01182018Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Η Σύριγγα του Πάνα

Φύλλο 124 / Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2014

74774E55A4E2224796113286D93BDF5F

Οι Γερμανοί θα χάσουν.

 Πάλι. Πάλι έχουν στο νου να επιβάλουν το δικό τους. Πάλι το κάνουν προσβάλλοντας συλλογικά λαούς (οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, οι Ρώσοι μαφιόζοι, οι Γάλλοι... οι Κύπριοι...) Πάλι το κάνουν χρησιμοποιώντας βία. Όχι αυτή τη φορά τη βία των όπλων αλλά αυτήν των παράδων. Πάλι αξιοποιούν “χρήσιμους ηλίθιους” πρόθυμους να διαβεβαιώσουν ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας. Κυρίως όμως, για άλλη μια φορά, αρνούνται την ίδια τους την παιδεία, τη μεγάλη τους φιλοσοφική παράδοση και δηλώνουν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Δεν υπάρχει διάλογος, δημιουργική σύγκρουση και συνδιαμόρφωση απόψεων. Αυτοί είναι οι γνώστες του απολύτως σωστού. Αυτοί έχουν το εκατό τοις εκατό οπότε για τους υπόλοιπους μένει ένα στρογγυλότατο μηδενικό ως μερίδιο στο δίκιο.

 

Πως είναι αλήθεια δυνατό ένας λαός με τέτοιο βάθος παιδείας, με τη δεδομένη παράδοση στη πνευματική δημιουργία σε όλους τους τομείς να διαλέγει την πορεία φορώντας τόσο στενές παρωπίδες. Η προφανής απάντηση έχει να κάνει με την προφανή τυφλή, δογματική, “ταλιμπανική” προσήλωση στο νεοφιλελευθερισμό. Η βάση όμως αυτής της επιλογής είναι πολύ βαθύτερη και πρέπει να αναζητηθεί τον Φρόιντ και όχι στο Μαρξ. Είναι ο βαθιά ριζωμένος μέσα μας φόβος του θανάτου. Η τυπική απόκριση είναι η συντήρηση. Όσο λιγότερο αλλάξουμε, όσο μείνομε σε γνωστές μας σταθερές τόσο απομακρύνεται κάθε κίνδυνος.

 

Όμως η πιο μεγάλη σιγουριά, ησυχία και ασφάλεια βρίσκεται στο νεκροταφείο. Ο πριν της ώρας του θάνατος στον οποίο οδηγεί η συντήρηση δεν είναι απάντηση σε καμία ερώτηση.

 

Λίγο όμως αν αναδιφούσαν στη δική τους φιλοσοφική παράδοση θα έβλεπαν ότι τα πάντα γύρω μας αλλάζουν (και άλλαζαν) συνέχεια. Η ιστορία του κόσμου (του πλανήτη, του σύμπαντος, των κοινωνιών, του περιβάλλοντος...) είναι ιστορία διαρκών μικρών ή μεγαλύτερων αλλαγών. Η θα το καταλάβομε αυτό και θα προσαρμοστούμε σε μια ζωή διαρκών αλλαγών, ή θα μας καταπιεί ήσυχα ήσυχα η ιστορία ή η εξέλιξη  - αναλόγως από ποια σκοπιά το κοιτά κανείς.

 

Ανεξαρτήτως της βαθιά ταξικής προέλευσης της πολιτικής τους, η βεβαιότητα για το αλάνθαστό τους και η δογματική προσήλωση στη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης θα τους οδηγήσουν σε ακόμη μια ιστορική συντριπτική ήττα. Η κατάρρευση του ιδεολογήματός τους δε, δεν θα είναι ήσυχη. Θα έχει πόνο και θα κάνει πάταγο.

 

 

Φράουλες: το φάρμακο για την τυφλότητα

 

Ασφαλώς οι φράουλες έχουν αυτή τη θαυματουργή ιδιότητα. Πώς θα μπορούσε μια τυφλή δικαιοσύνη να αθωώσει κάποιον άνθρωπο που πυροβόλησε άλλους ανθρώπους τους οποίους μέχρι τότε κατείχε ως σκλάβους; Πώς θα μπορούσε μια τυφλή δικαιοσύνη να αναστήσει επισήμως το δουλεμπόριο; Αν λοιπόν έχετε πρόβλημα με τα μάτια σας θυμηθείτε τις φράουλες Μανωλάδας που τώρα πουλιούνται ως Ηλείας που είναι και πιο εύηχο.

Περιμένω με αγωνία να δω αν η δικαιοσύνη της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (έχει ζητηθεί από την εισαγγελέα Α. Π. η καθαρογραμμένη απόφαση για πιθανή άσκηση αναίρεσης) έχει παραμείνει τυφλή σε αντίθεση με την ιαθείσα από τις θαυματουργές φράουλες ξαδέρφη της του Μικτού Ορκωτού Πάτρας.

Και μια ειλικρινής απορία άσχετου περί της δικονομίας. Γιατί η συμμορία των οπλοφόρων και ο μεγαλοφραουλάς δεν δικάστηκαν με βάση τον τρομονόμο;

 

 

Ευχαριστήριο

 

Να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω και τον τέως υπουργό μας επί της δημόσιας τάξης κ. Μαρκογιαννάκη για την προμήθεια των καμερών της εθνικής οδού που εγγυώνται πλέον έναν απόλυτα ασφαλή ΒΟΑΚ. Εξάλλου, ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει πολύ μεγάλη πείρα σε θέματα προμηθειών συστημάτων ασφαλείας ήδη από τους Ολυμπιακούς αγώνες με το σι φορ άι (C4I).

 

 

Η κληρονομιά

 

Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Παίρνουν μια κληρονομιά από τον παππού τους και τη διαχειρίζονται κατά το δοκούν. Ιδού χαρακτηριστική περίπτωση των κληρονόμων της ΔΕΗ (42 νεοδημοκράτες και 9 πασοκ) που αποφάσισαν ότι καλύτερα θα είναι να πουληθεί η κληρονομιά τους σε κάποιον ιδιώτη.

 

Λαζαρίδης Χρύσανθος, Μιχελάκης Ιωάννης, Πιπιλή Φωτεινή, Παυλόπουλος Προκόπιος, Ψυχάρης Ανδρέας, Παναγιωτόπουλος Πάνος, Σαλμάς Μάριος, Βλάχος Γεώργιος, Κυριαζίδης Δημήτριος, Υψηλάντης Βασίλειος - Νικόλαος, Κόνσολας Εμμανουήλ, Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος, Κοντογεώργος Κωνσταντίνος, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Κοντογιάννης Γεώργιος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Βεσυρόπουλος Απόστολος, Αυγενάκης Ελευθέριος, Γκιουλέκας Κωνσταντίνος, Καλαφάτης Σταύρος, Ράπτη Ελένη, Καράογλου Θεόδωρος, Αναστασιάδης Σάββας, Καλογιάννης Σταύρος, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Πασχαλίδης Ιωάννης, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Δαβάκης Αθανάσιος, Πατριανάκου Φεβρωνία, Κέλλας Χρήστος, Σολδάτος Θεόδωρος, Κοντός Αλέξανδρος, Νεράντζης Αναστάσιος, Σταμενίτης Διονύσιος, Τζαμτζής Ιορδάνης, Μάνη-Παπαδημητρίου Άννα, Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Σκρέκας Κωνσταντίνος, Ταμήλος Μιχαήλ, Μακρή Ελένη,

 

Μωραΐτης Θάνος, Κρεμαστινός Δημήτριος, Κουτσούκος Γιάννης, Κασσής Μιχαήλ, Ρήγας Παναγιώτης, Σαχινίδης Φίλιππος, Σαλτούρος Δημήτριος, Χατζή Οσμάν Αχμέτ, Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος

 

Γιατί όμως έχω τη διαίσθηση ότι θα ασκηθούν ενστάσεις για την εγκυρότητα της διαθήκης και στην υστεριά η ΔΕΗ δεν θα πουληθεί;