01162018Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Camera Obscura

Ο Θεόφιλος Σγουρόπουλος στην camera Obsura

THEOFILOS SGOUROPOULOS
ALWAYS THE SUN s1-w
Image 15-w
Image 21-w
Jo Bw 3-w

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1972. Απόφοιτος Κοινωνικών επιστημών του London Guildhall University. Η εμπλοκή μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε κάπου στα φοιτητικά μου χρόνια μετά τη γνωριμία μου με τη πλέον καλή μου φίλη και μέντορα Ευαγγελία Βουτσάκη με την οποία έχω επίσης, παρακολουθήσει σεμινάρια. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη Φωτογραφία είναι η δυνατότητα που μου δίνει να δημιουργώ -κατά τρόπο τινά- παράλληλους κόσμους, τις περισσότερες φορές αποσπασμένους από τη πραγματικότητα αν και προερχόμενους από αυτή..

 

 

Πως ξεκίνησε η εμπλοκή σου με τη φωτογραφία;

 

Αν και πάντα φωτογράφιζα αποσπασματικά, η συστηματική μου ενασχόληση προέκυψε όταν μια πολύ καλή μου φίλη μου έκανε δώρο μια μικρή ψηφιακή μηχανή την οποία μπορούσα να βάλω και μέσα στο νερό! Όντας λάτρης των καταδύσεων, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Προτού καλά καλά το καταλάβω τη κουβαλούσα παντού...Ήταν το καλύτερο δώρο που μου έκαναν ποτέ..Πολύ απλά, μου άλλαξε τη ζωή..

 

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις.

 

θεωρώ ότι είναι πολύ παραπάνω από αυτό. Μια καλή εικόνα έχει ρυθμό, συναισθήματα και δύναται να καταγράφει ή να αφηγείται μια η περισσότερες ιστορίες..

 

Επιβάλλεται μια φωτογραφία να αφηγείται πράγματα και καταστάσεις ή όχι;

 

Δε νομίζω ότι ο όρος "επιβάλλεται" συνάδει με την έννοια και την αποστολή της τέχνης  γενικότερα..Τίποτα δεν επιβάλλεται η απαγορεύεται.. Τα πάντα είναι θέμα προσωπικής επιλογής ανάλογα με το τι θέλει να προβάλλει ο δημιουργός μιας εικόνας.. Αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η φωτογραφία  είναι από τη φύση της καταγραφική θα βρείτε πολλές εικόνες οι οποίες δημιουργούν η αφηγούνται αντίστοιχα μια ιστορία..

 

Από την καλλιτεχνική στην δημοσιογραφική φωτογραφία είναι μεγάλος ο δρόμος;

 

Κατά τη γνώμη μου, είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι.. Η δημοσιογραφική φωτογραφία είναι κατά βάση καταγραφική  και αφηγηματική..Αντίθετα, η καλλιτεχνική φωτογραφία δε γνωρίζει τα όρια και περιορισμούς  που υφίσταται  η αντικειμενική καταγραφή της στιγμής.. Ωστόσο, υπάρχουν δημιουργοί που έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν  και τους δύο κόσμους στην εικόνα τους... Για μένα ο συνδυασμός αυτός είναι η απόλυτη πρόκληση..

 

Υπάρχει κάτι που θα θέλεις αλλά δεν έχεις καταφέρει να φωτογραφίσεις;

 

Πάρα πολλά πράγματα..Θεωρώ ότι είμαι ακόμα στην αρχή μιας μαγευτικής διαδρομής..