11222017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Φανταστική Ταινιοθήκη

"ΕΚΑΤΗ, Η ΜΕΤΡΕΣΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" (HECATE, ΓΑΛΛΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ 1982)

Σκηνοθεσία: ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΜΙΝΤ
Σενάριο: ΠΑΣΚΑΛ ΖΑΡΝΤΕΝ, ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΜΙΝΤ  από το μυθιστόρημα  του Π. ΜΩΡΑΝΤ: " Η ΕΚΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ"
Φωτογραφία: ΡΕΝΑΤΟ ΜΠΕΡΤΛ
Μουσική: ΚΑΡΛΟΣ ΝΤ ΄ ΑΛΕΣΙΟ
Ερμηνεία: ΜΠΕΡΝΑΡ ΖΙΡΩΝΤΟΥ, ΛΩΡΗΝ ΧΑΤΤΟΝ , ΖΑΝ ΜΠΟΥΛΣΕ, ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΚΑΛΦΟΝ.
Διάρκεια: 105 ΄
 
Η ελληνική μυθολογία  στο πρόσωπο της ΕΚΑΤΗΣ  λάτρευε  τη θεά της Νύχτας. Θεότητα που ήρθε  από την Αίγυπτο , αλλα στέριωσε  στην Ελλάδα , η Εκάτη ήταν η θεά της νύχτας  με τα 3 πρόσωπα: του σκύλου, του ερπετού  και της γυναίκας. Οι αρχαίοι της έδωσαν  διάφορες ονομασίες και στις  αναπαραστάσεις  της εμφανίζεται πότε με τα 3 πρόσωπα πότε με το ένα ( το γυναικείο).
Το σίγουρο είναι  πως ήταν  πρόσωπο αμφιλεγόμενο  που κουβαλούσε  το μυστήριο. Το  μυστήριο της  νύχτας και του θανάτου.
Ο Ελβετός σκηνοθέτης ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΜΙΝΤ  κρατά σαν αφετηρία  το γοητευτικό  πρόσωπο του μύθου  και τοποθετεί  την ιστορία του  στα 1943.
 Βέριπ 1943. Ο Ζυλιέν Ροσέλ  διπλωμάτης  καριέρας παραθέτει δείπνο. Δίπλα του μια όμορφη γυναίκα. Η Κλοντίλδη που ανταλλάζει μαζί της λιγες λέξεις. Οι λέξεις φτάνουν πάντοτε πολύ αργά  ή πολύ γρήγορα … Ύστερα  η  Κλοντίλδη  εξαφανίζεται και ο Ζυλιέν  θυμάται … Χρόνος αόριστος στο παρελθόν. Αφρική του Βορρά , εκεί που τελειώνει  η Αφρική και κει που αρχίζει  η Ευρώπη . Ο Ζυλιέν είναι τοποθετημένος  στη πρώτη  του διπλωματική  αποστολή  όπου συναντά  την Κλοντίλδη που ο σύζυγος της είναι γάλλος αξιωματικός που βρίσκεται στη Σιβηρία. Την φλερτάρει: "Τι σκέφτεσαι ;" λέει την πρώτη φορά ο Ζυλιέν. Εκείνη: ( χαμογελώντας ), "Τίποτα". Εκείνος: … "προσπαθώ να καταλάβω". Εκείνη: … " μα τι προσπαθούμε  πάντα να καταλάβουμε ;". Αυτός ο διάλογος  είναι η αρχή  μιας ιστορίας  που παλινδρομεί  ανάμεσα στο πάθος, την εξαφάνιση, την υπέρβαση. Ο Ζυλιέν προσπαθεί  να φτάσει στην άκρη, η  Κλοντίλδη είναι η γυναίκα, το ένα πρόσωπο της  Εκάτης , η εικόνα της νύχτας και του έρωτα.
Αμφίβολες διαδρομές, στα εξωτικά τοπία, στα σαλόνια, στο βυθό ενός κόσμου που βουλιάζει  δίπλα στους απόηχους  του πολέμου.
Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΜΙΝΤ   φτιάχνει  ένα ερωτικό  ποίημα με αίσθηση  και συνέπεια .  Ο παρακμιακός  κόσμος  δίπλα  στο μυστηριακό εξωτικό  τοπίο συναντούν  τη μυθολογία και το αίνιγμα.
Η "ΕΚΑΤΗ" είναι μια ταινία για αυτούς που αγαπούν τον κινηματογράφο  και σαν τέτοια  είναι παράφορα ερωτευμένη με τον εαυτό της και το μύθο της.
Η ταινία "ΕΚΑΤΗ" του ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΜΙΝΤ  είναι η μοναδική  που προβλήθηκε και στην Ελλάδα , παρά όλα αυτά ο ΣΜΙΝΤ  είναι ένας σημαντικός  σκηνοθέτης. Γεννήθηκε  το 1982 στην Ελβετία, σπούδασε Ιστορία  στο Βερολίνο  και συνεργάστηκε  με τους ΠΙΤΕΡ ΛΙΛΕΝΤΑΛ, Β. ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ, ΒΕΡΝΕΡ, ΣΡΕΤΕΡ. Συμμετείχε  ως ηθοποιός  σε πολλές ταινίες των ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ, ΖΥΜΠΕΝΠΕΡΓΚ, και "ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣ"  του ΒΙΜ  ΒΕΝΤΕΡΣ. Το εργο του διακρινεται  για τις αισθητικες αναζητησεις και την ποιητικη του διασταση.