01212018Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εκπαιδευτικά

Τα Μαθηματικά είναι το πρόσχημα …

DSC 0102
unnamed

Οι μαθητές μας γράφουν

 Πριν λίγο καιρό, οι καθηγητές που συντονίζουν την Λέσχη μας, μας πρότειναν να

παρευρεθούμε στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης». Η πρότασή τους μας κέντρισε το ενδιαφέρον και μας προξένησε την περιέργεια.

 Το ντοκιμαντέρ ήταν μια ευκαιρία να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για την ιστορία

της χώρας μας. Επίσης, χάρη σε αυτό, ανακαλύψαμε διάφορες πλευρές της ιστορίας μας, που δεν αποκαλύπτουν τα σχολικά βιβλία και εξετάσαμε το φαινόμενο του φασιμού σφαιρικά και πως επηρεάζει αρνητικά την κοινωνία μας. Το φαινόμενο αυτό, έχει οπαδούς από τις νεαρές κιόλας ηλικίες, γι’ αυτό καλό θα ήταν τα παιδιά να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ, ώστε να δουν τις πραγματικές πτυχές του φασιμού.

 

Έπειτα από την προβολή του ντοκιμαντέρ, ακολούθησε συζήτηση όπου οι θεατές εξέφρασαν τις εντυπώσεις τους και τις απορίες τους σχετικά με αυτό που παρακολούθησαν. Μέσα από τη συγκεκριμένη συζήτηση, αποκομίσαμε πολλά ερεθίσματα σχετικά με τα θέματα που συνταράσσουν την σημερινή κοινωνία μας και προβληματίζουν πολλούς συνανθρώπους μας.

 

Η πρωτοβουλία των καθηγητών μας να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ αυτό, ήταν επιτυχής και ωφέλιμη για εμάς, καθώς κερδίσαμε πολλά και συνιστούμε ανεπιφύλαχτα σε όλους να το δουν!

 

 

 

 

Κολοκούρη Αφροδίτη

Σασλή Μαρίνα

 

 

Τα Μαθηματικά είναι το πρόσχημα …

 

 Έχουν σχέση τα μαθηματικά με την λογοτεχνία; Με την ιστορία; Με την ζωγραφική-

χαρακτική; Με τις ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθήματα;

 

 Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά μπορεί κανείς να τη βρει διαβάζοντας το μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Ο μέτοικος και η Συμμετρία» . Το βιβλίο αυτό επέλεξε η Λέσχη μαθηματικής λογοτεχνίας του Γυμνασίου Σούδας με σκοπό να εμπλέξει τα παιδιά σε μια δημιουργική αναζήτηση πάνω στα παραπάνω θέματα και ταυτόχρονα να προκαλέσει συζήτηση και προβληματισμό γύρω από ζητήματα που εξακολουθούν να αφορούν με ιδιαίτερη ένταση και τη σύγχρονη εποχή μας.

 

Η διαδρομή του Δημήτρη ήρωα του μυθιστορήματος, καλύπτει τη χρονική περίοδο από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ο Δημήτρης στην περιπετειώδη ζωή του θα αγαπήσει με πάθος τα μαθηματικά και ιδιαίτερα τη συμμετρία, θα γίνει φίλος με τον διάσημο χαράκτη M.C.Escher, θα γνωρίσει μαθηματικούς που επηρέασαν καθοριστικά την επιστήμη των μαθηματικών και θα συμμετάσχει ενεργά στα γεγονότα που σχετίζονται με την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, τον διωγμό και την εξόντωση των εβραίων από την ναζιστική Γερμανία, θα πολεμήσει στο πλευρό των δημοκρατικών στην Ισπανία, θα ερωτευθεί.

 

Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» ήταν μια

μοναδική ευκαιρία για μας να συνδυάσουμε την λογοτεχνική αναφορά και προσέγγιση του βιβλίου με την έρευνα η οποία είναι περισσότερο επικεντρωμένη στην ελληνική πραγματικότητα, με στόχο όχι μόνο να δώσουμε πρόσθετα ιστορικά ερεθίσματα στους μαθητές αλλά και να τους εξοικειώσουμε με ένα πιο απαιτητικό κινηματογραφικό είδος, όπως αυτό του ντοκιμαντέρ. Έτσι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της λέσχης μας, προτείναμε στα παιδιά να παρακολουθήσουμε «Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης», στην προβολή που οργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 16 Νοεμβρίου 2013.

 

Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν άμεση, γεγονός που μας προκάλεσε μια πολύ

ευχάριστη έκπληξη. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση, ορισμένα μάλιστα είχαν και το θάρρος να υποβάλουν ερωτήσεις στον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου στη συζήτηση που ακολούθησε μετά το τέλος της προβολής. Χάρη στην πολύτιμη συνεργασία του Μ. Φραντζεσκάκη -τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά- τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά το γνωστό δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου και να συνομιλήσουν μαζί του.

 

Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε ήταν ιδιαίτερα θετικές, όχι μόνο γιατί η λέσχη μας

είχε την ευκαιρία να βγει από τα στενά πλαίσια του σχολικού χώρου και να συμμετάσχει σε κάτι ευρύτερο που αφορά την πόλη μας αλλά και τις κοινωνίες της σύγχρονη Ευρώπης, αλλά κυρίως για τα πολύτιμα ερεθίσματα που πήραμε ότι η πάλη ενάντια στον φασισμό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το παρόν μας.

Οι συντονιστές της λέσχης