09212017Πεμ
ΕνημέρωσηΣαβ, 13 Μαϊ 2017 10am

Πυξίδα της Γεύσης

Φύλλο 121 - Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2014

 

Καλώς βρεθήκαμε και σε αυτό το φύλλο της αγαπημένης Πυξίδας. Αυτή την εποχή τα πορτοκάλια έχουν τη τιμητική τους και σκέφτηκα να τα παντρέψουμε περίτεχνα με χοιρινό κρέας και θυμαρίσιο μέλι.

Γενικότερα ο χυμός πορτοκαλιού δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά στα φαγητά και προτείνω στα ψητά φούρνου αντί για νερό να βάζετε χυμό πορτοκάλι. Πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει γιατί δίνει μια γλυκόξινη γεύση στο κρέας και τις πατάτες η οποία ταιριάζει στις γαστριμαργικές μας συνήθειες. Φυσικά μην παραλείψετε να αποξηράνετε φλούδες πορτοκαλιού για το στιφάδο ή τις φακές, αλλά ακόμη και για τσάι συνδυασμένο με βότανα. Το χοιρινό με το πορτοκάλι είναι ένας συνδυασμός που ταιριάζει πολύ και το μέλι στο τέλος του δίνει μια γλυκάδα και δένει τη σάλτσα μας. Συνοδεύεται άριστα με ρύζι ή πατάτες τηγανισμένες σε άφθονο ελαιόλαδο. Όπως και να το φτιάξετε, φροντίστε να το μοιραστείτε με τους ανθρώπους που αγαπάτε!

 

 

 

Χοιρινό με πορτοκάλι και θυμαρίσιο μέλι

 

 

 

Υλικά

 

1 κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε μέτρια κομμάτια

 

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

 

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

2 σκελίδες σκόρδο

 

Το χυμό από τρία μεγάλα πορτοκάλια καθώς και λίγο ξύσμα

 

1 ποτήρι ζωμό κρέατος

 

1 κουταλιά γεμάτη θυμαρίσιο μέλι

 

Αλάτι, πιπέρι

 

 

 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Σβήνουμε με το πορτοκάλι και μόλις πάρει βράση το φαγητό μας προσθέτουμε τον ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας αφήνοντας το φαγητό μας να σιγοψηθεί. Λίγο πριν το κρέας μας ετοιμαστεί προσθέτουμε το ξύσμα, το μέλι και αλατοπιπερώνουμε.