01182018Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσικά Νέα

Φύλλο 121 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014

MOUSIKA NEA 121 FOTO1-w
MOUSIKA NEA 121 FOTO2-w

 

Μπήκαμε στο 2014 και η στήλη μας επιστρέφει, μετά από αρκετές απουσίες. Λίγο η έλλειψη χρόνου λίγο το’να λίγο τ’άλλο, δεν προκάναμε. Τα νέα περί μουσικής είναι ασφαλώς πάρα πολλά από το προηγούμενο άρθρο και από που να ξεκινήσει κανείς ;

 

Ο απόηχος των περσινών πια καλοκαιρινών εκδηλώσεων έχει περάσει και ήδη έχουμε πρόσφατο τον απόηχο των πρόσφατων γιορτινών ημερών, αλλά μιας και είχαμε υποσχεθεί να αναφερθούμε και σε άλλες καλοκαιρινές εκδηλώσεις, θα τηρήσουμε την υπόσχεση. Ήταν μία πολύ παραγωγική χρονιά από πλευράς μουσικών εκδηλώσεων το 2013 και πρέπει να το τονίσουμε, όπως πολλές φορές τονίζουμε τα κακώς κείμενα, έτσι να τονίζουμε και τα καλώς ! Οι πιο ειδικοί ας αποφανθούν για τις αιτίες…

 

Με την πανσέληνο του Αυγούστου, στις 21 του μήνα, το Υπουργείο Πολιτισμού διοργάνωσε εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, δωρεάν για το κοινό. Στα Χανιά, η Ευανθία Ρεμπούτσικα με την ορχήστρα της έδωσαν συναυλία στο αρχαιολογικό χώρο της Ρόκας, Κισάμου και το σχήμα “Daulute” μαζί με τη Μαρία Λούκα και άλλους μουσικούς, στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας. Βρεθήκαμε στη δεύτερη, που αν και οργανωτικά χρειαζόταν κάτι παραπάνω (πάρκιγκ, τροχαία, ενημέρωση, προσωπικό), καλλιτεχνικά ήταν άψογη και η προσέλευση του κοινού πολύ μεγάλη. Εξίσου πετυχημένη ήταν και στη Ρόκα όπως μάθαμε και μπράβο για την επιλογή του χώρου !
Την ίδια ακριβώς μέρα ο
Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου οργάνωσε συναυλία στον πολύ όμορφο χώρο «Πηγάδια» λίγο έξω από το χωριό. Παλαιότερα όλη η περιοχή εφοδιάζονταν με νερό από ένα πλήθος μεγάλων χτιστών πηγαδιών που διατηρούνται ακόμα, σχεδόν ακέραια. Η πολυμελής ορχήστρα με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών μουσικών ερμήνευσε τραγούδια Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Beatles κ.α. με μεγάλη επιτυχία ενώ εξίσου μεγάλη ήταν και η προσέλευση του κοινού.
Ο Δήμος Αποκόρωνα και ο Σύλλογος Ξηροστερνιανών «Η βιόλα», με τη συμμετοχή του νεοσύστατου Συλλόγου μουσικών Αποκόρωνα «Ο Χαρίλαος», οργάνωσαν στις 29 Ιούλη, τιμητική εκδήλωση και μεγάλη μουσική βραδιά στο
Ξηροστέρνι, του Αποκόρωνα, για το Χαρίλαο Πιπεράκη, το θρυλικό λυράρη του Αποκόρωνα. Είχε προηγηθεί στην εκπομπή του Γιάννη Αγιασμενάκη, στη «Νέα Τηλεόραση», αφιέρωμα στο σύλλογο και την εκδήλωση. Ο καθηγητής από το Ρέθυμνο, Σήφης Λεκάκης, για πρώτη φορά με νέα στοιχεία που πρόεκυψαν από την έρευνα του, με τη βοήθεια συγγενών, του Συλλόγου Ξηροστερνιανών Αθήνας και ερευνητών, έφτιαξε το πλήρες βιογραφικό του Χαρίλαου. Μέσα από αυτό αποκαλύπτονται πτυχές από τη ζωή του, όπως και των κρητών μεταναστών στις Η.Π.Α. αφού ο Πιπεράκης έζησε τα περισσότερα χρόνια στα ξένα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι περισσότεροι αποκορωνιώτες μουσικοί, ο Χορευτικός Όμιλος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, Αυστραλίας, ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων και η Ομάδα Ριζίτικου Αποκορωνιωτών. Αρχικά έγιναν αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης του Χαρίλαου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του χωριού, ομιλία από το σκηνοθέτη Γιώργο Σγουράκη και απόδοση του Ξεροστεριανού σκοπού από τους μουσικούς του συλλόγου. Στη συνέχεια στις στρωμένες «τάβλες» κάθισαν πλήθος κόσμου και απόλαυσαν τα νόστιμα κεράσματα και το καλό κρασί, με τους ήχους από τα μουσικά σχήματα και το μερακλίδικο χορό των συγκροτημάτων, που εναλλάσσονταν.

 

Το όμορφο στέκι «Τζίτζικας» στους Αρμένους, διοργάνωσε μία σειρά καλοκαιρινών μουσικών εκδηλώσεων, με τον τίτλο «Festival δίπλα στο ρυάκι». Επιλεγμένο πρόγραμμα, έγκαιρη ενημέρωση και οργανωμένες άψογα. Εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων οι, Haig Yazdjian, Λιζέτα Καλημέρη, Κάρολος Κουκλάκης και Ειρήνη Δερέμπεη-Αντάμα, Βασίλης Ρακόπουλος και Δημήτρης Κολιακουδάκης, Πάνος Μπούσαλης, «Γιαλέλι» κ.α.

 

Στις 18 Σεπτέμβρη, στο παλιό λιμάνι, στον υπαίθριο χώρο δίπλα στο Γιαλί Τζαμισί, διοργανώθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την ίδρυση του πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ρόδο». Συμμετείχαν οι μουσικοί που συνεργάστηκαν με το σύλλογο κατά τη διάρκεια της 10ετούς λειτουργίας του και ο καταξιωμένος λαγουτιέρης και τραγουδιστής Γιώργος Γομπάκης. Χόρεψαν όλα τα τμήματα του συλλόγου. Άψογη η οργάνωση, πάρα πολύς ο κόσμος –Χανιώτες και ξένοι- όρεξη πολλή και ωραία κεράσματα στο τέλος. Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια λοιπόν, ευχόμαστε να περάσουν τα 100 με υγεία, δημιουργία και αυθεντικότητα !

 

Πολλές ακόμα οι αξιόλογες εκδηλώσεις, ας αναφερθούμε συνοπτικά :
-
Συναυλία με θούρια – ηρωικά άσματα του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Παύλου Βλαστού και παρουσίαση σχετικού βιβλίου με ένθετο ψηφιακό δίσκο, με την επιμέλεια του Ιστορικού Αρχείου, πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Συνδιοργανωτές ήταν πολλοί φορείς της πόλης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
-Ο λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης επιμελήθηκε εκδήλωση για τα «Λαογραφικά του Βενιζέλου», στις 11 Δεκέμβρη, στο Πολιτιστικό κέντρο της Μητρόπολης. Μια εργασία για την οποία παλαιότερα είχε εκδώσει βιβλίο και που σήμερα έχει εμπλουτιστεί με νεώτερα στοιχεία. Συμμετείχε με ριζίτικα τραγούδια ο Σύλλογος «Κρητικές Μαδάρες».
- Στον υπαίθριο χώρο του καφέ του Δημοτικού Κήπου αλλά και στη ζεστή αίθουσα του, έγιναν και συνεχίζονται αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις. Ο
Μίμης Πλέσσας έδωσε στις 26/10 μια πολύ όμορφη συναυλία, με τη συμμετοχή της Φιντέ Κοκσάλ και του Σπύρου Κλείσσα. Εκτάκτως τραγούδησε και η Claudia Delmer. Πραγματικά ξεχωριστή συναυλία, ένας Πλέσσας με δυναμισμό 25άρη και άψογοι οι ερμηνευτές. Κρίμα που ο χώρος δεν χώραγε περισσότερο κόσμο… Η συναυλία ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε cd. Ελπίζουμε να μεταφέρει και το αίσθημα της όμορφης αυτής βραδιάς…
-Το φωτεινό τεύχος του «Εν Χανίοις» παρουσιάστηκε στις 8 Δεκέμβρη στο ΚΑΜ και μέσα στην πολύ ενδιαφέρουσα ύλη του, υπάρχει ένα ωραίο άρθρο για το τραγούδι «Φιλεντέμ», από τον πρώην βουλευτή και νομάρχη Παναγιώτη Κλάδο, με πληροφορίες από τον παππού του. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι εντελώς καινούρια και δίνουν αφορμές για περαιτέρω έρευνα γύρω από τα λεγόμενα αστικά ή χωραϊτικα τραγούδια της Κρήτης.

 

Ένα ιστορικό στέκι των Χανίων, μια μουσική σκηνή που έδωσε πολλά και είχε παρουσία χρόνων στα μουσικά πράγματα της πόλης, είναι παρελθόν. Πρόκειται για την «Οκτάβα», στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Σαν χώρος εννοείται αφού το σχήμα όπως μαθαίνουμε προχωράει σε μια νέα δισκογραφική δουλειά. Όπως κοινοποίησε ο Γιάννης ο Ψαρουδάκης στο facebook, παράγοντες που έχουν να κάνουν με την άδεια του καταστήματος, στέρησαν τη δυνατότητα λειτουργίας του χώρου και έτσι προς το παρόν ή «Οκτάβα» είναι άστεγη. Δύο από τα μέλη της «Οκτάβας» βλέπουμε να δραστηριοποιούνται και αλλού, ο Κώστας Κεχράκος συμμετείχε σε συναυλία το καλοκαίρι στο Βάμο με ένα πρωτότυπο σχήμα ενώ ο Μανώλης Φλεμετάκης συμμετέχει παράλληλα στο σχήμα «Εντέχνως λαϊκοί».

 

Αρκετά τα νέα στέκια στην πόλη και τα πέριξ που κινούνται σε διάφορους μουσικούς χώρους. Κάποια από αυτά είναι από Χανιώτες που είχαν μέχρι τώρα δραστηριότητα με το αντικείμενο ή τα κοινά ενώ άλλα είναι εντελώς νέες προσπάθειες. Στα Κουνουπιδιανά, ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Λαμπαθάκης δημιούργησε μαζί με τη σύντροφο του τη Μαρία ένα πολιτιστικό Καφενείο και το ονόμασαν «Ταχυδρόμο». Είναι ένα φιλικό στέκι, ανοιχτό από το πρωί σαν καφέ ενώ το βράδυ σερβίρει μεζέδες και κάποιες μέρες, συνήθως Παρασκευή και Σάββατο βράδυ αλλά και Κυριακή μεσημέρι έχει ζωντανή μουσική, όπου συμμετέχουν σχήματα από το χώρο του έντεχνου, της μπαλάντας και του παραδοσιακού.

 

Εδώ να σημειώσουμε την κυκλοφορία της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» από το Μιχάλη Λαμπαθάκη, που όπως λέει ο ίδιος: «είναι μια περιοδική έκδοση όπου γράφουν πολλοί και ενδιαφέροντες συνάνθρωποι μας, μέσα στον ταχυδρόμο γράφει όποιος θέλει για ότι θέλει εκτός θεμάτων που άπτονται του κουτσομπολιού και της ηθικής τάξης». Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη που πέρασε. Ευχόμαστε νάναι καλοτάξιδο!

 

Ο Μιχάλης Μινουδάκης που είχε πριν, μερικά χρόνια το «Μανουάλι» στο παλιό λιμάνι, επανέρχεται σε ένα καινούριο χώρο στην οδό Αρχοντάκη, με το ίδιο όνομα. Και εδώ είναι ανοιχτά από το πρωί, με καφέ και μεζέδες ενώ συχνά είναι τα δρώμενα και τα αφιερώματα, που συνδυάζουν ιδιαίτερες γεύσεις, με ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις.

 

Αρκετά ακόμα είναι τα καινούρια στέκια κυρίως μεζεδάδικα, με εναλασσόμενα σχήματα, που ανοίχτηκαν φέτος. Στο Κουμ Καπί τα «Ρακομπερδέματα», το «Bacalico», το «Παρά πέντε» και τα «Κίτρινα ποδήλατα». Η «Φτούκα» στην Ποττιέ, έχει ενίοτε ακουστικά μουσικά σχήματα. Στη Νέα Χώρα ξανάνοιξε η «Αυλή» και στην Αγία Κυριακή, το μεζεδάδικο «Χαλέπα» έχει ζωντανή μουσική, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Στον «Πλάτανο» στη Σπλάντζια γίνονται ενδιαφέρουσες μουσικές βραδιές ενώ live έχουν το «Ki bar», η «Οδός ονείρων» και το café «Libre» στη Χ.Γιάνναρη.

 

Με μουσικούς χαιρετισμούς