05292017Δευ
ΕνημέρωσηΣαβ, 13 Μαϊ 2017 10am

Πυξίδα της Γεύσης

Φύλλο 127 Απρίλιος - Μάιος 2015

XTAPODI SEL 23

Πέρασε το Πάσχα με αρκετή κατανάλωση κρέατος πράγμα το οποίο σίγουρα επηρέασε την επιλογή της συνταγής για αυτό το μήνα. Μύρισε άνοιξη και ο καιρός έφτιαξε μετά απο αρκετα σκαμπανεβάσματα και καψόνια, η αλήθεια είναι οτι και οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν.

Τραβάει το έξω, τα μεζεδάκια, την παρέα με φίλους κάτω απο την ήλιο και την θάλασσα που είναι δίπλα μας. Γι αυτό σας προτείνω κάτι εύκολο και γρήγορο, μια συνταγή που δημοσίευσα στους bostanistas πέρυσι τέτοια εποχή. Αν και σαν φαγητό είναι απλό, το μυστικό της επιτυχίας του κρύβεται στο λαδολέμονο. Το χτυπάμε με λίγο νερό και αρκετή ώρα για να γίνει παχύρευστο. Το πόσο λεμόνι θα βάλουμε, εξαρτάται απο τα γούστα και τις συνήθειές μας. Προσωπικά μου αρέσει να ακούγεται πολύ το λεμόνι στο λαδολέμονο.

Χταπόδι μυρωδάτο με λαδολέμονο

Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι

2 φύλλα δάφνη

Λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι

 

Για το αυγολέμονο

200 ml παρθένο ελαιόλαδο

Χυμό απο 2 λεμόνια

Λίγο νερό, ελάχιστο αλάτι

 

Για τη γαρνιτούρα

Μαιντανό ψιλοκομμένο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι μας, αφού το πλύνουμε και το καθαρίσουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και το αφήνουμε να μαγειρευτεί αργά για να κατεβάσει τα υγρά του.

Ανά διαστήματα το αναποδογυρίζουμε και μόλις τα πλοκάμια του χωρίζουν, τότε είναι έτοιμο. Το αφήνουμε σε μια άκρη να κρυώσει και σε ένα μπολ το κόβουμε σε μπουκίτσες.

Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα. Περιχύνουμε το χταπόδι μας και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.