01212018Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Με την Φωνή των Γονιών

Στο Κόκκινο…..

Ήταν ίσως από τις λίγες φορές που μέσα σε ένα τετράωρο η αδρεναλίνη μου χτύπησε κόκκινο. Κόκκινο από οργή, αγανάκτηση, αποτροπιασμό. Κόκκινο από αηδία. «Όλα τα κομμάτια μαζί» σε ένα ψηφιδωτό στερεοτύπων που ξεκίνησε από τηλεμαραθώνιο και εξελίχτηκε σε πρωινάδικο με λαγούτα και λοιπά κλαπατσίμπαλα.

Το μόνο που έλλειπε ήταν το τσιγάρισμα του κρεμμυδιού, οι πίτες της Αργυρώς, και οι επίδειξη μόδας για να κλείσει ο κύκλος του διασυρμού. Από την «άλλη όχθη» γονείς, υπάλληλοι ως ευγνώμονες ζητιάνοι να χειροκροτούν το πρώτο ευρωψίχουλο που έπεφτε από τα μισόκλειστα πουγκιά των καλεσμένων που πρόσφεραν με πάσα επιφύλαξη τον οβολό τους, αφού δεν περίσσευε κιόλας στους ανθρώπους.

Δε θα σπαταλήσω το μελάνι μου κριτικάροντας τους απαστράπτοντες τοπικούς τηλεαστέρες, ούτε τις μπουρδολογίες, τις αναλήθειες και τις ανακρίβειες που εναλλάσσονταν μεταξύ πάνελ και φτηνών βίντεο της ξεφτίλας….  Το πρώτο απογοητευτικό συμπέρασμα παρακολουθώντας αυτό τον οχετό ήταν η κυριαρχία και η παντοδυναμία  του ιατρικού μοντέλου αντιμετώπισης της διαφορετικότητας στις συνειδήσεις και στην κουλτούρα μας ως τοπική κοινωνία. Ένα μοντέλο που το ασπάζονται νέοι άνθρωποι, δυστυχώς ανακυκλώνοντας ένα φαύλο κύκλο απαρχαιωμένων νοοτροπιών και αντιλήψεων που δε συνάδουν διόλου με το  κοινωνικό μοντέλο της αποδοχής και της ισότιμης συνύπαρξης. Μια δεύτερη εξίσου πικρή διαπίστωση ήταν η παρανόηση, το μπέρδεμα παρερμηνεία και σύγχυση γενικώς όσον αφορά αξίες και ορούς που παραποιήθηκαν έως εσχάτων… και για να γίνω ποιο σαφής άλλο αποδοχή κι άλλο οίκτος που και με εικόνες κατεργάζεται, υπονομεύοντας αξίες και αξιοπρέπεια. Η τηλεοπτική προβολή εικόνων ατόμων με διαφορετικότητα, που μπορούν και συμμετέχουν εργάζονται αθλούνται και στην τελική ΣΥΝΗΠΑΡΧΟΥΝ αρμονικά είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες μ’ αυτές ενηλίκων με διαφορετικότητα, που πλένονται ή βουρτσίζουν τα δόντια τους μην έχοντας κατακτήσει ως ενήλικες «αυτονόητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και για να μιλήσω με τη γλώσσα κάποιων ειδικών «είναι αδούλευτα παιδιά».

Η επί της αρχής διατάξεις που προσπαθούν να προασπίσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και η οποιαδήποτε παρουσίασή τους από τα ΜΜΕ που τους υπονομεύει ως αντικείμενα δικαιωμάτων συνιστά αντισυνταγματική διάκριση. Σύμφωνα με το άρθρο 5 κανονισμού υπ’ αριθ. 1/1999 του ΕΣΡ «περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην τηλεόραση» αναφέρει «Δεν επιτρέπεται η παρουσίαση προσώπων με τρόπο που να μπορεί να υπονομεύει υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και να ενθαρρύνει την κοινωνική απομόνωση…» Για κάποιους ίσως οι διατάξεις και η καταπάτηση της αξιοπρέπειας να είναι «απλώς οδοντόκρεμες». Άλλωστε η εκστρατεία δημόσιας φιλανθρωπίας έγινε με βάση υπουργική απόφαση και με ενυπόγραφη γονική συναίνεση, δε χωρεί αμφιβολία περί τούτου. Παραμονές εορτών κακομοιριά και ζητιανιά πάνε σετ. Ούτε σε αυτό αμφιβολία περί τούτου δεν χωρεί…. Το ποσόν που «μαζεύτηκε ήταν 35.000 ευρώ ίσως και κατιτίς παραπάνω, η αξιοπρέπεια των παιδιών που βγήκε στο σφυρί και που στην τελική είναι ότι τους απέμεινε, κοστίζει πολλά μα πολλά περισσότερα.

Καλή χρονιά!!!!