01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στήλη Άλατος

Πατρική στοργή

Το βράδυ άνοιξε την τηλεόραση να ακούσει ειδήσεις. Πρώτο θέμα ήταν βιασμός μιας εξηνταπεντάχρονης από δύο ως πέντε αγνώστους, ανάλογα με την εκδοχή του κάθε καναλιού, αφού το θύμα δεν ήταν σε θέση να μιλήσει – σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάστασή της ήταν κρίσιμη -  ενώ οι πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της η αστυνομία ήταν συγκεχυμένες.

Έκλεισε την τηλεόραση αηδιασμένος. Περισσότερο από τη φρίκη τον ενοχλούσε το παράλογο της πράξης. Δεν ήταν βέβαια σε θέση να ξέρει – ούτε και οι υπόλοιποι τηλεθεατές φυσικά -  ότι το παράλογο μόλις άρχιζε. Άλλα και να το ήξερε, τίποτε δεν θα μπορούσε να κάνει. Η φρίκη σε πιάνει πάντα απροετοίμαστο. 

Το επόμενο βράδυ κι ενώ ακόμα η υπόθεση του βιασμού δεν είχε φωτιστεί στο παραμικρό, η κατάσταση κλιμακώθηκε ραγδαία.. Δύο νέοι, ηλικίας εικοσιενός και εικοσιτριών χρόνων, άσχετοι με την υπόθεση σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ενώ επέστρεφαν στο φοιτητικό τους δωμάτιο αρκούντως μεθυσμένοι  μετά από γιορτή, δέχτηκαν επίθεση από κοπέλα οπλισμένη με κατσαβίδι, δεκαεπτά ως είκοσι χρόνων.

Και οι δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία  κινδυνεύει να χάσει το δεξί του μάτι. Δύο άστεγοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, μια πόρνη βρέθηκε πνιγμένη στο ποτάμι, φαντάρος εγκατέλειψε τη σκοπιά του και άνοιξε πυρ σε οδό παρακείμενη του στρατοπέδου σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλα έξι εκ των οποίων τα δύο σοβαρά, σε σχολική εκδήλωση τέσσερις μαθητές περιέλουσαν με οινόπνευμα συμμαθήτριά τους και της έβαλαν φωτιά.

Ο κατάλογος των περιστατικών  έμοιαζε ατελείωτος και ανανεωνόταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όλη η αστυνομική δύναμη της πόλης βρισκόταν έξω στους δρόμους και προσπαθούσε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια που κατέφταναν από παντού.

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και τα επόμενα βράδια. Τις μέρες η κατάσταση ήταν πλήρως ελεγχόμενη. Κανένα κρούσμα δεν παρουσιάστηκε. Θαρρείς και όλα ήταν εντελώς φυσιολογικά στην πόλη. Οι άνθρωποι έθαβαν τους νεκρούς τους, θρηνούσαν, άλλοι πήγαιναν στις δουλειές τους κανονικά, θλιμμένοι και καχύποπτοι, ψώνιζαν, κυρίως  τρόφιμα και μέσα που πιστευαν ότι θα τους βοηθούσαν να αμυνθούν, τα οποία όμως τα χρησιμοποιούσαν το βράδυ στις επιθέσεις τους.

Τα αιχμηρά αντικείμενα  εξαφανίστηκαν όλα από τα ράφια των καταστημάτων τις τρεις πρώτες μέρες. Ο κόσμος δεν εννοούσε να μείνει στο σπίτι του, όταν έδυε ο ήλιος, παρά τις επανειλημένες συστάσεις  της αστυνομίας. Οι συλλήψεις  ήταν λίγες και περιστασιακές, αφού οι περισσότερες επιθέσεις γίννονταν χωρίς εμφανές κίνητρο, με έναν τρόπο τυχαίο αλλά όχι λιγότερο σκληρό. Την τέταρτη ημέρα των επιθέσεων κι ενώ τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία της πόλης είχαν γεμίσει ασφυκτικά, η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτατης ανάγκης και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μετά τη δύση του ήλιου.Την έκτη μέρα παρουσιάστηκαν δολοφονικά κρούσματα ανάμεσα στις τάξεις των αστυνομικών που επιτηρούσαν τη νύχτα τις πόλεις. Το όγδοο βράδυ τα κρούσματα γενικεύτηκαν. Η πόλη ήταν πλέον ανοχύρωτη.

Αποφάσισε να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες των αρχών και μόλις νύχτωνε κλεινόταν σπίτι του με τη γυναίκα του και τον εξάχρονο γιο του, κλείδωνε την πόρτα και ασφάλιζε προσεκτικά τα παράθυρα. Βέβαια ήταν φανερό ότι και οι αρχές τα είχαν χαμένα  με το κύμα βίας που σάρωνε την πόλη.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ουσιαστικά δεν έλυσε το πρόβλημα, αφού η βία μεταφέρθηκε μέσα στα σπίτια. Δεν υπήρξαν  εισβολές παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις και ακόμα και σε αυτές σκοπός ήταν η ληστεία και όχι ο φόνος. Ήταν οι ένοικοι των σπιτιών που στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου. Μια γυναίκα περιέλουσε με καυτό λάδι το σύζυγό της και μετά τον έσυρε στην μπανιέρα, όπου τον άφησε να πεθάνει.  Οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία, όταν άκουσαν τις κραυγές.

Καταγράφηκαν δώδεκα περιπτώσεις παιδοκτονίας μόνο την έβδομη νύχτα. Κανένας δεν μπορούσε να εμπιστευτεί κανέναν. Κατά περίεργο τρόπο δε σημειώθηκε η παραμικρή περίπτωση λεηλασίας σε εμπορικά καταστήματα και τράπεζες. Οι ειδικοί αδυνατούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο και κατέφυγαν στη λύση της μαζικής υστερίας για να διασώσουν το κύρος τους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν στήσει πάρτυ με αστρολόγους, ψυχαναλυτές, συνομοσιολόγους, αριθμολόγους και μέντιουμ. Το δέκατο βράδυ ένας από αυτούς έκοψε το λαρύγγι του παρουσιαστή σε ζωντανή μετάδοση.

Σκέφτηκε τη λύση του υπνωτικού για τη γυναίκα του. Σε ελεγχόμενες δόσεις με το βραδινό φαγητό. Δεν της το είπε. Ο ίδιος κοιμόταν με ένα τσεκούρι στο πλάι του κρεβατιού του, για κάθε περίπτωση. Τα βράδια ξαγρυπνούσε ακούγοντας την ήρεμη αναπνοή της γυναίκας του ενώ μέσα του σκεφτόταν κατά πόσο μπορούσε να εμπιστεύεται τον ίδιο του τον εαυτό . Αγαπούσε την οικογένειά του πραγματικά. Κι άλλοι όμως τη αγαπούσαν κι έπειτα έκαναν όλα αυτά τα φρικτά πράγματα . Μέσα στο μυαλό του πάλευε να βρεί μία λογική εξήγηση. Κάτι που θα μπορούσε να τον κάνει να πει «εγώ δεν είμαι έτσι». Αδυνατούσε. Κι όσο οι ειδήσεις πλήθαιναν ανησυχούσε όλο και πιο πολύ για την οικογένειά του. Αλλά κυρίως για τον εαυτό του.

Το δωδέκατο βράδυ τον ξύπμησε ο γιος του και ήταν μέσα στα αίματα.Άναψε το φώς Το πρόσωπό του ήταν γεμάτο γρατσουνιές, ορισμένες πολύ βαθιές, σίγουρα θα άφηναν σημάδια. Ο γιος του έκλαιγε από τον πόνο.Τα ρούχα του έσταζαν. Το αίμα έπεφτε σε χοντρές στάλες πάνω στο χαλί. Δίπλα του η γυναίκα του κοιμόταν βαριά. Δεν υπήρχε περίπτωση να καταλάβει τίποτε.

Το τσεκούρι έλειπε από το πλάι του κρεβατιού. « Μπαμπά, έκανα κάτι » του είπε. Εκείνος δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη. Ο μικρός τον πηρε από το χέρι και μέσα στα αναφιλητά του τον οδήγησε στη μικρή αποθήκη. Το θέαμα ήταν φρικτό. Η γάτα τους κείτονταν  στο πάτωμα ξεκοιλιασμένη και με ανοιγμένο το κεφάλι της  ενώ και τα τέσσερα νεογέννητα γατάκια της  ήταν στο πλάι της αποκεφαλισμένα. Σίγουρα έδωσε μεγάλη μάχη, πριν πεθάνει.

Το μαρτυρούσαν οι βαθιές χαρακιές στο πρόσωπο του γιου του. Ο μικρός χώθηκε στην αγκαλιά του πατέρα του κλαίγοντας. Από πόνο; Είχε μετανιώσει; Δεν μπορούσε να πει με σιγουριά. Τον αγκάλιασε. Καθώς όμως το πατρικό ένστικτο υπερίσχυε, δεν μπόρεσε για μια στιγμή να μην σκεφτεί ότι αγκάλιαζε έναν δολοφόνο.