11232017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Σε ένα Φανταστικό Σκακιστικό Κόσμο

«Υes2Chess»

 

Την ίδια περίοδο που στην Ελλάδα αναλωνόμαστε συζητώντας για τα οφέλη που θα αποκομίσει ο χειμερινός τουρισμός από την εφαρμογή της «Λευκής Εβδομάδας» στην εκπαίδευση, στο εξωτερικό ολοένα και περισσότερες συνεργασίες στοχεύουν στον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω σκακιστικών προγραμμάτων.

Στις χώρες αυτές, η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι αντίστοιχες κρατικές αρχές μέσω του σκακιού στοχεύουν στην καλλιέργεια μαθησιακών δεξιοτήτων όπως η κριτική ικανότητα, η λογική, η επιμονή, η αυτοσυγκέντρωση, δημιουργικότητα και πολλές άλλες.

 

Στην Ευρώπη η τράπεζα Barclays σε συνεργασία με το ίδρυμα “Chess in Schools and Communities” ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Υes2Chess”, μια διαδικτυακή πλατφόρμα για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου μέσα από το οποίο σχολικές ομάδες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Δανία και τις ΗΠΑ θα συμμετέχουν σε ένα Ευρωπαϊκό τουρνουά, με τις καλύτερες ομάδες να κερδίζουν μια θέση για την τελική φάση που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Λονδίνο. Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας θα διεξάγονται βίντεο-μαθήματα σε όλους τους μαθητές και θα παρέχονται σημειώσεις και υλικό.

 

Στις ΗΠΑ ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν ενώνει τις δυνάμεις του με το ίδρυμα “Americas Foundation for Chess” στη προσπάθεια προώθησης του εκπαιδευτικού σκακιστικού προγράμματος “First Move”, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ένα πολύτιμο μαθησιακό εργαλείο για 500.000 μαθητές ηλικίας Δευτέρας και Τρίτης Δημοτικού μέχρι το 2017.

 

Στη χώρα μας η εφαρμογή οργανωμένων σκακιστικών προγραμμάτων στα σχολεία της Επικράτειας ακολουθεί την τύχη της «Λευκής Εβδομάδας», έχει δηλαδή μπει στο «ψυγείο». Όποιες σημαντικές προσπάθειες γίνονται είναι περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας και χωρίς γενικότερο συντονισμό. Εξαίρεση αποτελεί ίσως η νέα συνεργασία του συλλόγου της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης με το ίδρυμα Kasparov Chess Foundation και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία ξεκίνησε φέτος πιλοτικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και φιλοδοξεί να εφαρμοστεί και σε σχολεία της υπόλοιπης χώρας του χρόνου. Ας ελπίσουμε οι νέες φιλόδοξες εκπαιδευτικές προσπάθειες να βρουν πρόσφορο έδαφος εντός της εκπαίδευσης, και όχι ανώμαλο έδαφος ιδανικό για χιονοδρομικές πίστες…