρυγανίζουμε το χωριάτικο ψωμί. Αλατοπιπερώνουμε τη σούπα και μόλις ψηθεί τη σερβίρουμε με μπόλικο απάκι και το ψωμί.