11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Bluetoothing - Η Νέα μόδα που σαρώνει την Ευρώπη

Αν ξαφνικά αρχίζετε να λαμβάνεται εικόνες, μελωδίες ή μηνύματα στο κινητό σας χωρίς να ξέρετε από πού, μην τα χάσετε. Κάποιος χρησιμοποίησε την τεχνολογία Bluetooth (μπλε δόντι) που έχουν πλέον τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς και σας εντόπισε.
 
Η μόδα αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Αγγλία. Πρόσφατα το Διεθνές Πρακτορείο Ρόιτερς είχε αφιέρωμα στο Τουδινκ ή Μπλουτζάκινκ όπως λέγετε στο εξωτερικό. http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=internetNews&storyID=4867149
 
Το Τόυδινκ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στο εξωτερικό μιας που είναι δωρεάν και επιτρέπει σε δύο εντελώς αγνώστους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ένας απλός τρόπος είναι να δημιουργήσετε μια νέα επαφή στο τηλέφωνό σας και αντί για όνομα να βάλετε "Γεια, τι κάνεις;" και να στείλετε την επαφή μέσω Bluetooth. Τα περισσότερα "θύματα" δεν θα έχουν ιδέα πως αυτό το μήνυμα έφτασε στο τηλέφωνό τους. Η επικοινωνία τέτοιου τύπου έχει προχωρήσει τόσο πολύ που έχει δημιουργηθεί και κώδικας ηθικής. Μπορείτε να το δείτε στην σελίδα http://www.bluejackq.com/codeofethics.asp Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αν ο παραλήπτης δεν ανταποκριθεί σε δύο συνεχόμενα μηνύματα ο αποστολέας πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί.
Στο Μετρό του Λονδίνου το Τουδινκ έχει περάσει σε άλλη διάσταση. Εκεί πολύ περισσότεροι χρήστες ψάχνουν να βρουν ερωτικό παρτενερ. Η επαφές γίνονται γρήγορα, ανταλλάσσονται εικόνες των ενδιαφερομένων, κανονίζεται ένα ραντεβού και ότι ήθελε προκύψει.
 
Όλα ωραία και όλα καλά. Προσοχή όμως γιατί οι κακοί παραμονεύουν παντού και θέλουν να μας στερήσουν την χαρά. Έτσι λοιπόν, κάποιος με ένα φορητό υπολογιστή και το κατάλληλο πρόγραμμα μπορεί να υποκλέψει τον τηλεφωνικό σας κατάλογο, τις φωτογραφίες που είναι συνδεδεμένες με αυτόν και το προσωπικό σας ημερολόγιο. Συγκεκριμένα η πράξη αυτή λέγετε μπλουσναρφινκ (http://www.bluejackq.com/bluesnarfing.asp) και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα προσωπικά σας δεδομένα. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προτείνουν αν έχετε ανοιχτή την λειτουργία Bluetοoth να απενεργοποιήσετε την επιλογή "ανακαλύψημο" (discoverable). Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουν τα χαντσφρι (handsfree) σας να λειτουργούν κανονικά αλλά δεν επιτρέπετε στους επίδοξους χάκερς να σας υποκλέψουν τα δεδομένα σας.
 
Στα Χανιά δεν είναι ακόμα διαδεδομένο το Τουδινκ και οι κακοί χάκερς οπότε διασκεδάστε το! Την επόμενη φορά που θα πίνετε τον καφέ σας στο Κουμ Καπί και σας έρθει κάποιο  μήνυμα από το πουθενά ίσως να είναι κάποιος επίδοξος "κάτι" ενώ καλό θα είναι αν ο καλός σας παίζει επίμονα με το κινητό του να ρίξετε μια διακριτική ματιά για να διαπιστώσετε με τι ακριβώς ασχολείται.
 
Τα κινητά που είναι επικίνδυνα και έχουν κενά ασφαλείας είναι τα παρακάτω:
 
- Nokia 6310i
- Nokia 8910i
- Ericsson T39
- Ericsson R520
- Ericcson T68
- Sony Ericsson T68i
- Sony Ericsson T610
- Sony Ericsson T630
- Sony Ericsson Z600