12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εικόνες

Για το Νίκο Γκροσδάνη από τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη

Πάνε 10 -12 χρόνια από τότε που ζώντας στη Θεσσαλονίκη με τριγυρνούσε  η αύρα του Νίκου Γκροσδάνη. Διάφοροι φίλοι μου ανέφεραν την περίπτωση ενός ευαίσθητου και συστηματικού μελετητή των μεγάλων μορφών της τέχνης. Παράλληλα άκουγα τις μαγικές εκπομπές του Νίκου στο Ράδιο Παρατηρητής της Θεσσαλονίκης. Όλα μια μαγεία … Δυστυχώς με το Νίκο Γκροσδάνη δεν συναντηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη!
Τα  χρόνια πέρασαν και κάποια στιγμή δυο χρόνια πριν εδώ στα Χανιά με την ευκαιρία της παρουσίασης του πρώτου του βιβλίου συναντηθήκαμε. Έκτοτε είμαστε σε μια διαρκεί επικοινωνία. Πριν μερικούς μήνες βρέθηκα στο "Βασίλειο" του.
Ο Νίκος, για όσους τον ξέρουν, είναι ζωντανή ιστορία. Παράλληλα παραμένει ανθρώπινος, φιλικός, απλός και διατεθειμένος να μεταφέρει σε όποιον του ζητήσει τη μαγεία που έχει κερδίσει με την επικοινωνία του με τα μεγαλύτερα είδωλα της τέχνης.
Νίκος Γκροσδάνης - Σύντομο Βιογραφικό
Ο Νίκος Γκροσδάνης γεννήθηκε το 1947 στο χωριό Πράβι (Ελευθερούπολη) της Καβάλας.Στα δεκατέσσερα του χρόνια, ένα καλοκαίρι, φεύγει από το χωριό του κυνηγώντας το Όνειρο της μεγάλης πολιτείας. Με οτοστόπ φτάνει στη Θεσσαλονίκη, όπου και μένει μόνιμα πια. Από εύνοια της τύχης άρχισε να αργάζετε ως βοηθός σερβιτόρος στο ξενοδοχείο "Μεντιτεράνιαν Πάλας". Αυτός ο χώρος λειτούργησε σαν πανεπιστήμιο για αυτόν. Εκεί γνώρισε πολύ σημαντικούς ανθρώπους, που χάραξαν τη μετέπειτα πορεία του. Αργότερα εργάστηκε στο ραδιόφωνο και σε περιοδικά κάνοντας εκπομπές και γράφοντας για θέματα πολιτισμού.