01212018Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στην Αρχή του Τραγουδιού

Νυχτερινή Κυβέρνηση / Κώστας Καλδάρας

ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΔΑΡΑ

Νυχτερινή Κυβέρνηση

Γιώργος Νταλάρας

Μ. Φωτίου – Κ. Χατζημιχάλης – Δ. Γαλάνη

 

Η «Νυχτερινή Κυβέρνηση» είναι ο πρώτος δίσκος του συνθέτη Κώστα Καλδάρα, γιου του Απόστολου Καλδάρα. Κυκλοφορεί το 1988 με βασικό τραγουδιστή (στα έξι από τα δώδεκα τραγούδια)  τον Γιώργο Νταλάρα σε μερικές –ξεχασμένες και αδικημένες ίσως- πάντως εξαιρετικές ερμηνείες.

Στο εσώφυλλο ο Γ. Νταλάρας σημειώνει: «Ξανασυνάντησα τον Κώστα μετά από χρόνια όταν ακούσαμε παρέα τα τραγούδια του. Θα μπορούσα να περιγράψω, πολυλογώντας χωρίς υπερβολή, τα συναισθήματα που με γέμισαν και τις τρυφερές εικόνες που μου ‘φερε στο νου ο ίδιος, μικρό παιδί να τριγυρνάει ανάμεσά μας στις πρόβες της «Μικράς Ασίας». Η ουσία όμως είναι πιο σημαντική.

Ο Κώστας Καλδάρας έχει και χάρισμα και ταλέντο! Προσπαθώντας κι εγώ για τα τραγούδια του έκανα το λιγότερο που θα μπορούσα. Αν δεν έφταναν έγκαιρα σε σας, περιφερόμενα σε «ανευαίσθητα» γραφεία εταιρειών, θα θεωρούσα τον εαυτό μου συνυπεύθυνο της απώλειας. Σ’ ευχαριστώ Κώστα και σε παρακαλώ να μου επιτρέψεις έτσι καταχρηστικά και απροσδόκητα μέσα απ’ το δικό σου δίσκο, να ευχαριστήσω τον Απόστολο που στέκει πάντα δίπλα μας σωπαίνοντας. Του το χρωστάω από τότε που ήμουνα πολύ μικρός και δεν έγραφα σημειώματα στους δίσκους» 1.

Ήδη από το παραπάνω σημείωμα γίνεται φανερό πως και ο δίσκος αυτός (όπως συνήθως συμβαίνει με τους πρώτους δίσκους των περισσότερων δημιουργών) είχε τη δική του περιπέτεια μέχρι τελικά να εκδοθεί στην οριστική μορφή του.

Ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Κ. Καλδάρας, σημειώνει σχετικά: «Αυτός ο δίσκος πέρασε από διάφορα κύματα. Είχα κάποια τραγούδια που τα είχε πει σε demo ένας φίλος τραγουδιστής, που πέθανε μετά, ο Νικόλας Μητσοβολέας κι αυτό είχε δημοσιευθεί κάπου. Τα είχα πάει στη Lyra αλλά μου τον είχε απορρίψει το δίσκο, ο γέρος ο Μαραβέλιας… Μου είπε «εντάξει όλα αυτά, αλλά θέλω κι ένα τραγούδι να είναι λίγο πιασάρικο, ένα σουξέ…

Και του είπα «ας το λοιπόν, ευχαριστώ για την εμπειρία, γεια χαρά». Ένα μεσημεράκι λοιπόν που καθόμουν σ’ ένα ουζερί, συναντάω τον Νταλάρα. Και μου λέει «Ρε συ κάπου διάβασα ότι γράφεις τραγούδια. Θες να τα ακούσω;» «Βέβαια γιατί όχι;» του είπα. Και την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο. «Τ’ άκουσαν κι οι άλλοι, ενθουσιαστήκαμε, πάμε για δισκογραφία» μου λέει». Και μου λέει «θες να πάμε στον Μάνο;» Του λέω «τι μου λες τώρα, θα πάμε στο Θεό; Πάμε…» Αφού μας έστησε ο Θεός κάνα δυο φορές, κοιμόταν και δεν άνοιγε την πόρτα… (γέλια), όταν ανεβήκαμε στον Χατζιδάκι, άρχισε να μου μιλάει με τέτοιο τρόπο που μ’ έκανε να κοκκινίζω…»2.

 

Τελικά ο δίσκος δεν έγινε εφικτό, για οικονομικούς λόγους, να κυκλοφορήσει από το «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι και κυκλοφόρησε από την Minos. Πάντως η σφραγίδα του Μ. Χατζιδάκι είναι εμφανής και αποτυπώνεται στη συνεργασία πολλών αξιόλογων μουσικών (πχ: Σωκράτης Άνθης: τρομπέτα, Παντελής Δεσποτίδης: βιολί, Στέλλα Κυπραίου: κιθάρα, Πλούταρχος Ρεμπούτσικας: τσέλλο, ακορντεόν, Πέτρος Ταμπούρης: κανονάκι, Χρήστος Τσιαμούλης: ούτι) και κυρίως στην επιλογή του Νίκου Κυπουργού στην ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του δίσκου. Αναφέρει σχετικά ο Κ. Καλδάρας: «Ο κύκλος έκλεισε , αλλά ήταν κάπως διάσπαρτος και τραχύς. Αυτή την τραχύτητα μπήκε και ομαλοποίησε ο Νίκος Κυπουργός. Γιατί ο Νίκος, κατά τη γνώμη μου, διδάσκει τρόπους ενορχήστρωσης, τρόπους έκφρασης και πάνω απ’ όλα διδάσκει τη σιωπή μέσα από τη μουσική. Το κάθε όργανο που έχει χρησιμοποιήσει ο Κυπουργός έχει το χρόνο του, τη σημασία του, την ταυτότητά του, έχει το πρόσωπό του» 3. Χαρακτηριστικό, τέλος, της σχέσης με το Μ. Χατζιδάκι είναι ότι το τραγούδι  «Εκτέλεση» είχε ακουστεί ένα χρόνο πριν στις παραστάσεις του Γ. Νταλάρα στο «Σείριο».

Τους στίχους, εκτός από τον ίδιο τον συνθέτη, έγραψαν η Λίνα Νικολακοπούλου, η Μανίνα Ζουμπουλάκη και ο Βασίλης Αναστασίου. Για να θυμηθούμε τώρα (ή να γνωρίσουμε) τα τραγούδια του δίσκου:

1) Ο έρωτας που τόσο αργεί (Μ. Ζουμπουλάκη-Κ. Καλδάρα) Γιώργος Νταλάρας
2) Η εκτέλεση (Κ. Καλδάρα) Γιώργος Νταλάρας
3) Όλα μου φταίνε (Λ. Νικολακοπούλου) Δήμητρα Γαλάνη
4) Η ωραία Ελένη (Κ. Καλδάρα-Β. Αναστασίου) Μαρία Φωτίου
5) Η Γαβριέλλα (Κ. Καλδάρα) Κώστας Χατζημιχάλης, β’φωνή: Γιώργος Νταλάρας
6) Ασία (Μ. Ζουμπουλάκη) Γιώργος Νταλάρας
7) Καημέ του κόσμου (Λ. Νικολακοπούλου) Γιώργος Νταλάρας
8) Κόκκινα χαλιά (Λ. Νικολακοπούλου) Μαρία Φωτίου
9) Στα μπαρ (Κ. Καλδάρα) Μαρία Φωτίου
10) Το παιδί της αντηλιάς (Κ. Καλδάρα) Κώστας Χατζημιχάλης
11) Ο κόσμος πήγε πάσο (Λ. Νικολακοπούλου) Γιώργος Νταλάρας
12) Τα βοτάνια (Μ. Ζουμπουλάκη-Κ. Καλδάρα) Γιώργος Νταλάρας

                Τα περισσότερα τραγούδια ακουστήκαν πολύ την εποχή που κυκλοφόρησε η «Νυχτερινή Κυβέρνηση». Εκτός από την «Εκτέλεση» ξεχώρισαν «Ο έρωτας που τόσο αργεί», «Ο κόσμος πήγε πάσο» και το «Καημέ του κόσμου». Κατά τη γνώμη μου καλύτερες στιγμές του δίσκου αποτελούν οι αναφορές σε δύο γυναίκες: Μια σύγχρονη  «ωραία Ελένη», που με μηχανές τριγυρνά στους δρόμους της Αθήνας και η «Γαβριέλλα», αναφορά στη ζωή της πιο γνωστής, ίσως, πόρνης της Αθήνας.       

O επίλογος και πάλι στο συνθέτη: «Καλησπέρα σας. Βραδυπορώντας, σαν κάθε αξιοπρεπής νέος που βιάζεται να ακροβατήσει στις εμπειρίες του, φωτογραφίζομαι. Μα ο οδοιπόρος θέλει να ’χει κι ένα φυλαχτό για τη στιγμή που νοιώθει αδύναμος. Εγώ είχα τον Απόστολο. Τελικά όλα αυτά δεν μπορούν παρά να μας συμβούν νύχτα. Κι εμείς για να τα προφυλάξουμε απ’ τη συνήθεια και το τέλος, κάναμε μια κυβέρνηση. Μια νυχτερινή κυβέρνηση» 4 … «Ονόμασα έτσι αυτή τη δουλειά γιατί πρώτα απ’ όλα μια «νυχτερινή κυβέρνηση» δεν έχει πολιτικούς. Έχει καλλιτέχνες. Δεν δίνει υποσχέσεις, ούτε έχει νόμους. Έχει τραγούδια και μουσική» 5.

_____________________________________________________________________

1. Σημείωμα του Γιώργου Νταλάρα στο εσώφυλλο του δίσκου «Νυχτερινή Κυβέρνηση»

2. Συνέντευξη του Κώστα Καλδάρα στο Θανάση Γιώγλου για το Music Heaven –  http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=2681

3.Συνέντευξη του Κώστα Καλδάρα στη Λίτσα Γκούνη για το περιοδικό «Ταχυδρόμος».

4. Σημείωμα του Κώστα Καλδάρα στο εσώφυλλο του δίσκου «Νυχτερινή Κυβέρνηση».

5. Συνέντευξη του Κώστα Καλδάρα στη Λίτσα Γκούνη για το περιοδικό «Ταχυδρόμος», βλ και Ogdoo.gr - http://www.ogdoo.gr/diskografia/diskoi-pou-den-ksexasa/kostas-kaldaras-mia-nyxterini-kybernisi