01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Πρόσωπα και Θέματα

Η « Παγίδα - Trap » του Σπύρου Ζερβουδάκη στο Ενυδρείο Κρήτης

Το Ενυδρείο Κρήτης, η  Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η  «Πυξίδα της Πόλης» παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας του  ΣΠΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ «Παγίδα - Trap». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Ενυδρείου Κρήτης  από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2015.  

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και events. Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πυξίδα της Πόλης» το φωτογραφικό λευκωμα του Σπύρου Ζερβουδάκη «Παγίδα - Trap».

« Παγίδα - Trap »

«…Κοιτάζοντας τις εικόνες της «Παγίδας», τις βυθισμένες στο σκούρο φόντο, «ακούει» κανείς το βουητό της υδάτινης σιωπής, διακρίνει τη συνεχή κίνηση και αλλαγή στις ρευστές και χωρίς σαφή περιγράμματα μορφές, αναρωτιέται διαρκώς για το τι συμβαίνει και πού και, κυρίως, έρχεται στη θέση του «έγκλειστου» ακόμη και χωρίς τη θέλησή του.

Μια σειρά ασπρόμαυρων εικόνων, "καθαρών", χωρίς κάποια ψηφιακή επεξεργασία, μας καλούν σε ένα ταξίδι στο εξωπραγματικό σύμπαν όπου υδρόβιοι θεοί δέχονται ανθρωποθυσίες, άνθρωποι εμφανίζονται ως δια μαγείας σε σημεία που δεν θα περίμενε κανείς, αναπνέουν κάτω από το νερό, γίνονται αβαρείς, αναμετρούνται οπτικά με χελώνες, αγγίζουν χταπόδια, ονειρεύονται, αλλά και πρωταγωνιστούν στα όνειρα άλλων…» (Ν.Καρακατσάνη)

Το project ξεκίνησε το 2008 στο ενυδρείο του Άμστερνταμ και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια στα ενυδρεία της Κοπεγχάγης, της Φρανκφούρτης και του Ηρακλείου.

Ο Σπύρος Ζερβουδάκης

Ο Σπύρος Ζερβουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα . Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (Msc) στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Φιλοσοφία των Μαθηματικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη Φωτογραφία παρακολουθώντας μαθήματα στον Φωτογραφικό Όμιλο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε παρακολουθώντας διεθνή σεμινάρια και διαλέξεις. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στο «Μουσείο Μπενάκη», στο Benetton Foundation's collection, στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Ελαιουργείον» και σε ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

Ζει, εργάζεται και δημιουργεί στα Χανιά της Κρήτης.