11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Σε ένα Φανταστικό Σκακιστικό Κόσμο

Φύλλο 120 - Δεκέμβριος 2013

«Νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής…»

 

Έξι μέρες πριν κλείσει το 23ο έτος της ηλικίας του, ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν ανακυρήχθηκε σε 16ο Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην σύγχρονη σκακιστική ιστορία, εκθρονίζοντας τον προκάτοχο του τίτλου Ινδό Βίσμανάθαν Ανάντ.

Το ματς διεξήχθη στη πόλη Chennai της Ινδίας από τις 9-28 Νοεμβρίου 2013 και περιελάμβανε 12 παρτίδες μεταξύ των δύο διεκδικητών του τίτλου. Ο Κάρλσεν είναι πλέον ο δεύτερος νεαρότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής μετά τον Γκάρι Κασπάροβ, ο οποίος το Νοέμβριο του 1985 που στέφθηκε πρωταθλητής ήταν επίσης 22 χρονών αλλά πέντε μήνες μικρότερος από τον Κάρλσεν.

Αναμένοντας το μεγάλο αυτό γεγονός, ο σκακιστικός κόσμος είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που πίστευαν στην εμπειρία και τις  εξαιρετικές θεωρητικές ικανότητες του Ανάντ, και σε αυτούς που εμπνέονταν από το δημιουργικό και δυναμικό παιχνίδι του νεαρού Κάρλσεν.

Αν και ο Κάρλσεν είναι ήδη το Νο1 στη παγκόσμια κατάταξη με βάση τη τρέχουσα αξιολόγηση δυναμικότητας ELO, η ψυχοφθόρα διαδικασία των 12 παρτίδων πρόσδιδε μεγάλη αβεβαιότητα στο ματς ως προς την έκβαση του τίτλου. Στην πράξη όμως ο Κάρλσεν κατάφερε να κερδίσει 3 από τις 12 παρτίδες και να κάνει τις υπόλοιπες ισοπαλία χωρίς να χάσει ούτε μία φορά, υποχρεώνοντας τον Ανάντ να παραδεχθεί την ανωτερότητά του.

 

Το σχόλιο του Κασπάροβ πριν το ματς ότι «ο Ανάντ έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα καλύτερο παίκτη αλλά και τον αδηφάγο χρόνο όπως όλοι οι 40ρηδες σκακιστές», υπογραμμίζοντας τη σημασία της ηλικίας στο σκάκι, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την εξέλιξη του ματς.

Ο σκακιστικός θρόνος πλέον έχει ένα νεαρό, επικοινωνιακό και δυναμικό βασιλιά ο οποίος προσπαθεί να διαδώσει το άθλημα του σκακιού μέσω τηλεοπτικών διαφημίσεων, περιοδικών και συνεντεύξεων. Δε διστάζει όμως να βρεθεί συχνά και σε αντιπαράθεση με τη Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) ή με ότι νομίζει ο ίδιος ότι βλάπτει το άθλημα και τη διάδοσή του.