12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εικόνες

Εργασία στη Μεγάλη Βρετανία στους τομείς της κοινωνικής εργασίας και της εργοθεραπείας

            Τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μεγάλη έλλειψη στους τομείς της Κοινωνικής Εργασίας και της Εργοθεραπείας ενώ οι πτυχιούχοι Βρετανοί  από τις ειδικότητες αυτές δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας. Ο αριθμός των πτυχιούχων στη Βρετανία στις δύο αυτές  ειδικότητες έχει μειωθεί κατά 59% τα έτη 1995-2001 με αποτέλεσμα ο αριθμός των αλλοδαπών σε αυτούς τους τομείς να αποτελεί μια πολύ μεγάλη μερίδα του προσωπικού των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Βρετανίας.
            Η διαδικασία για την εισαγωγή των Ελλήνων πτυχιούχων Κοινωνικής Εργασίας και Εργοθεραπείας, ξεκίνησε πριν από περίπου 4 μήνες έπειτα από μία συνεργασία της Europedia Hellas (με κύριο αντικείμενο τις Πανεπιστημιακές σπουδές στη Βρετανία www.europedia.gr), με φορέα της Βρετανίας (με κύριο αντικείμενο την εύρεση εργασίας σε Δήμους και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας).
            Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι εντυπωσιακό αν και στην αρχή υπήρξε διστακτικότητα κυρίως λόγο του ότι δεν είναι πολλοί οι Έλληνες αυτοί που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Βρετανικού συστήματος αλλά και τρόπου ζωής. Το τελευταίο τρίμηνο η δυνατότητα εύρεσης εργασίας στη Βρετανία στους δύο αυτούς τομείς έχει αρκετά διαδοθεί με τη θετική συνέπεια, η προσέλευση των ενδιαφερομένων προς τη Europedia Hellas να είναι αρκετά μεγάλη.
Ενδεικτικά, οι απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται είναι:
·        ’ριστη γνώση  της Αγγλικής γλώσσας
·        Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας / Κοινωνικού Λειτουργού ή Εργοθεραπευτή αντίστοιχα, από ΑΕΙ, ΤΕΙ και σε ορισμένες περιπτώσεις ΙΕΚ
·        Εγγραφή στον αντίστοιχο σύλλογο της Ελλάδας με άμεσο στόχο την εγγραφή στον αντίστοιχο σύλλογο της Μεγάλης Βρετανίας
·        ’δεια οδήγησης αυτοκινήτου
            Η διαδικασία της εγγραφής στον σύλλογο της Βρετανίας διαρκεί περίπου 2 μήνες (μέγιστο) και είναι κάτι που διεκπεραιώνεται από τους ανθρώπους της Europedia Hellas. Υπάρχει η δυνατότητα αρχικά για 6μηνη σύμβαση (minimum), αλλά και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια (συνήθως 1-2 έτη). Με την λήξη της πρώτης σύμβασης αξίζει να αναφέρουμε ότι δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησης. Ο ετήσιος μισθός είναι αναλόγως των προσόντων και κυμαίνεται  από 20-30 χιλιάδες λίρες Αγγλίας, κάποιες φορές όμως και περισσότερο. Ακόμη, παρέχονται κίνητρα για αγορά αυτοκινήτου, σπιτιού κ.α. ενώ παράλληλα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για δαπάνες όπως συντήρηση σπιτιού, έξοδα μετακίνησης κ.α.
            Αναφορικά με την Κοινωνική Εργασία, οι τομείς απασχόλησης αυτή τη στιγμή αφορούν παιδιά και οικογένειες με προβλήματα φυσικής ή νοητικής κακοποίησης ενώ για τους Εργοθεραπευτές, αφορά την επανένταξη κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων αλλά και την κάλυψη γενικότερων αναγκών σε Εργοθεραπεία για όλες τις ηλικίες με προβλήματα νοητικής υγείας καθώς και ένα μικρό ποσοστό παιδιών με τα παραπάνω προβλήματα.
            Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η Europedia δεν πληρώνεται από τους ενδιαφερόμενους, αλλά από το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή τους τοπικούς Δήμους της Βρετανίας και μάλιστα όχι ως γραφείο εύρεσης εργασίας αλλά ως παροχή έργου προς αυτούς.
            Η εργασία στη Μεγάλη Βρετανία τελικά, είναι μια μοναδική ευκαιρία κυρίως για νέους Πτυχιούχους, όσο αφορά την εμπειρία, τους οικονομικούς όρους αλλά και την ποιότητα ζωής που προσφέρεται. Σίγουρα, το να βιώσεις ένα νέο σύστημα εργασίας, νομοθεσίας και κουλτούρας τόσο διαφορετικό από το Ελληνικό, αποτελεί από τη μία πρόκληση και από την άλλη σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Europedia Hellas, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν οι Έλληνες μπορούν να αποχωριστούν τον τρόπο ζωής της Ελλάδας. Ενδεικτικά, τους τελευταίους δύο μήνες έφτασαν στα γραφεία της εταιρείας στα Χανιά, περίπου 350 βιογραφικά από όλη την Ελλάδα. Ενώ οι ανακοινώσεις μιλούσαν ξεκάθαρα για ‘εργασία στη Βρετανία στους τομείς της Εργοθεραπείας και της Κοινωνικής Εργασίας’, η εταιρεία λάμβανε και βιογραφικά από ανθρώπους πτυχιούχους ‘Διοίκησης Επιχειρήσεων’ με μεταπτυχιακές σπουδές ‘ΜΒΑ’ με την υποσημείωση ότι ‘πιστεύω ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για εργασία στον τομέα της Εργοθεραπείας στη Βρετανία’. Δυστυχώς τα βιογραφικά αυτά ήταν πολλά, δείγμα του ότι οι Έλληνες ή δεν διαβάζουν ολόκληρη την ανακοίνωση ή ότι κάπου χάνεται το νόημα. Τελικά αξίζει να αναφέρουμε ότι το 90% των ενδιαφερομένων πτυχιούχων Εργοθεραπείας και Κοινωνικής Εργασίας πληρούν τα τυπικά προσόντα με ένα 5-10% από αυτούς να έχουν τα ουσιαστικά προσόντα για άμεση τοποθέτηση για εργασία στη Βρετανία. Οι υπόλοιποι περνούν από την απαραίτητη εκπαίδευση και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις ανάγκες τους από 1-4 μήνες, είναι έτοιμοι για την πρώτη τους τηλεφωνική συνέντευξη με τους Βρετανούς και αν όλα είναι θετικά αναχωρούν για το νέο, πολλά υποσχόμενο τόπο εργασίας και διαβίωσης τους.
Για περισσότερες πληροφορίες ζητήστε τον κ. Χάρη Πατεράκη, διευθυντή της Europedia Hellas στα παρακάτω στοιχεία:
Τηλ/Fax: 28210 80001  - Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  - Internet: www.europedia.gr