01222018Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Τι Γίνεται στην Πόλη

Χανιά: Το Μουσείο Τυπογραφίας υποψήφιο για Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ 1

Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις για τα μουσεία της Ευρώπης διεκδικεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας που βρίσκεται στα Χανιά: Διεκδικεί τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016» που απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum - EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Η ίδια η υποψηφιότητα συνιστά μία μεγάλη διάκριση και τιμή τόσο για το ίδιο το Μουσείο Τυπογραφίας αλλά και για τα Χανιά, καθώς τον τίτλο διεκδικούν μουσεία από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και τα οποία πληρούν τα υψηλά και αυστηρά πρότυπα της κριτικής επιτροπής. Μάλιστα, στη λίστα με τις υποψηφιότητες συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμα ελληνικό μουσείο, το αρχαιολογικό μουσείο της Τεγαίας.

 

Η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 9 Απριλίου 2016 στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας. Σημειώνεται ότι το βραβείο απονέμεται από το 1977 σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις. Το βραβευμένο μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ «Το αυγό».

 

Για το 2015 νικητής του βραβείου ήταν το Rijksmuseum (το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας) στο Αμστερνταμ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική φορά που η Ελλάδα κατόρθωσε να κερδίσει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ήταν το 1981 με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο. Εκτός από την μεγάλη διάκριση του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς, τα μουσεία που συμμετέχουν στον διαγωνισμό διεκδικούν και τα παρακάτω βραβεία: Το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, Το βραβείο "Kenneth Hudson" και Το "Stiletto Prize".

 

Υπενθυμίζεται ότι το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, το οποίο λειτουργεί στα Χανιά από το 2005, δημιουργήθηκε από την τοπική εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» και είναι μία πρωτοβουλία των ιδρυτών της εφημερίδας, Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.

 

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Μουσείου είναι να το επισκέπτονται μαθητές, μελετητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι, μέσα από επιδείξεις, εφαρμογές και ξεναγήσεις έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ενδιαφέρον, γνώσεις και άποψη για την Τυπογραφία.

 

Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα καθώς και εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας. Σπάνια βιβλία και εφημερίδες, πολύτιμες λιθογραφίες, χαλκογραφίες και ξυλογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην τέχνη της Τυπογραφίας.

 

Τον Απρίλιο του 2012 το μουσείο επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα, διπλασιάζοντας το μέγεθός του, ενώ το 2015 απέκτησε μία ακόμα αίθουσα με εκθέματα καθώς και ένα πωλητήριο - καφέ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ 5