01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Βιβλιόραμα

Φύλλο 127 Απρίλιος - Μάιος 2015

Γιώργος Κοκκινάκος

«Όταν αχνίζουν τα πηγάδια»

Χανιά 2015

Σχήμα:  14 x 21 , Σελ: 276 ,

ISBN:    978-618-81242-8-8

Εκδόσεις Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης

http://ekdoseis-pek.blogspot.gr/

 Κυκλοφόρησε από τις Χανιώτικες εκδόσεις «ΠΕΚ - Πυξίδα της Πόλης» το νέο βιβλίο του ψυχιάτρου Γιώργου Κοκκινάκου με τον τίτλο «Όταν αχνίζουν τα πηγάδια». Μια συλλογή από 83 κείμενα του Γιώργου Κοκκινάκου μέσω των οποίων καταθέτει απόψεις-θέσεις-προβληματισμούς για την επιστήμη του, την κοινωνία, την πολιτική, τη ζωή.

Κείμενα με τα όποια αποδομεί με εργαλείο τον ανατρεπτικό και αντικομφορμιστικό λόγο του όχι μόνο ακλόνητες επιστημονικές θεωρίες και θεωρήσεις αλλά και σύγχρονα κοινωνικά και ιδεολογικά δόγματα. Η γλώσσα του «ενοχλητικά» κατηγορηματική, απροφάσιστη και παρρησιαστική απέναντι στο φαρισαϊκό και φενακιστικό παραλήρημα της εποχής μας. Μα πάνω απ’ όλα αισθηματολογική, ποιητική και ιδεαλιστικά πραγματιστική. Μια γλώσσα, μια γραφή, ιδιαίτερης αισθητικής αξίας.

Για το βιβλίο σημειώνει στην εισαγωγή του ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Δημήτρης Κακαβελάκης :

«…Το βιβλίο του οραματικού και ριζοσπαστικού «εν Χανίοις» ψυχιάτρου Γιώργου Κοκκινάκου αποτελεί μια σημαντική κατάθεση κειμένων υψηλής συγγραφικής και αισθητικής ποιότητας. Όλα γραμμένα με λόγο πολυεπίπεδης  επιστημονικής ευθύνης, ψυχιατρικής απελευθέρωσης και βαθιάς ανθρωπιστικής ευαισθησίας.

Με τόλμη σκέψης, κρίσης και λειτουργίας ενός εγρηγορούντος πολίτη, τόπου και κόσμου.

Τα κείμενα αυτά αποπνέουν μια αύρα ψυχοπνευματικής συναίσθησης, σε συνδυασμό με την ποιητική υπόσταση που τα συνιστά, όχι μόνο αισθητικά αλλά βαθυνοϊκά και βαθύψυχα…».

Κείμενα έχουν δημοσιευτεί στην αρχική του μορφή σε εφημερίδες και περιοδικά με τα οποία συνεργάζεται ο συγγραφέας.

Το εξώφυλλο του βιβλίου στηρίζεται σε εικαστική δουλειά της  δημιουργού Ελένης Μαρινάκη. Την εισαγωγή του βιβλίου υπογράφει ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Δημήτρης Κακαβελάκης.

Ο Συγγραφέας…

 Ο Γιώργος Κοκκινάκος γεννήθηκε το 1951 στη Βλαχέρνα Αρκαδίας όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Τελείωσε την Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και πήρε την ειδικότητα του ψυχιάτρου.

Από το 1989 ζει και εργάζεται ως ψυχίατρος στα Χανιά.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και υπήρξε πρωτεργάτης της υπέρβασης του Ασύλου της Σούδας και της δόμησης ενός Κοινοτικού Εναλλακτικού  Ψυχιατρικού Δικτύου σε όλη την Κρήτη.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων  «Παραμυθάνθρωποι» και «Η υπέρβαση του ψυχιατρείου Χανίων» τα οποία αφορούν  την ψυχιατρική μεταρρύθμιση ,.

Αρθρογραφεί συστηματικά  σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως όταν κάτι διαταράσσει το ατομικό του σύμπαν.

Τα κείμενα του βιβλίου έχουν δημοσιευθεί στο Χανιώτικο και Αθηναϊκό τύπο.