01212018Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Σε ένα Φανταστικό Σκακιστικό Κόσμο

«Σιμουλτανέ με τους δανειστές…»

Στις 19 Μαρτίου 2015 και ημέρα Πέμπτη, πληροφορηθήκαμε ότι διεξήχθη στις Βρυξέλλες ένας ιδιότυπος αγώνας σιμουλτανέ. Όπως φαίνεται να ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας μας, σε αυτό βρέθηκε ο ίδιος αντιμέτωπος με επτά ισχυρούς παίκτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Φρανσουά Ολάντ.  

Οι αγώνες σιμουλτανέ πραγματοποιούνται κυρίως για λόγους επίδειξης και προβολής του σκακιού στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια παραλλαγή ενός κανονικού αγώνα, καθώς ένας παίκτης αντιμετωπίζει πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα. Από το Φεβρουάριο του 2011 το ρεκόρ Γκίνες στο σιμουλτανέ κατέχει ο Ιρανός Γκρανμαίτρ  Ehsan Ghaem-Maghami, ο οποίος αντιμετώπισε 604 παίκτες παίζοντας συνεχόμενα 25(!) ώρες, κερδίζοντας 580 παρτίδες (ποσοστό επιτυχίας 97,35%), κάνοντας 16 ισοπαλίες και χάνοντας μόνο 8 παρτίδες.

Μερικά από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του πρόσφατου «πολιτικού σιμουλτανέ» ήταν τα εξής:

1)      Ενώ συνήθως ο ισχυρός παίκτης καλείται να αντιμετωπίσει περισσότερους αλλά χαμηλότερης δυναμικότητας παίκτες, στη συγκεκριμένη περίπτωση συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

2)      Αντί η διάταξη των τραπεζιών να είναι γραμμική έτσι ώστε να διευκολύνεται ο παίκτης που κινείται, η συνάντηση στις Βρυξέλλες δε προσέφερε ευελιξία στον πρωθυπουργό καθώς διεξήχθη σε στρογγυλό τραπέζι.  Έτσι έπρεπε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλά μέτωπα.

3)      Στο σκάκι γνωρίζεις ποιος είναι ο  αντίπαλος σου. Στην προκειμένη περίπτωση ο αντίπαλος  προσπαθεί να θολώσει το τοπίο εμφανιζόμενος ως συνέταιρος που επιθυμεί συνεργασία, μπερδεύοντας τις στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αλλάζοντας το παιχνίδι.

4)       Η πλειοψηφία των παικτών που αντιμετωπίζουν αυτόν που δίνει τον αγώνα σιμουλτανέ καλούνται να παίξουν τη κίνηση που σκέφτηκαν μόνο όταν ο παίκτης φτάσει μπροστά τους. Διαφορετικά ο παίκτης που αντιμετωπίζει πολλούς μπερδεύεται πιο εύκολα, και η τακτική αυτή αποτελεί πισώπλατο χτύπημα.

Το ιδιαίτερο πολιτικό σιμουλτανέ δεν έχει τελειώσει, και μάλλον θα διαρκέσει πολύ ακόμα. Όσο προχωράει ο αγώνας όμως επέρχεται η κούραση και κάποιες παρτίδες χάνονται από απροσεξίες. Η εμπειρία έχει δείξει ότι καλό είναι να ξεμπερδεύεις με κάποιες μάχες νωρίς και να μη τις κουβαλάς μέχρι το τέλος. Ειδικά αν δε βρίσκεσαι σε πλεονεκτική θέση.