11242017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δικτυακά

Έμπνευση από το Google

Τα παράπονα ενός χρήστη ότι, "σβήνει σαν τρελός" τα e-mails, είτε επειδή είναι "ύποπτα" για ιούς, είτε για να είναι ο λογαριασμός του εντός του ορίου χωρητικότητας, έδωσαν σε έναν από τους ιδρυτές της Google, τον Λάρι Πέιτζ, την ιδέα για το Gmail. Μάλιστα, ιδιαίτερη καινοτομία της νέας υπηρεσίας είναι το ότι, θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της μηχανής αναζήτησης, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην χρειάζεται να σβήνουν σε τακτά διαστήματα τα μηνύματά τους, αλλά και να βρίσκουν εύκολα το μήνυμα που επιθυμούν. Παράλληλα, οι εμπνευστές του Gmail έχουν "στήσει" μια ειδική ομάδα καταπολέμησης των spam, η οποία θα συλλέγει πληροφορίες για τα ανεπιθύμητα e-mails από το φίλτρο της υπηρεσίας.
Η παροχή, λοιπόν, δωρεάν υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που ανακοίνωσε η Google, γνωστή από την ομώνυμη μηχανή αναζήτησης μας χαροποίησε ιδιαίτερα και ελπίζουμε η νέα αυτή υπηρεσία να είναι εξίσου αξιόπιστη με τη μηχανή αναζήτησης. Το Gmail, όπως ονομάζεται η υπηρεσία, θα προσφέρει στους χρήστες του 1 GB για την αποθήκευση των μηνυμάτων τους, "χώρος" που  θεωρείται τεράστιος,  σε σύγκριση με τον μέχρι τώρα προσφερόμενο. Παράλληλα, με τη χρήση φίλτρων, η υπηρεσία θα εμποδίζει τα ενοχλητικά διαφημιστικά e-mails και  θα προστατεύει τους χρήστες από τα spams. Η  νέα υπηρεσία είναι ήδη υπό δοκιμή σε περιορισμένο κύκλο χρηστών, ενώ  σίγουρα θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Yahoo και του Microsoft  Hotmail, που μέχρι σήμερα έχουν τα πρωτεία στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κυρίως λόγω έλλειψης επιλογών.
 
Ενημερωτικά, η πρωτοκαθεδρία της Google στις μηχανές αναζήτησης ώθησε την Yahoo στο να δημιουργήσει δική της μηχανή, με την αγορά των εταιριών Altavista, Inktomi και Overture. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός μεταξύ Google, Yahoo και Microsoft αναμένεται να κορυφωθεί με το λανσάρισμα του Gmail στο ευρύ κοινό.
 
Σημείο αιχμής της νέας υπηρεσίας είναι οι δυνατότητες που προσφέρει στο χρήστη. Εκτός από τον πρωτοφανή, για τα σημερινά δεδομένα, χώρο αποθήκευσης, η Google βάζει τα δυνατά της στην καταπολέμηση των spams, τα οποία προκαλούν δυσφορία στους χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν και οι υπηρεσίες του Yahoo και του Hotmail έχουν φίλτρο κατά των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, οι χρήστες τους εξακολουθούν να "βομβαρδίζονται" από αυτά. Πάντως, η Google φαίνεται αποφασισμένη να ταράξει τα νερά του Διαδικτύου. Εκτός από το Gmail, η εταιρία ανακοίνωσε πως, θα διευρύνει τις σελίδες που εμπεριέχονται στη μηχανή αναζήτησης (οι οποίες ήδη ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια), αλλά και τον αριθμό των εικόνων, που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της.